Hoe verbeter je je wifi in de tuin?

Donderdag 18 Maart 2021 4 minuten en 32 seconden leestijd

Hoe verbeter je je wifi in de tuin?

Wifi in de tuin is voor veel mensen belangrijk. In de zomer willen we natuurlijk zo veel mogelijk van het warme weer genieten. Wie een tuin heeft wil daar dan zo veel mogelijk tijd in doorbrengen. Is jouw wifi in de tuin onvoldoende om te kunnen doen wat je wilt doen? Dan is dat meer dan vervelend. Niemand zit te wachten op traag internet of een haperende verbinding. Slechte wifi buiten is een probleem dat wel vaak voorkomt. Wifi valt steeds weg als je in de tuin bent of webpagina’s doen er eindeloos lang over om te laden. Frustrerend! Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om wifi in de tuin te verbeteren. Wij vertellen je hier graag meer over.

Gebruik maken van een wifi versterker voor de tuin

Het is mogelijk om gebruik te maken van een wifi versterker voor in de tuin. In bepaalde gevallen kun je hiervoor terecht bij je eigen provider. Zo kun je een KPN-wifi versterker inzetten of een wifi versterker bij Ziggo aanvragen. Let wel: in verreweg de meeste gevallen moet je bij je internetprovider betalen voor de aanschaf van een wifi versterker. De prijzen van wifi versterkers zijn verschillend per aanbieder en er zijn ook aanbieders die je een gratis versterker of repeater aanbieden wanneer de wifi in huis onvoldoende is. Voor onvoldoende sterk wifi in de tuin geldt dit vaak niet. Controleer dus altijd vooraf welke mogelijkheden jouw provider kan bieden en tegen welk bedrag.

Ben je benieuwd welke internetproviders leveren op jouw adres en wat zij voor je kunnen doen om het wifi-signaal in je tuin te verbeteren? Doe dan nu onze gratis postcodecheck en ontdek razendsnel alle mogelijkheden voor internet op jouw adres.

Het aanleggen van een powerline adapter

Je kunt een powerline adapter installeren om het wifi bereik groter te maken, waardoor je in de tuin ook beter en stabieler wifi hebt. Een gemiddelde router, die je krijgt aangeleverd van een internetprovider, heeft een bereik tussen de 10 tot 15 meter ver. Het wifi netwerk komt in de meeste gevallen aan de voorkant van je woning binnen, waardoor de router vaak ook aan de voorzijde van de woning is te vinden. Hierdoor gaat er al veel afstand verloren voordat het draadloze netwerk de tuin bereikt. Dit geldt uiteraard ook voor andere buitenruimten, zoals dakterrassen en balkons. Installeer een powerline adapter om de afstand die draadloos wifi moet overbruggen te verlengen. Een reguliere powerline adapter verlengt het bereik met maximaal 5 meter, waardoor het voor kleinere tuinen een prima oplossing is.

Wifi in de tuin verbeteren met een multiroom oplossing

Heb je iets meer verlenging nodig? Voor het overbruggen van een extra afstand van maximaal 8 meter is een mutliroom oplossing vaak goed geschikt. Voor multiroom wifi plaats je meerdere stations op verschillende locaties, in huis en/of buiten. Hierdoor kun je overal een sterk wifi signaal ontvangen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een station in de berging in de tuin te plaatsen, waarmee de hele tuin wordt voorzien van goede wifi. Het is niet nodig om kabels te trekken, want alle stations worden draadloos verbonden met elkaar. Een multiroom systeem verbindt automatisch met het meest stabiele en meest sterke signaal, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

Het stroomnet combineren met een powerline adapter

We noemden de powerline adapter net al even voor een extra bereik van 5 meter, maar je kunt met een powerline adapter ook een extra bereik realiseren tot wel 15 meter. In dit geval is het nodig om gebruik te maken van het stroomnet. Met de powerline adapter wordt het internet via het stroomnet verder gestuurd. Je hoeft geen extra netwerkkabels te plaatsen als je gebruik maakt van de stroomkabel, dus dit scheelt je weer werk. Het is vrij makkelijk te realiseren. Een ding waar je wel rekening mee moet houden is dat de powerline adapter direct in een stopcontact gestoken moet worden en niet in een verlengdoos. De meeste powerline adapters werken namelijk niet optimaal – of gewoonweg onvoldoende – wanneer zij in een stekkerdoos worden gestoken.

Wifi in een grote tuin vraagt om een mifi router

Heb je een erg grote of vooral erg diepe tuin? Dan is een mifi router in de meeste gevallen de beste en meest betrouwbare keuze. Een mifi router is een draagbare wifi hotspot, ook wel een draagbaar apparaatje dat voorzien is van een accu. Het fijne is wel dat je deze gewoon overal mee naartoe kunt nemen, dus het gebruik hoef je niet te beperken tot je eigen tuin. Het internet waar je dan gebruik van maakt in de tuin is 4G internet, dat in de basis hetzelfde internet is dat je via je smartphone of je tablet ontvangt. Dit betekent dat je alleen een mifi router kunt gebruiken in combinatie met een simkaart. Hier moet dan voldoend data aan gekoppeld zijn om vrij te kunnen internetten buiten. Je betaalt hiervoor het tarief van standaard mobiel internet.

Wifi verbeteren in jouw tuin: ontdek alle mogelijkheden

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om wifi in de tuin te verbeteren, afhankelijk van de grootte van je tuin. Ditzelfde geldt voor wifi op het balkon, op het dakterras of een andere buitenruimte. Het is natuurlijk vooral belangrijk dat de oplossing goed past bij wat jij nodig hebt. Check daarom de verschillende mogelijkheden en bekijk welke optie het best combineert met de specifieke buitenruimte waarin jij gebruik wilt maken van wifi/ internet.