100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is het ISRA punt?

Maandag 02 december 2019 2 minuten en 35 seconden leestijd
Laatste update: Donderdag 07 mei 2020

Wat is het ISRA punt?

ISRA of IS/RA is het punt waar het modem van de provider moet worden aangesloten in de woning. Het ISRA punt staat voor Infrastructuur Randapparatuur. De kabel van de provider van de netwerkaanbieder komt op het ISRA punt het huis binnen. Dit is dan het punt waarop jij als gebruiker je randapparatuur zoals telefoon, televisie en dus het modem op kan aansluiten.

Wanneer heb je een ISRA punt nodig?

Wanneer je een abonnement hebt via een DSL-verbinding, is een ISRA punt noodzakelijk. Je hebt namelijk een ISRA punt nodig om je modem op aan te kunnen sluiten. Een ISRA punt heb je dus alleen nodig bij een abonnement met een VDSL of ADSL-aansluiting. Kies je voor een glasvezel- of kabelnetwerk? Dan heb je geen ISRA punt nodig.

Waar vind ik het ISRA punt?

Het is verstandig om eerst te checken of er echt een ISRA punt is wanneer je internet wilt ontvangen over een DSL-verbinding. Bijna alle huizen zijn voorzien van een ISRA punt maar even een kleine check kan zeker geen kwaad. Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internetprovider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer. Het kan zijn dat deze hier alsnog aanwezig is in de vorm van een wandcontact.

Ik heb geen ISRA punt. Wat nu?

Heb je grondig gezocht maar kan je het ISRA punt echt niet vinden? Het kan zijn dat het ISRA punt in de loop der jaren is weggehaald of nooit geplaatst. Je zou nog kunnen kijken of er een blauwe kabel aanwezig is in de kruipruimte, als je die hebt. Vind je nu ook geen blauwe kabel? Dan is een internetverbinding over een DSL-verbinding in jouw woning niet mogelijk.

Het ISRA punt herstellen

Het kan natuurlijk ook dat er in de woning een ISRA punt is geweest. Zo kan deze kapot is of verwijderd. Wel is het heel belangrijk dat je nooit zelf aan het ISRA punt gaat rommelen. Het ISRA punt is eigendom van KPN. Doe je dit wel? Dan draai je op voor de kosten als KPN dit moet repareren of betaal je een boete. Laat dus een vakman komen bijvoorbeeld een monteur van je provider. Let er wel op dat dit extra kosten met zich mee kan brengen.

ISRA punt verwijderen

Hier kunnen wij heel kort over zijn: doe dit nooit! Dit mag simpelweg niet. Het punt is en blijft eigendom van KPN.

Kabel of glasvezel?

Voor DSL-internet heb je een ISRA punt nodig maar niet voor kabel of glasvezel. Is er geen ISRA punt of vind je het simpelweg te veel gedoe om dit aan te laten leggen? Kijk dan naar andere mogelijkheden.  Met de postcodecheck zie je gemakkelijk en snel welke mogelijkheden je hebt op jouw adres.

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Moet je wel kiezen voor DSL omdat er geen andere mogelijkheden op jouw adres zijn? Kijk dan op onze site en zie hoe jij geld kan besparen.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.