• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!
Mobiel bellen bij
Downloadsnelheid
MB t/m
MB
Uploadsnelheid
MB t/m
MB
Toon resultaten

Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Zie jij de downloadsnelheid en uploadsnelheid wel eens staan en vraag je je dan ook af wat uploaden en downloaden precies is? En wat is het verschil tussen downloaden en uploaden? Daarover vertellen we je in dit bericht meer.

Downloaden

In dit bericht over downloaden en uploaden starten we met het uitleggen wat downloaden is. Heel simpel gezegd is downloaden het binnenhalen van digitale informatie. Dit kun je doen met je pc, tablet, maar bijvoorbeeld ook via je smartphone. Je kunt bijvoorbeeld documenten downloaden, maar dit kan ook een video van YouTube zijn of een nieuwe app op je smartphone.

Er is de laatste jaren veel te doen geweest over illegaal downloaden. Dit gebeurde bijvoorbeeld massaal met films en muziek. Inmiddels zijn de regels een stuk strakker en zijn er mooie alternatieven waarbij je voor een klein bedrag muziek of films kunt downloaden. Een voorbeeld hiervan is Spotify waar je tegen een vergoeding muziek kunt downloaden of gratis met reclames tussendoor. Ook wanneer je een serie kijkt via Netflix is dit een vorm van downloaden.

Uploaden

Naast downloaden kun je ook uploaden. Ook voor uploaden is er een simpele uitleg, dit is namelijk het verzenden van bestanden of andere gegevens van jouw computer, tablet of smartphone naar een andere computer (server). Wanneer je gaat uploaden verstuur je bestanden via het internet. Dit kunnen e-mailberichten zijn, maar bijvoorbeeld ook het uploaden van een foto op Facebook of Instagram is een vorm van uploaden.

Wat is dan het verschil tussen uploaden en downloaden?

Zoals je al hebt kunnen lezen is het grootste verschil tussen downloaden en uploaden dat je bij de eerste bestanden of bijvoorbeeld een app ontvangt. Bij uploaden ga je juist zenden. Jij verstuurt een e-mail of plaatst een foto op je Instagram account.

Gebeurde het in het verleden nog wel eens dat je te weinig geheugen had op je laptop of tablet. Dankzij de cloud is dat verleden tijd. Je kunt al je bestanden, waaronder foto’s en video’s daar opslaan door ze naar de cloud te uploaden. En heb je ze weer nodig, dan kun je ze vanuit de cloud makkelijk downloaden.

Dan heb je ook nog eens de up- en downloadsnelheid. Beide worden weergegeven in Mbit/s. Afhankelijk van welke vorm van internet je ontvangt zul je vaak zien dat de downloadsnelheid hoger is dan de uploadsnelheid. Dit komt omdat je nu eenmaal meer downloadt dan dat je upload. Heb je glasvezel internet? Dan zul je zien dat beide internetsnelheden gelijk zijn.

Ben je benieuwd welke internetsnelheid je nu echt nodig hebt? Lees dan ons kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? Waarin we je daar meer uitleg over geven.

Blijkt dat een andere internetsnelheid toch beter bij jouw huidige woonsituatie past? Doe dan onze postcodecheck, ga internet vergelijken en ontdek binnen een minuut welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres.