• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!

Providercheck tips voor snel internet

Donderdag 17 oktober 2019 2 minuten en 6 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Providercheck tips voor snel internet

Je kent het wel. Trage downloads, grof gepixelde streams en haperende videocalls. Een langzame internetverbinding is een bron van ergernissen. Gelukkig heeft Providercheck een aantal tips.

1. Verplaats je router

Grote kans dat je router in de hoek van de kamer staat of zelfs in de meterkast. Omsingeld door de tv en spelcomputer. Deze opstelling is makkelijk te raden want bij wie staat de router nou in het midden van de kamer? Maar dit zou wel de ideale plek zijn! Zeker in grote ruimtes of ruimtes met meerdere verdiepingen kan zo’n weggestopte router grote verschillen in snelheid veroorzaken. Haal je router weg uit dat hoekje en sluit hem niet op tussen al die andere apparaten.

1. Verander van frequentie

Naast het ‘ouderwetse’ signaal van 2,4 gigahertz (GHz) hebben steeds meer routers ook de mogelijkheid om uit te zenden op 5 GHz. Het 5-GHz-signaal is veel sneller maar heeft ook moeite om door fysieke obstakels heen te dringen. Een nieuwe smartphone en laptop kunnen hiermee prima uit de voeten. Om het 2,4 GHz-signaal wat te ontlasten, kan je via je computer inloggen op je router en ervoor kiezen om nieuwe apparaten automatisch naar 5 GHz te plaatsen.

1. Verander van kanaal

Zie de GHz-frequentie als een soort digitale snelweg en de kanalen als rijbanen. Als de hele wijk dezelfde rijbaan gebruikt, dit zijn dat 11 auto’s met 2,4 GHz, gaan de auto’s in een erg traag tempo. Het gebruik van andere kanalen kan de snelheid bevorderen. De meeste routers zoeken zelf de beste weg op maar hoe vaak en grondig zij dit doen verschilt.

Je hebt ook appjes om dit zelf te kunnen zien. Met de app Wifi Analyzer kan je zelf controleren of het op een andere baan beter doorstroomt.

1. Beveilig je netwerk

Veel mensen houden niet goed bij welke ze opslaan en of gebruiken en kiezen dan om het netwerk niet beveiligd te laten. Hierdoor kan iedereen uploaden op jouw netwerk. Een wachtwoord is zeker een aanrader als je dit nog niet hebt.

1. Houd je router up-to-date

Vaak zet je de router neer en wordt er niet meer naar omgekeken. Van de router kan de firmware-software die in de hardware zit verouderen. Met een trage verbinding als gevolg. Log zo nu en dan in op je router en je kunt vaak met een druk op de knop de nieuwste updates instaleren.

1. Check je abonnement

Het kan ook zijn dat je een te zuinig abonnement hebt afgesloten. Welke snelheid je nodig hebt lees je in het bericht: hoeveel Mbit/s heb je nodig?