Wat is dataverbruik?

Dinsdag 20 November 2018
Laatste update: Donderdag 14 April 2022 3 minuten en 44 seconden leestijd

Wat is dataverbruik?

Steeds als je met je smartphone, tablet of laptop gebruik maakt van het internet verbruik je data. Je bekijkt nu bijvoorbeeld dit kennisbankbericht over dataverbruik, om dit de zien zijn er gegevens gedownload. Deze gegevens die je download noemen we data. Hoeveel data er gedownload wordt verschilt per website. Staan er bijvoorbeeld veel afbeeldingen op de site of staat er zelfs een video op? Dan verbruik je meer data.
Daarnaast gebruiken de apps op je smartphone ook internet en wordt daarbij dus ook data verzonden en ontvangen.

Onder dataverbruik verstaan we het aantal gegevens die je hebt gedownload. Je kunt dit doen via een Wifi-verbinding, maar ook via mobiel internet. Wanneer je gebruik maakt van Wifi gaat de data die je verbruikt niet van je databundel af. Dit gebeurd wel wanneer je gebruik maakt van mobiel internet. Voor mobiel internet sluit je een databundel af.

Wat is een databundel?

Je hebt waarschijnlijk al een mobiel abonnement voor je smartphone. Dit abonnement bestaat in veel gevallen uit een bundel met belminuten en sms’jes en een databundel. Daardoor kun je met je smartphone bellen, maar dankzij je databundel ook gebruik maken van het internet. Bij een mobiel abonnement betaal je een vast bedrag per maand voor een bepaald aantal belminuten en voor je databundel. Je kunt kiezen uit verschillende formaten databundels. Kies je bijvoorbeeld voor 1GB aan data dan staat dit gelijk aan 1000 mb. Deze 1000 mb is het dataverbruik dat je met deze bundel hebt.

Voor welke databundel je kiest is afhankelijk van je dataverbruik. Zoek je af en toe iets op op het internet en stuur je soms een appje dan heb je een kleinere databundel nodig dan wanneer je bijvoorbeeld muziek of video’s downloadt met je smartphone. Heb je veel dataverbruik? Dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een onbeperkte databundel.

Hoe beperk je je dataverbruik?

Dankzij 3G en 4G maken we steeds meer gebruik van het internet via onze smartphone. Dat is ook niet zo gek, de kwaliteit van mobiel internet is sterk verbeterd waardoor je verbinding vaak net zo snel en betrouwbaar is als thuis. Moest je eerder lang wachten om bijvoorbeeld een video in te laden, dankzij 4G internet start deze nu zo’n beetje direct. Het risico wat daaraan kleeft is dat je een steeds hoger dataverbruik hebt.

Zoals gezegd kun je bij je mobiele provider voor verschillende databundels kiezen, hou bij het maken van deze keuze goed rekening met jouw dataverbruik. Een hogere databundel kost vaak maar een paar euro per maand meer en daar bespaar je een hoop mee. Ga je namelijk over je databundel heen dan kunnen de kosten snel oplopen. Gelukkig bieden veel mobiele providers jou de mogelijkheid om bijvoorbeeld een dataplafond in te stellen. Bij Youfone krijg je dan bijvoorbeeld een melding als je 80% van je data voor die maand hebt verbruikt en krijg je de optie om extra data bij te kopen. Wanneer je alle data voor die maand hebt verbruikt wordt je internettoegang geblokkeerd. In dat geval kun je natuurlijk nog steeds gebruik maken van het internet via Wifi, maar niet langer via mobiel internet.

Daarnaast kun je je dataverbruik beperken door zoveel mogelijk gebruik te maken van Wifi of Wifi-hotspots. Ga je bijvoorbeeld grote bestanden downloaden doe dit dan niet via je mobiele internet verbinding.

Stel op je smartphone in dat updates van de apps op je telefoon alleen via een Wifi-verbinding gestart kunnen worden. Wil je helemaal geen gebruik meer maken van mobiel internet schakel dan de mobiele data uit. Je hebt dan niet langer dataverbruik en maakt gebruik van het internet via Wifi of Wifi-hotspots.

Tegenwoordig worden er gelukkig in veel gevallen al grote databundels aangeboden door de mobiele providers. Als je het niet te bont maakt zal je dataverbruik daarom prima binnen deze bundels passen. Wil je toch veel downloaden doe dit dan thuis via je wifiverbinding. Het is dan wel van belang dat je snel en betrouwbaar internet hebt. Benieuwd wat er mogelijk is op jouw adres? Doe dan nu onze postcodecheck en ga internet vergelijken. Het kost je maar een minuut en is helemaal gratis.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.