100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat betekent ISP?

Woensdag 12 December 2012
Laatste update: Vrijdag 18 Maart 2022 3 minuten en 17 seconden leestijd

Wat betekent ISP?

De term ISP staat voor Internet Service Provider. dus eigenlijk voor internetprovider. Dit is een organisatie of persoon die diensten levert op of via het internet aan zowel consumenten als zakelijke klanten. Dit kunnen internet verbindingen zijn, maar ook andere diensten welke via het internet worden aangeboden. Je hebt eigenlijk drie categorieën hierin, dit zijn IAP, ISP en IHP. Wij leggen deze allemaal voor je uit.

Wat is een Internet Access Provider

De afkorting IAP staat voor Internet Access Provider. Dit betreffen organisaties welke consumenten voorzien van een verbinding met het internet. Dit kan zowel om een vaste bekabelde verbinding voor bijvoorbeeld een computer gaan, maar ook voor mobiel internet op laptop, tablet of smartphone. Dit kan via DSL internetkabel internet, glasvezel internet en 4G internet.

Wanneer jij op onze site een postcodecheck doet om te kijken welke internetproviders er op jouw adres leverbaar zijn, vergelijk je dus eigenlijk de Internet Access Providers. Deze providers bieden meerdere soorten abonnementen aan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘alleen internet’, ‘internet & tv’, ‘internet & bellen’ of ‘alles-in-1’.

Ook bieden deze internetproviders meerdere internetsnelheden aan. Je kunt bijvoorbeeld al kiezen voor een abonnement van 50 Mbit/s, maar ook voor een abonnement van 1 Gbit/s, zolang dit mogelijk is op jouw adres. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op jouw adres? Doe dan onze gratis postcodecheck.

Wat is een Internet Service Provider

Een ISP, internet service provider gaat nog een stapje verder dan een IAP. Een ISP levert namelijk naast de aansluiting voor het internet vaak extra diensten. Zoals de mogelijkheid om een eigen website te maken, een eigen emailadres te nemen en toegang tot nieuwsgroepen (ook wel bekend als usenet). Steeds meer Internet Acces Providers bieden deze services ook aan waardoor het verschil tussen IAP en ISP nog nauwelijks bestaat.

Vroeger moest je een abonnement hebben van een IAP en een ISP voor beide diensten. Doordat de grens tussen deze twee tegenwoordig vervaagt is, is dat niet meer nodig. Ook zijn er veel diensten van een ISP, zoals email, die tegenwoordig door andere partijen aangeboden wordt. Denk maar aan partijen zoals Hotmail en Gmail. Hetzelfde geld voor het opzetten van een eigen website, hier zijn tegenwoordig heel veel opties voor te vinden.

Wat is een Internet Hosting Provider

Een IHP, internet hosting provider levert naast alle bovenstaande diensten ook nog speciale diensten voor het hosten van een eigen website. Zoals domeinregistratie en meer geavanceerdere serverruimte. In Nederland zijn vooral KPN en XS4ALL bekend als internet hosting providers.

De hosting bestaat uit het aanbieden van opslagruimte, rekenkracht en netwerkverkeer met behulp van een webserver. Ook kun je bij vrijwel elke hostingprovider je domeinnaam laten registreren. Lang niet iedereen heeft een IHP nodig, maar het wel ideaal wanneer je een blog wilt beginnen, een online portfolio bij wilt houden of wanneer je een eigen bedrijf hebt.

Heb jij een provider die geen webhosting diensten aanbiedt? Kies dan voor snelle webhosting bij een webhosting firma die zich bezig houden met het online houden van websites.

Wat is het verschil tussen een ISP, IAP en IHP?

Zoals wij hebben uitgelegd is een IAP een aanbieder van internet. Een ISP gaat nog een stapje verder. Hierbij heb je extra diensten, zoals een emailadres, het maken van je eigen website en toegang tot nieuwsgroepen. Met IHP ga je nog een stapje verder. Hier kun je namelijk zelfs je eigen website hosten.

Bedenk voor jezelf wat je nodig hebt en maak aan de hand daarvan jouw keuze voor een nieuwe internetprovider.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking