100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is Mbps en hoeveel Mbit/s past bij jou?

Dinsdag 15 oktober 2019 4 minuten en 57 seconden leestijd

Wat is Mbps en hoeveel Mbit/s past bij jou?

Iedereen wil natuurlijk snel internet. Maar hoe snel is je internet nou echt? Vaak worden internetsnelheden uitgedrukt in Mbps of Mbit/s. Wat betekent Mbps en is er een verschil met Mbit/s? En wanneer spreken we van Mb’s?

In dit artikel geven we je uitleg over de verschillende termen en vertellen we welke internetsnelheid bij jouw gebruik past.

Wat is Mbps?

Mbps staat voor megabit per seconde. Het geeft de maximale snelheid aan voor het downloaden (ontvangen) en uploaden (versturen) van bestanden.

De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden binnen kan halen maar ook hoe snel je een internetpagina opent of een serie kijkt via Netflix of een andere streamingsdienst. Uploadsnelheid is belangrijk bij het versturen van een mail, maar bijvoorbeeld ook bij het plaatsen van berichten op Facebook of Instagram.

Andere manieren om het aantal Mbps uit te drukken zijn Mbit/s en Mb/s.

Wat is het verschil Mbps, Mbit/s en Mb/s

Zie je de termen Mbps, Mbit/s en Mb/s staan? Dan is het belangrijk om te weten dat deze termen dezelfde betekenis hebben. Ze staan allemaal voor het aantal mbit per seconde dat je kunt binnenhalen, oftewel de snelheid van je internet.

Wat is het verschil Mb (megabit) en MB (megabyte)

Nu je weet dat Mbps, Mb/s en Mbit/s voor hetzelfde staan, is er al een mogelijke verwarring uit de wereld geholpen. Maar daar houdt het nog niet op. Een term die bij deze begrippen hoort is namelijk Mb.

Mb (kleine letter b), wordt soms verward met MB (grote letter B). Ze betekenen echter iets anders en hebben een andere waarde. Zo staat Mb voor megabit en MB voor megabyte.

Het grote verschil tussen deze twee eenheden is de factor 8:

1 megabyte (MB) = 8 megabit (Mb)

Hoeveel MB kan ik downloaden met mijn Mbps?

Als je regelmatig bestanden downloadt, dan zie je daar vaak bij staan hoeveel MB het bestand is. Afhankelijk van de snelheid van het internetabonnement, oftewel het aantal Mbps dat je binnenhaalt, zal het downloaden van het bestand een bepaalde tijd duren.

Wil je uitrekenen hoeveel MB’s per seconde je kunt downloaden met een bepaalde snelheid? Dan kan dat dus door het Mbps door 8 te delen.

Wanneer je bijvoorbeeld een ADSL-internetabonnement hebt van 20 Mbps, dan houdt dit in dat je 20:8 = 2,5 MB per seconde kunt downloaden. Wanneer je een bestand van 10 MB wilt downloaden zal dit 4 seconden in beslag nemen.

Heb je een internetabonnement van 80 Mbps? Dan heb je datzelfde bestand in slechts 1 seconde gedownload (80:8 = 10 MB per seconde).

jongen speelt shooter game

Omrekenen: Mbps to MB/s tabel

Hierbij geven we je een beknopte omrekening van Mbps (megabit per seconde) naar MB/s (megabyte per seconde), oftewel het aantal Mbit to Mbps. Zo krijg je in één oogopslag een beeld van wat je per seconde aan data kunt binnenhalen.

 • 10 Mbps = 1,25 MB/s
 • 20 Mbps = 2,5 MB/s
 • 30 Mbps = 3,75 MB/s
 • 40 Mbps = 5 MB/s
 • 50 Mbps = 6,26 MB/s
 • 60 Mbps = 7,5 MB/s
 • 70 Mbps = 8,75 MB/s
 • 80 Mbps = 10 MB/s
 • 90 Mbps = 11,25 MB/s
 • 100 Mbps = 12,5 MB/s
   

Hoeveel Mbps is snel?

Hoe lager de snelheid, hoe langer het duurt om iets te downloaden of te uploaden, maar dat wil natuurlijk nog steeds niet zeggen dat dat voor jou té lang duurt. Het is dan ook lastig om de vraag te beantwoorden hoeveel Mbps snel is, want 100 Mbps is snel, maar 20 Mbps kan voor jou ook nog steeds snel (genoeg) zijn.

De vraag ‘Wat is een goede internetsnelheid’, hangt dan ook sterk af van je wensen en situatie. Zo is het bij je keuze voor een bepaald internetabonnement belangrijk om mee te nemen met hoeveel personen je het internet gebruikt en hoe intensief dat gebruik is.

Om je te helpen bij het inschatten van een goede internetsnelheid voor jou, hebben we een aantal voorbeeldsituaties omschreven.

Internetter 1

Je woont alleen. Je hebt een smartphone, een tablet en een laptop. Het meeste wat je via internet doet is het versturen van mails. Je zoekt verder eens wat op via Google, plaatst eens wat op Facebook en luistert muziek via YouTube. Herken jij jezelf in deze internetter? Dan is een internetsnelheid van minimaal 12 Mbit/s meestal voldoende.

vrouw met smartphone op de bank

Internetter 2

Je kijkt films en series. Daarnaast download je muziek en speel je ook online games. Dit doe je allemaal op jouw laptop of computer, tablet en smartphone. Herkenbaar? Dan kies je al snel voor een abonnement met een internetsnelheid van 20 tot 25 Mbit/s of meer.

man met hoofdtelefoon en iphone

Internetter 3

In jouw huis maken meerdere mensen gebruik van het internet. Er zijn meerdere laptops, tablets en telefoons. Jullie gebruiken Google, Facebook en Netflix intensief en er wordt gegamed. Denk bijvoorbeeld aan een gezin met oudere kinderen of een studentenhuis. Is dit jouw internetsituatie? Dan heb je zeker minimaal 50Mbit/s of meer nodig. Kies daarom zeker voor een glasvezelabonnement als je de keuze hebt.

studentenhuis

Wil je gebruikmaken van een gedetailleerde keuzehulp en weten wanneer je 100Mbit/s of misschien zelfs meer nog hebt? Lees dan ook het artikel Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig.

Internetsnelheid en aanbieder kiezen

Je hebt nu een aantal voorbeelden gezien en weet nu hoeveel data je kunt downloaden binnen welke tijd. Nu hoef je dus alleen nog een keuze te maken voor een bijpassend internetabonnement. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met wat er beschikbaar is op jouw adres.

Met onze postcodecheck kijk je zelf wat het snelst haalbare internet is op jouw adres. Na het invullen van je postcode kun je de resultaten filteren op basis van de gewenste snelheid. Zo zie je welke internetaanbieder het goedkoopst is en kun je direct je voordelige internetabonnement afsluiten.

Ontdek hier wat het snelst haalbare internet op jouw adres is.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op FacebookInstagram en Twitter.