Wat is een modem?

Dinsdag 03 juli 2018 1 minuut en 55 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Wat is een modem?

Om te internetten heb je een modem nodig. Een modem zorgt er namelijk voor dat het binnenkomende signaal van je internetprovider wordt omgezet in een internetsignaal. Je kunt een internetsignaal binnen krijgen via ADSL, VDSL, Kabel of Glasvezel. Wanneer je het binnenkomende internetsignaal direct op je computer zou zetten, dan zou deze daar niets mee kunnen, daar is een modem voor nodig. Het modem zorgt er ook weer voor dat het signaal vanuit je huis naar je internetprovider gaat. Het heen en weer vertalen is verwerkt in de naam modem, dit is namelijk een samentrekking van de woorden modulator en demodulator.

Welke modems zijn er?

Er zijn drie soorten modems. Allereerst heb je een kabelmodem, daarnaast zijn er (A)DSL-modems en modems voor glasvezelinternet. Deze modems werken via verschillende kabelmediums die afhankelijk zijn van je internetprovider. Van de meeste internetproviders ontvang je een modem bij je internetaansluiting. Wanneer je toch liever zelf een modem koopt zul je merken dat je vooral kabelmodems in de winkel vindt. Aanbieders van glasvezelinternet stellen vaak verplicht dat je gebruik maakt van het modem dat zij bieden. Let erop bij het kopen van een modem dat je voor het juiste type kiest en dat deze compatibel is met de download- en uploadsnelheid van jouw internetabonnement.

Modem en router in één

Meestal wil je meerdere appraten aansluiten op het internet, daarvoor heb je naast het modem een router nodig. Daarmee kun je meerdere internetverbindingen maken met één internetaansluiting.

Waarschijnlijk heb je thuis maar één kastje staan. Dit komt omdat veel internetproviders tegenwoordig een modem en router in één leveren. Daarbij is de router ingebouwd in het modem. Dat scheelt jou weer installeren en ruimte. Je plaatst het modem op het punt waar het internet je huis binnenkomt. In veel gevallen is dit in de meterkast. Nadeel daarvan is dat dit vaak niet de meest centrale plek in huis is, waardoor je internetverbinding zwakker kan worden. Om de internetkwaliteit overal in huis hoog te houden kun je een Wifi repeater plaatsen of kiezen voor een losse router.

Benieuwd welke internetproviders een gratis modem bieden bij hun abonnementen of wat de eventuele kosten zijn? Doe de postcode check en vergelijk de internetaanbieders die leverbaar zijn op jouw adres.