Wat is VPN en hoe gebruik je het?

Woensdag 28 Augustus 2019
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 53 seconden leestijd

Wat is VPN en hoe gebruik je het?

Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun privacy op het internet. Daarom gebruiken mensen VPN. Een VPN-verbinding is een hele goede en betrouwbare manier om je privacy en veiligheid te verbeteren.

Wat is een VPN?

Wanneer je het internet thuis gebruikt, doe je dit altijd met een uniek IP-adres. Een IP-adres is een soort identiteitskaart van jouw internetverbinding. Het staat op jouw naam en adres. Hiermee ben je herkenbaar en te vinden met alles wat je doet als je online gaat. Gebruik je een VPN, dan kan dit niet meer.

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network. Je creëert dus jouw eigen netwerk online. De VPN-verbinding stuurt het dataverkeer door een versleutelde en beveiligde verbinding naar een externe server.  De externe server stuur het dataverkeer het internet op. Door het gebruik hiervan, verandert het IP-adres dat het internet te zien krijgt. Het geeft je als gebruiker van het internet meer veiligheid, anonimiteit en vrijheid.

Hoe kan ik een VPN-verbinding krijgen?

Eigenlijk is het makkelijker dan je denkt. Je sluit een abonnement af bij een betrouwbare VPN-aanbieder. Dit kan gewoon online en afhankelijk van waar je het abonnement afsluit, krijg je direct de benodigde software of apps om het te installeren. Na het installeren krijg je direct toegang tot een veilige verbinding met een VPN-server. De meeste aanbieders hebben alle benodigde software voor alle apparaten. Bij sommige VPN-verbindingen is het mogelijk om de VPN op de router in te stellen. Alle apparaten op dit netwerk zijn dan beveiligd.

Waarom gebruik je een VPN?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een VPN-verbinding willen gebruiken. Bij veel is het ook afhankelijk van hun internetgebruik. De meest voorkomende redenen zijn anonimiteit, veiligheid en blokkades omzeilen.

• Anonimiteit en privacy

Door het gebruik van een VPN maak je gebruik van een ander IP-adres. Het lijkt hierdoor alsof jij je bevindt op de locatie van de server. Websites kunnen hierdoor niet meer traceren waar jij je bevindt. Je identiteit kan niet meer worden achterhaald omdat er alleen een IP-adres staat waar de server niks mee kan. Het online downloaden wordt door een VPN ook steeds makkelijker, zeker voor mensen die anoniem willen downloaden. En ook een digitaal persoonsdossier kan worden omzeild. Advertentienetwerken zoals bijvoorbeeld Facebook halen informatie binnen en geven dit door aan adverteerders. Met een VPN kan dit niet meer.

• Beveiliging tegen hackers

Steeds meer wordt er bekend in hoeverre hackers toegang hebben tot onze persoonlijke gegevens en in sommige gevallen worden we zelfs afgeluisterd. Zonder VPN is dit voor hackers erg gemakkelijk. Een VPN versleutelt het internetverkeer, hierdoor hebben hackers geen kans meer tot afluisteren.

• Blokkades

In sommige landen worden diverse sites geblokkeerd. Wanneer je een VPN gebruikt, verander je je locatie. Hierdoor kan je blokkades omzeilen. Denk bijvoorbeeld aan Nederlandse tv kijken in het buitenland of series op de Amerikaanse versie van Netflix. Een VPN helpt je deze geografische blokkades omzeilen.

Hoe vind ik een goede provider?

Er zijn inmiddels verschillende providers die een VPN-abonnement aanbieden. Dit maakt het lastig om een goede provider te vinden. Elke VPN-aanbieder heeft een uniek pakket. Om een goede provider te kiezen is het handig om rekening te houden met de mate van betrouwbaarheid, stabiliteit van de server, kosten, snelheid en gebruiksgemak. Grote VPN-aanbieders zijn: ExpressVPN, CyberGhost, NordVPN, SurfShark en PIA. Er zijn verschillende sites te vinden die alle voordelen en nadelen op een rijtje zetten. Zo kan jij een VPN-pakket kiezen dat aansluit op jouw wensen.