100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is internet voor thuis?

Maandag 12 Augustus 2019
Laatste update: Donderdag 14 Mei 2020 4 minuten en 49 seconden leestijd

Wat is internet voor thuis?

Internet voor thuis is internet waar je in huis gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld om met je laptop, televisie of telefoon op internet te kunnen. Er zijn veel verschillende manieren om internet in je huis te hebben en ook de snelheid van het internet wat je ontvangt verschilt.

Vergelijk de beste internet voor thuis deals

De eerste internetverbindingen voor thuis liepen via de telefoonlijn, een inbelverbinding. De kabel kon je aansluiten op je computer, zodat je op je computer kon internetten. Je kon dan niet tegelijkertijd gebruik maken van de telefoon en het internet. Deze internetverbinding was ook behoorlijk traag. De laatste jaren gaan de ontwikkelingen snel en heb je diverse manieren om thuis internet te ontvangen.

Thuis internet via de kabel

De meeste vormen van internet lopen nog steeds via een kabel. Gelukkig gaat dit niet meer ten koste van de telefoonlijn, zoals met de inbelverbinding. Je hebt ook andere vormen van internet die je ontvangt via een kabel. Zo heb je breedband-internet, waaronder ook glasvezel valt. Maar als we het hebben over internet via de kabel ontvangen, gaat het meestal over internet over de coaxkabel. Dit is de oorspronkelijke televisiekabel. Via een modem ontvang je het internet thuis.

De snelheid van het internet is afhankelijk van het pakket waarvoor je kiest. In Nederland is Ziggo een grote aanbieder van kabel internet. Lokaal biedt ook Caiway kabel internet aan. Bij Ziggo is het niet mogelijk om een internet only pakket af te sluiten, dit gaat altijd in combinatie met televisie.

Internet via DSL

Een andere vorm van internet voor thuis is internet via DSL. Er zijn verschillende varianten van DSL, waarvan ADSL de meest bekende is. Het internet loopt bij DSL via het netwerk van de traditionele telefoonlijn. Via stroomsignalen wordt de data overgebracht en daardoor is de verbinding minder stabiel.

De snelheid van je internet hangt af van de afstand tot de wijkcentrale, als je ver van de centrale woont heeft dit een nadelige invloed op de snelheid van de verbinding. Bij het afsluiten van een abonnement wordt een maximale snelheid aangegeven, maar deze wordt vaak niet behaald. De uploadsnelheid van Internet via DSL is trager dan de downloadsnelheid. Een voordeel is dat internet via DSL wel relatief goedkoop is en er zijn meerdere aanbieders waar je een abonnement kan afsluiten.

Thuis 4G internet

Wanneer je in een buitengebied woont waar geen goede internetverbinding is, kan Thuis 4G internet een goede optie zijn. Ook in vakantiewoningen of bijvoorbeeld op boten wordt deze vorm van internet veel gebruikt. Thuis 4G internet werkt eigenlijk net als het internet op je mobiele telefoon. Je hebt een modem/router in je woning die het 4G signaal ontvangt en dit weer verspreid via Wifi. Helaas bieden lang niet alle providers Thuis 4G internet aan. T-Mobile doet dit wel. Je kunt bij hen kiezen voor het Unlimited 4G Thuis pakket. Ook KPN biedt beperkt 4G thuis internet aan.

Internet ontvangen via glasvezel

De snelste manier om internet voor thuis te ontvangen is via glasvezel. In tegenstelling tot de andere vormen van internet, wordt de data bij glasvezel via lichtsignalen doorgegeven. Daardoor ligt de snelheid van internet via glasvezel vele male hoger dan bij andere vormen van internet. Daarnaast is glasvezel internet de enige vorm van Internet waarbij de upload- en downloadsnelheid even hoog zijn.

Een nadeel van internet via glasvezel is dat glasvezel nog niet overal is aangelegd. In de nieuwe woonwijken ligt vaak glasvezel, maar als je buitenaf woont kan je nog niet overal gebruiken maken van glasvezel. Via de postcodecheck kan je bekijken of internet via glasvezel ook op jouw adres beschikbaar is. Een glasvezelabonnement kan je via meerdere aanbieders afsluiten.

Hoe werkt thuis internet?

Internet voor thuis is op verschillende manieren te verkrijgen. Je kan internet ontvangen via je televisiekabel, via de telefoonlijn, via een 4G signaal of via het glasvezelnetwerk. Per vorm is het verschillend hoe het internet precies werkt. Via de televisiekabel en telefoonlijn wordt de informatie met stroomsignalen doorgegeven. Bij internet via glasvezel wordt de informatie via lichtsignalen doorgegeven, waardoor deze vorm van internet letterlijk ‘zo snel als het licht’ is.

Hoe zit het met de snelheid van het internet?

Als je gebruik maakt van internet wil je natuurlijk het liefst snel internet. Met glasvezel heb je de grootste garantie op een hoge internetsnelheid. Sommige internet providers bieden wel snelheden van 500 Mbps aan en zelfs 1 Gbps is mogelijk. Mbps staat voor Megabyte per seconde en Gbps staat voor Gigabyte per seconde. Voor particulieren die voor reguliere doeleinden internet gebruiken is deze snelheid niet nodig.

Als er geen internet via glasvezel beschikbaar is heb je de keuze tussen kabel en DSL. De snelste vorm van internet heb je dan via de kabel, of als je DSL hebt en je woont dicht bij de centrale. Als je dichtbij de centrale woont is de snelheid van je DSL-verbinding in de meeste gevallen ook prima. Woon je verder van de centrale dan heb je met een DSL-verbinding waarschijnlijk een trage internetsnelheid.

Welke vorm van internet is het beste?

Het snelste internet heb je met een glasvezelverbinding. Daarvoor moet er natuurlijk wel glasvezel bij jouw huis zijn aangelegd. Per abonnement verschilt de snelheid die wordt aangeboden. Als je snel Internet wilt, moet je hier je abonnement dus op selecteren. Als er geen glasvezel bij jouw huis ligt heb je de keuze tussen internet via DSL of via de kabel. Als je dichtbij de centrale woont is internet via DSL een optie, anders is Internet via de kabel waarschijnlijk een betere keuze. Is er op jouw adres geen goede internetverbinding beschikbaar? Dan is Thuis 4G internet een goed alternatief.

Welke internetsnelheid past het beste bij jouw internetgebruik? Dat lees je in ons kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking