Wat is een Wifi versterker?

Dinsdag 11 Februari 2020
Laatste update: Vrijdag 30 December 2022 3 minuten en 39 seconden leestijd

Wat is een Wifi versterker?

Heb je een goede en stabiele internetverbinding maar merk je dat dit niet overal in huis het geval is? Dan zou een wifi versterker een ideale oplossing voor jou kunnen zijn. Met een wifi versterker kun je namelijk het wifi signaal op bepaalde plekken versterken. In dit bericht vertellen we je wat een wifi versterker is, hoe deze werkt en de voor- en nadelen hiervan.

Heb jij nog geen wifi verbinding in huis maar wil je dit wel graag? Doe dan onze gratis postcodecheck om te kijken welke providers internet op jouw adres kunnen leveren en welke abonnementen je af kunt sluiten.

Hoe werkt een wifi versterker?

De naam zegt het natuurlijk eigenlijk al. Een wifi versterker is een apparaat dat het wifi signaal versterkt. Wifi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken. Gegevens worden verzonden en ontvangen via radiogolven. Jouw internet provider verstuurt een signaal naar je modem/router. Dit signaal wordt omgezet naar een signaal dat je met je apparaten kunt ontvangen. Hierdoor kun jij gebruik maken van het internet. Het zou kunnen dat je internetsignaal op sommige delen in het huis minder sterk is, door bijvoorbeeld dikke muren of vloeren of door apparaten die invloed hebben op de verbinding. In dit geval kun je een wifi versterker plaatsen.

De wifi versterker pikt het signaal op van je modem/router en herhaalt dat weer. De wifi versterker zendt het signaal dus nog een keer uit. Stel je modem/router hangt in de meterkast maar op zolder heb je nauwelijks verbinding. Plaats dan de wifi versterker ergens tussen de meterkast en de zolder. De afstand tot de router is nu velenmalen kleiner. De wifi versterker pikt het signaal van de router op en stuurt het naar de zolder. Je ontvangt hierdoor het signaal op volle sterkte.

Voordelen van een wifi versterker

Een wifi versterker heeft veel voordelen. Allereerst vergroot je het bereik van je wifi verbinding. Door een wifi versterker kan je ook op moeilijk bereikbare plaatsen in huis draadloos internet gebruiken. Dit kan ervoor zorgen dat je op meerdere plaatsen in huis sneller en stabieler internet hebt. Het is een goedkope oplossing wanneer je last hebt van een slecht wifi bereik.

Nadelen van een wifi versterker

Helaas zitten er ook nadelen aan een wifi versterker. Niet in iedere situatie is een wifi versterker een oplossing voor slecht wifi bereik. In een wifi versterker zit een radio. Deze radio kan maar één ding tegelijk. Dit houdt in dat de wifi versterker het signaal kan ontvangen of versturen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je wifi juist trager of minder stabiel wordt. Want de wifi versterker ontvangt het signaal van de router of zendt dat signaal door naar jouw apparaat. Ook moet je er bij de aankoop goed op letten dat een wifi versterker wel werkt bij jouw router.

Er zitten dus voor- en nadelen aan het gebruiken van een wifi versterker. Naast een wifi versterker zijn er ook andere oplossingen om onstabiele en trage wifi verbinding. Wij van Providercheck hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Hoe kom je aan een wifi versterker?

Je kunt een wifi versterker gewoon in de winkel kopen. Het is dus heel makkelijk om er een aan te schaffen. Het kan wel een uitdaging zijn om de juiste versterker te vinden. Kijk voordat je een versterker gaat kopen welk modem/router jij hebt. Zo kun je altijd controleren of de wifi versterker ook zal gaan werken. In de winkel kun je een medewerker om hulp vragen. Online kun je naar webshops zoals Coolblue gaan. Hier kun je een stappenplan volgen om de juiste versterker te vinden.

De installatie is bij elke versterker anders, maar over het algemeen werkt het hetzelfde. De meeste versterkers hoef je alleen in het stopcontact te steken en te verbinden met het wifi netwerk. Je kunt het heel makkelijk zelf installeren en elke versterker komt met een handleiding. Wil je liever internet via de kabel? Dan kun je eenvoudig je laptop, televisie of printer op de netwerkpoort aansluiten.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.