Wat is Wifi 6?

Vrijdag 24 Maart 2023 3 minuten en 46 seconden leestijd

Wat is Wifi 6?

De technische benaming van Wifi 6 is IEEE 802.11ax, maar het is ook bekend als High Efficiency Wi-Fi (HE Wi-Fi) of Wireless AX. Zie je een van deze termen, dan weet je dus dat je met wifi 6 te maken hebt. Wifi 6 is echter een makkelijker te onthouden marketingterm dan bijvoorbeeld 802.11ax. Deze wifi-standaard is relatief nieuw en bestaat sinds 2019.

Wat zijn de voordelen van Wifi 6?

Het belangrijkste voordeel van Wifi 6 ten opzichte van eerdere wifi-standaarden is dat het veel sneller is en bovendien een grotere capaciteit heeft. Dankzij Wifi 6 kun je dus veel sneller gegevens overdragen en kunnen er meer apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van het netwerk, zonder snelheidsverlies.

Daarnaast is Wifi 6 ook beter geschikt voor locaties waar veel interferentie (verstoringen voor het netwerk) aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan grote goed geïsoleerde gebouwen, drukke stedelijke gebieden of een evenementenhal. Het nieuwere Wifi 6 heeft namelijk minder last van verstoringen en is efficiënter.

Hoeveel apparaten op Wifi 6?

Het aantal apparaten dat aangesloten kunnen worden is afhankelijk van onder andere de snelheid van de router en de capaciteit die apparaten vragen van het netwerk. Onder normale omstandigheden kan een wifi 6 netwerk ongeveer 30 tot 50 apparaten tegelijkertijd verbinden. Dit kan echter oplopen tot wel 200.

Wat is het verschil tussen Wifi 5 en Wifi 6?

Bij Wifi 6 wordt een nieuwe technologie gebruikt die MU-MIMO heet, wat staat Multi-User Multiple Input Multiple Output, een echte tongbreker. Simpel uitgelegd betekent dit dat Wifi 6 tegelijkertijd met meerdere apparaten kan communiceren, in plaats van één tegelijk zoals bij Wifi 5 (802.11ac) het geval is.

Voordelen van Wifi 6 ten opzichte van Wifi 5 zijn:

• Dankzij de MU-MIMO technologie kunnen er meer apparaten op een Wifi 6 netwerk dan bij een Wifi 5 netwerk worden aangesloten.
  • Wifi 6 heeft een hogere maximale snelheid dan Wifi 5, namelijk 9.6 Gbps ten opzichte van 3.5 Gbps.
  • Wifi 6 is voorzien van WPA3-beveiliging, waar Wifi 5 de oudere variant WPA2 biedt. Een Wifi 6 netwerk is daarom beter beveiligd dan een Wifi 5 netwerk.
  • Wifi 6 is efficiënter dan Wifi 5, het verbruikt minder energie en is stabieler.

Is Wifi 6 de moeite waard?

Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor Wifi 6, is dit eigenlijk vrijwel altijd aangeraden. Het biedt veel voordelen ten opzichte van Wifi 5. Bovendien is Wifi 6 ook compatibel met apparaten die enkel Wifi 5 ondersteunen, terwijl een Wifi 5 netwerk geen Wifi 6 apparatuur ondersteunt.

Een groot nadeel van Wifi 6 is echter dat je alleen van de voordelen van Wifi 6 geniet als álle apparaten op het netwerk Wifi 6 ondersteunen. Als er één apparaat verbonden is die dit niet ondersteunt, kan dit de prestaties van het hele netwerk naar beneden halen. Ondersteunen dus niet alle apparaten die je aan wilt sluiten Wifi 6? Dan is het gebruik hiervan op dit moment niet de moeite waard als je hiervoor extra moet betalen. De verwachting is wel dat dit op relatief korte termijn de standaard zal worden en alle nieuwe netwerkapparaten Wifi 6 zullen ondersteunen. Bovendien is het zogezegd wel compatibel met Wifi 5 of oudere apparatuur.

Kan elk apparaat op Wifi 6?

Om gebruik te kunnen maken van Wifi 6, moeten zowel de router die je gebruikt als het apparaat waarmee je verbinding wilt maken Wifi 6 ondersteunen. Een oudere router, laptop of smartphone kan dit bijvoorbeeld niet. De meeste moderne apparaten ondersteunen echter inmiddels wel Wifi 6.

Hoe weet ik of mijn apparaat Wifi 6 ondersteunt?

Weet je niet of je smartphone of laptop Wifi 6 ondersteunt, ga dan naar de website van de fabrikant of zoek de specificaties op. Zoek naar een term als “wifi standaarden” of “wifi technologieën”. Als hier wifi 6 of 802.11ax bij staat, dan weet je dat Wifi 6 ondersteund is.

Let op: vaak zul je ook 802.11ac zien staan. Ondanks dat het verschil slechts één letter is, is dit geen Wifi 6, maar Wifi 5. Het moet dus echt AX zijn en niet AC.

Welke internetprovider biedt Wifi 6?

Wil je graag naar een andere internetprovider overstappen die Wifi 6 ondersteunt? Dan heb je gelukkig veel te kiezen, want vrijwel alle internetproviders in Nederland leveren inmiddels een router bij het abonnement die Wifi 6 ondersteunt. KPN Internet was hiermee de eerste en dit doet zelf als sinds 2020. Kies je voor glasvezel internet, dan ontvang je bijna altijd een Wifi 6 router.

Let op: niet alle providers bieden standaard een Wifi 6 router voor alle abonnementen. Zeker bij een goedkoop internetabonnement of DSL-verbindingen is dit niet altijd het geval. Het is echter altijd mogelijk om zelf een Wifi 6 router aan te schaffen voor het opzetten van een wifi netwerk. Het maakt hiervoor niet uit welke provider je hebt.