100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Maandag 19 Oktober 2020 2 minuten en 48 seconden leestijd

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Wat is een router?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat een wifi router nu precies is. De ene persoon noemt het een router en bij de ander is de router bekend onder de naam: internet kastje. De router zorgt er namelijk voor dat je internet hebt. Kijk je internet thuis op meerdere apparaten? Of kijk je televisie via het internet en gebruik je daarbij nog smartphones en tablets? De router zorgt ervoor dat jullie dit kunnen doen. De router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten. Niet alleen verdeelt hij dit signaal, hij zorgt ook voor de communicatie tussen de verschillende apparaten. Dit vormt een netwerk. Dit netwerk kan zowel draadloos als met kabels. Dit alles bij elkaar heet het wifinetwerk waar de apparaten op aangesloten zijn.

Wat is een modem?

Een modem zet het signaal van je internetprovider om in een internetsignaal. Ook zorgt je modem ervoor dat het signaal dat je naar buiten uitzendt vanuit je woning naar je internetprovider gaat. Simpel gezegd is een modem een apparaat dat ervoor zorgt dat je draadloos internet in je woning hebt. Je hoeft bijvoorbeeld niet langer je pc met een kabel aan je modem aan te sluiten. Dankzij een draadloos modem heb je overal in huis internet dat je kunt gebruiken op je laptop, smartphone, pc en tablet.

Bij sommige providers ontvang je een modem op basis van jouw abonnement. Een goed voorbeeld hiervan is het Ziggo modem. Hoe dat precies zit, lees je in dit bericht.

Wat is een glasvezel modem?

Ook zijn er verschillende manieren hoe jij je internet in huis kan ontvangen. Wil je door middel van een glasvezel verbinding internetten, interactieve televisie kijken of vast bellen, dan is een glasvezel modem onmisbaar. Het modem is noodzakelijk, omdat deze de signalen, welke van glasvezel afkomstig zijn, omzet naar een signaal dat jouw computer, televisie of telefoon herkent.

Verschil modem en router

Waarschijnlijk is het nu al een stuk duidelijker wat is het verschil is tussen een modem en router. Toch gebruiken wij dit bericht om je goed op de hoogte te stellen van het modem vs router. Een modem zorgt ervoor dat het binnenkomende internetsignaal vertaald wordt zodat je apparaten het kunnen ontvangen en begrijpen. De router sluit je vervolgens aan op het modem. Het internetsignaal komt eerst via het modem het huis binnen, waarna de router het verdeelt over de computers, televisies en telefoons in huis. Je kan er ook voor kiezen om je modem aan te sluiten op de computer. Je hebt dan alleen internet op die computer. Wil je dus op meerdere apparaten internet ontvangen? Dan heb je een router nodig.

Wat is de eenheid van informatieoverdracht van een modem?

Dit is een wat technischer stukje.  De eenheid van informatieoverdracht van een modem wordt uitgedrukt in Baud. Baud is de eenheid van de snelheid van informatieoverdracht van een datatransmissiekanaal oftewel, het aantal informatie-elementen per seconden. De hoeveel data (uitgedrukt in bits) die door bijvoorbeeld van een modem getransporteerd kunnen worden over een telefoonlijn. De term is afkomstig uit de telegrafie en in 1927 al voor het eerst in een conventie als norm vastgelegd. Een andere norm hiervoor is 'bps' (ook bits per second). Bij enkelvoudige modulatie komt baud overeen met bits per seconde, maar door diverse soorten modulatie kunnen er meerdere bits per seconde worden verstuurd.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking