100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Snelheidsverlies bij ADSL en VDSL-verbindingen

Dinsdag 10 Mei 2016
Laatste update: Woensdag 10 Augustus 2022 4 minuten en 38 seconden leestijd

Snelheidsverlies bij ADSL en VDSL-verbindingen

De tijd dat we nog in moesten bellen om gebruik te maken van internet ligt gelukkig al een tijdje achter ons. Dit dankzij de opkomst van het breedbandnetwerk en DSL, waarbij het internetsignaal voortaan digitaal in plaats van analoog verstuurd kon worden. In 1999 was het ADSL van KPN, toen nog onder de naam Shelnet, absoluut baanbrekend. Inmiddels zijn we weer heel wat jaartjes verder en bieden veel providers al glasvezel internet aan. Bijna elke provider biedt ook nog wel DSL internet aan. Toch heeft deze vorm van internet zeker zijn nadelen, zoals snelheidsverlies door de afstand die afgelegd moet worden.

De internet providers werken tegenwoordig met een vernieuwde technologie, waardoor er geen ADSL internet meer is, maar VDSL internet. VDSL internet is de opvolger. Er wordt in behoorlijk wat huishoudens in Nederland gebruik gemaakt van deze techniek.

ADSL vs VDSL vs VDSL2: wat betekent dit nou allemaal voor mij als consument?

Kies je voor internet via de telefoonlijn in plaats van het snellere glasvezelnetwerk, dan maak je momenteel doorgaans gebruik van een VDSL of VDSL2 verbinding. Maar wat is VDSL? De VDSL-snelheid is hoger dan die van de vroegere ADSL-verbinding. Inmiddels is er ook al VDSL2, de VDSL2-snelheid is zelfs nog een beetje hoger, maar wat zijn de verschillen nu eigenlijk? In het kort heeft dit te maken met de snelheid die door de koperkabel naar je voordeur kan komen, die ligt bij de ene technologie hoger dan bij de andere. Deze technologieën helpen echter alleen bij verbindingen met een koperkabel die korter is dan +/- 1.600 meter. Na deze afstand zijn de prestaties waar jij in huis van profiteert nagenoeg gelijk.  

Afstand wijkcentrale of straatkast/wijkkast?

Om toch de voordelen van VDSL te optimaliseren bij jou in huis, wordt de VDSL verbinding niet meer vanaf de wijkcentrale tot je huis gemaakt, maar vanaf de kast in de buurt. Wat betekent dit precies voor jouw verbinding? De snelle verbinding wordt in eerste instantie gelegd vanaf de centrale tot aan de kast voor glasvezel bij jou in de buurt. Vanuit die kast wordt er vervolgens een verbinding gemaakt naar jouw huis. Dus in plaats van een hele lange koperen kabel vanaf de centrale tot je voordeur, met vaak snelheidsverlies tot gevolg, is het kopergedeelte nog maar vanaf die kast naar je huis. Die kortere afstand die afgelegd hoeft te worden betekent voor jou dat de snelheid van het internet in huis beter gewaarborgd kan worden. Daardoor profiteer je dus van een zo snel mogelijke internetverbinding. Zo kun jij ongestoord je favoriete film op Netflix kijken zonder verlies van beeldkwaliteit of irritante haperingen en kun je lekker snel surfen.

In de onderstaande tabel hebben we een vergelijking voor je gemaakt van de verschillende snelheden van ADSL, ADSL2, VDSL en VDSL2. Ook hebben we hierbij genoteerd bij welke afstand er geen voordeel meer is ten opzichte van ADSL.

Technologie Snelheid bij de bron Afstandsinvloed
ADSL2 12Mbit/s 1Mbit/s na 5.3 km
ADSL2+ 24Mbit/s Na 1200 meter gelijk aan ADSL2
VDSL 50Mbit/s Na 1 km gelijk aan ADSL2+
VDSL2 100Mbit/s Na 1.6 km gelijk aan ADSL2+

Hoe zit het dan met Ziggo?

Bij gebruik van internet via de telefoonlijn thuis maak je gebruik van het netwerk van KPN. Dat bedrijf is immers verantwoordelijk voor het aanleggen van dit netwerk. Heb je geen telefoonaansluiting, maar wel internet nodig? Dan kun je inmiddels natuurlijk kiezen voor glasvezel internet. Helaas is deze techniek nog niet overal beschikbaar. Een andere optie is internet via de kabel, wat Ziggo in een groot gedeelte van Nederland levert. Ziggo heeft zijn eigen bekabelde netwerk wat voor 97% uit glasvezel bestaat. Slechts de laatste 300 meter tot je voordeur wordt overbrugd door een coaxkabel en daarmee is het verlies minimaal. Via deze lijn is momenteel een maximumsnelheid mogelijk van 1000 Mbit/s. Een snelheid die met ADSL of VDSL dus niet mogelijk is.

Is glasvezel of kabel dan sneller? Je kunt met beide netwerken inmiddels een internetsnelheid van maximaal 1Gbit/s (1000 Mbit/s) ontvangen, afhankelijk van de mogelijkheden op jouw adres. Toch heeft glasvezel internet een streepje voor en dat is omdat de uploadsnelheid bij glasvezel gelijk is aan de downloadsnelheid. Daardoor kun je niet alleen razendsnel grote bestanden binnenhalen, maar ook versturen. De maximale snelheid bij jou thuis of op kantoor via zakelijk internet is echter ook afhankelijk van het pakket dat je afneemt.

Maar wat voor snelheid ga ik nu precies halen?

Via ProviderCheck.nl is het met de postcodecheck al enkele jaren te berekenen welke snelheid door de verschillende providers bij jou thuis geleverd kan worden, onder andere op basis van de afstand en technologie die gebruikt wordt. Als je onze gratis postcodecheck doet zie je wat de gemiddelde snelheid in jouw buurt is en wat de snelste provider bij jou in de buurt is. Ook zie je welk soort internet er mogelijk is op jouw adres en welke snelheden je hiermee kunt halen.

Ben je benieuwd naar de snelheid van alle internet providers bij jou in de buurt? Doe dan de speedtest. Hiermee kun je kijken welke snelheden er door verschillende providers in jouw buurt gehaald worden.

 

Bekijk hier onze video over snelheidsverlies bij een DSL verbinding!

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking