100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Kabel vs DSL

Dinsdag 6 November 2018
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 57 seconden leestijd

Kabel vs DSL

Je kunt op verschillende manier je internet ontvangen. Zo heb je kabel internet, DSL, 4G voor thuis en glasvezel internet. In dit bericht gaan we de battle aan tussen kabel versus DSL. Wat is de beste keuze voor jou?

Wat is kabel internet?

Sinds 1995 is het mogelijk om via een signaal dat via de kabel wordt verstuurd gebruik te maken van het internet. Dit signaal wordt verzonden over het traditionele kabeltelevisienetwerk waarmee je eerder dus alleen televisie kon kijken. Inmiddels kun je via de kabel ook gebruik maken van het internet, maar ook vast bellen. Om gebruik te maken van kabel internet heb je een kabelmodem nodig die een verbinding maakt met het kabelnetwerk.

Wat is DSL internet?

Bij DSL ontvang je het internetsignaal via de koperlijn oftewel telefoonlijn. Doormiddel van een splitter wordt de lijn opgesplitst in twee banden. De ene band is voor het bellen met je vaste lijn en de andere voor internet en eventueel tv. Er zijn twee vormen van DSL internet, namelijk ADSL en VDSL.

ADSL internet -> Weet je nog het begin van het internet en de welbekende ‘telefoontikken’?  ADSL zorgde ervoor dat daar een einde aan kwam. Dankzij ADSL internet kunnen er namelijk twee verbindingen naast elkaar gebruikt worden.

VDSL internet -> VDSL is de opvolger van ADSL internet. Het grootste voordeel van VDSL internet boven ADSL is de internetsnelheid, dis is namelijk nog sneller. De kosten voor VDSL internet liggen wel iets hoger dan voor ADSL.

Kies je voor kabel of ADS?

We weten nu wat kabel en ADS internet zijn, maar dit blijft wel een battle kabel vs DSL. Dus waarom kies je voor welke vorm van internet?

Kabel internet heeft als voordeel dat het snel internet kan leveren, tot wel 400Mb/s en kijk je graag televisie terwijl je gebruik maakt van het internet? Geen probleem, dit heeft geen invloed op de internetsnelheid. Daarnaast is een hoge beeldkwaliteit mogelijk wanneer je digitale televisiekijkt via de kabel. Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen aan kabel internet. Zo is deze vorm van internet wat aan de dure kant in vergelijking met DSL en moet je naast internet ook televisie afnemen bij je internet provider. Ziggo is in Nederland de grootste aanbieder van kabel internet. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine spelers als Delta en Caiway.

De snelheid van DSL internet is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de afstand van je woning naar de wijkcentrale een grote rol, maar ook op welk tijdstip je gebruik maakt van het internet. De snelheid is wat lager dan bij kabel internet, hoewel je dankzij VDSL internet ook een prima internetsnelheid ontvangt. Voordeel is wel dat de kosten voor DSL internet lager zijn dan voor kabel internet. Dit komt ook doordat er op DSL veel meer concurrentie is. Zo kun je voor DSL internet terecht bij de internet providers KPN, T-MobileOnline.nl, Budget Alles-in-1Youfone en XS4ALL.

Voor de gemiddelde internetgebruiker is zowel kabel als DSL een geschikte vorm van internet. Je kunt hiermee gebruik maken van het internet en tegelijkertijd televisiekijken zonder haperingen.

De vorm van internet die het beste bij je past is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw situatie. Wil je ontdekken wat het beste bij jou past? Start dan nu met internet vergelijken.

Maak gebruik van onze postcode check en ontdek binnen een minuut welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres en wat ze jou te bieden hebben. De postcode check is gratis en kost je maar een minuut.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking