100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Waarom snel internet belangrijk is bij het maken van een website

Dinsdag 20 Juli 2021 1 minuut en 58 seconden leestijd

Waarom snel internet belangrijk is bij het maken van een website

De server waar een website of clouddienst op draait, kun je in zekere zin vergelijken met de personal computer die je thuis gebruikt. Het is namelijk een machine die een bepaalde capaciteit heeft. Maar de manier waarop die capaciteit gebruikt wordt, bepaalt de snelheid van de dienst die je afneemt. Wanneer je ergens een website onderbrengt, is de snelheid vaak een cruciale factor. Dat geldt ook bij het gebruiken van clouddiensten. Het zijn immers allebei toepassingen waarbij je informatie op de webserver raadpleegt. Hoe trager die machine zijn werk doet, hoe langer je als gebruiker op de juiste gegevens moet wachten.

Rekencapaciteit, geheugen en dataverkeer

De kwaliteit van een webserver kun je onder meer beoordelen op de rekencapaciteit, de geheugenomvang en de snelheid waarmee dataverkeer wordt verwerkt. Dat valt allemaal in getallen uit te drukken. Daarbij geldt wel een voorbehoud. Wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van shared hosting, zul je die beschikbare capaciteit met anderen moeten delen. En als één van die andere gebruikers een flinke druk legt op de capaciteit, kan jouw website daardoor trager worden. Websitebezoekers willen niet wachten en haken snel af als het laden van pagina’s ze te lang duurt. Kies je voor VPS hosting, dan heb je dit probleem niet. De specificaties die voor deze virtuele server gelden, zijn exclusief voor jou en daardoor blijven ze gegarandeerd.

Online net zo snel als offline

Omdat we steeds meer zaken online regelen door middel van clouddiensten, stellen we tegenwoordig ook steeds hogere eisen aan de snelheid van webservers. We willen dat we online net zo snel kunnen werken als offline. Niet alleen voor webhosting, maar ook voor het afnemen van clouddiensten gaat deze redenatie op. In feite zijn die twee zaken ook min of meer hetzelfde, want je maakt gebruik van systemen die op een webserver geïnstalleerd zijn. In het ene geval is het een openbaar gepubliceerde website, in het andere geval een afgeschermde omgeving. Maar de achterliggende techniek en structuur is nagenoeg hetzelfde.

Tijd is geld

Wanneer je thuis regelmatig moet wachten omdat je desktop of laptop bezig is met een bewerking, weet je hoe vervelend dat is. Als zoiets in een werksituatie gebeurt, kost het ongemerkt heel wat overbodige arbeidsuren. Zo verliezen bedrijven veel tijd als ze hun diensten bij een te traag werkende webserver hebben ondergebracht. En tijd is geld, dus belangrijk om te checken!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking