100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Checklist snel internet

Woensdag 9 Januari 2019
Laatste update: Donderdag 14 Mei 2020 3 minuten en 51 seconden leestijd

Checklist snel internet

We maken steeds meer gebruik van het internet in huis. We kijken naar onze favoriete serie op Netflix wanneer wij dat willen en zetten onderweg de verwarming alvast een graadje hoger zodat het lekker warm is als we thuis komen. En dan zoeken we ook nog gewoon ouderwets informatie op, op het internet. Al met al vragen we met z’n allen steeds meer van het internet en dan verwachten we ook nog dat we een snelle internetverbinding hebben.

Internet providers zijn druk aan het innoveren om aan al onze wensen te voldoen. Het is natuurlijk wel fijn om zonder haperingen je favoriete serie te kunnen kijken en tegelijkertijd te gamen. Snel en stabiel internet zijn daarom erg belangrijk. Gelukkig kun je zelf ook iets doen aan de internetsnelheid. Daarom hebben we voor jou een checklist snel internet geschreven.

Internetsnelheid

Wanneer je kiest voor een internet abonnement van een provider dan hoort daar een internetsnelheid bij. Deze wordt aangegeven in Mbit/s. Bij de meeste internet providers kun je kiezen voor verschillende internetsnelheden. De snelheid die jij kiest is afhankelijk van je internetgebruik. Meer informatie daarover lees je in ons kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig.

Je moet er wel rekening mee houden dat de internetsnelheid die je internet provider je aanbiedt niet altijd de internetsnelheid is die je ook daadwerkelijk ontvangt. Dit is onder andere afhankelijk van de vorm van internet die je ontvangt. Ontvang je bijvoorbeeld glasvezel internet, kabel internet of internet via ADSL. Bij ADSL is bijvoorbeeld de afstand van je woning tot de wijkcentrale een belangrijke factor, maar ook binnenshuis zijn er factoren die kunnen zorgen voor een lagere internetsnelheid. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons kennisbankbericht Hoe kun je langzaam internet boosten?.

De checklist snel internet

Ok, je hebt nu kunnen lezen waarom je internetsnelheid langzamer kan zijn, dan wordt het nu tijd om aan de slag te gaan met de checklist snel internet om ervoor te zorgen dat je een zo hoog mogelijke internetsnelheid ontvangt.

 1. Doe om te beginnen onze speedtest. Met deze speedtest controleer je wat de daadwerkelijke internetsnelheid is op jouw adres. Dus niet de snelheid die jouw internetprovider beloofd, maar de daadwerkelijke internetsnelheid die je ontvangt. Om een goed beeld te krijgen is het goed om de speedtest een aantal keer uit te voeren op verschillende tijdstippen.
   
 2. Daarnaast is het belangrijk om al je apparaten te checken. Werken deze goed? Start met je modem. Deze zorgt ervoor dat je het internetsignaal van je internet provider ontvangt. Ook heb je een router die het Wifi-signaal verzend door de woning. In veel gevallen heb je thuis een modem en router in één.
   
 3. Het komt vaak voor dat je een lagere internetsnelheid hebt door de locatie van je router. Deze staat bijvoorbeeld in de gangkast of in een andere afgesloten ruimte. Dikke muren en de afstand van je apparaten tot de router zorgen voor een lagere internetsnelheid. Je kunt ervoor kiezen om een Wifi repeater te plaatsen. Deze Wifi repeater versterkt het signaal van je router.
   
 4. Een andere optie is om vaste apparaten als je pc of Smart TV te verbinden met een netwerkkabel. Voordeel hiervan is dat er minder apparaten gebruik maken van de Wifi verbinding waardoor deze weer sneller wordt.
   
 5. Zoals eerder al gezegd kan ook de vorm van internet die je ontvangt zorgen voor een lagere internetsnelheid. Bij glasvezel internet en kabel internet ontvang je in veel gevallen de internetsnelheid die providers jou beloven. Bij ADSL internet ben je afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe groter de afstand hoe lager de internetsnelheid die je daadwerkelijk ontvangt. Er zit wel een verschil in prijs en ook kun je bijvoorbeeld niet overal in Nederland kiezen voor glasvezel internet omdat dit gewoonweg nog niet overal is aangelegd. 
   
 6. En dan is het natuurlijk nog een mogelijkheid om te kiezen voor een hogere internetsnelheid. Zoals gezegd hou er rekening mee dat je niet altijd de internetsnelheid ontvangt die de internet provider belooft en kijk goed naar jouw internet gebruik bij de keuze voor een internetsnelheid.

Ben je benieuwd welke vormen van internet mogelijk zijn op jouw adres of wil je overstappen naar een hogere internetsnelheid? Doe dan nu onze postcodecheck en ontdek makkelijk en snel wat er mogelijk is op jouw adres.

We hopen dat deze checklist snel internet jou heeft geholpen om optimaal gebruik te maken van je internetverbinding. Wanneer je nog vragen hebt kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch of per mail, maar ook via Facebook of Twitter.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking