100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Techniek

Er zijn verschillende technieken waarmee jij je internet verbinding in huis kunt ontvangen. Denk hierbij aan ADSL, Kabel en Glasvezel. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Of ben je benieuwd hoe het zit met de afstand van je internetaansluiting tot de wijkcentrale? Antwoord op deze vragen en nog veel meer vind je in de rubriek Techniek.

13456....8
Wat is damping bij glasvezel?
3 minuten en 29 seconden

Wat is damping bij glasvezel?

Glasvezel internet is een enorm stabiele internetverbinding waar je op moet kunnen vertrouwen. Heb jij echter last van een glasvezelverbinding die met regelmaat wegvalt of niet goed werkt? Dan kan het zijn dat je last hebt van damping. Je provider zal je dit wanneer dit het geval is vertellen nadat je een melding hebt gedaan van een glasvezel storing. We leggen je uit wat dat eigenlijk betekent.

Lees verder
Wat is wifi-interferentie?
3 minuten en 51 seconden

Wat is wifi-interferentie?

Heb je een internet speedtest gedaan en is je wifi-signaal veel zwakker dan je mag verwachten van je internet abonnement? Dan is er een kans dat dit veroorzaakt wordt door een fenomeen dat wifi-interferentie heet. We leggen je bij ProviderCheck.nl graag uit wat dat is en wat je eraan kan doen.

Lees verder
Hoe werkt Wifi in de auto?
4 minuten en 9 seconden

Hoe werkt Wifi in de auto?

Niet alleen thuis, maar ook buitenshuis heb je steeds vaker de mogelijkheid om gebruik te maken van wifi. Denk bijvoorbeeld aan openbare wifi-netwerken in een café of op het treinstation, maar ook in auto’s (en dan met name elektrische auto’s) kun je steeds vaker gebruik maken van wifi. Hoe zit dat?

Lees verder
Wat is ChatGPT?
3 minuten en 25 seconden

Wat is ChatGPT?

Op dit moment is ChatGPT een veelvoorkomend onderwerp, maar wat is het eigenlijk? ChatGPT is een online programma waarmee je kunt chatten. De chatbot kan heel veel vragen beantwoorden waardoor het lijkt alsof je met een mens aan het chatten bent, maar kan ook hele stukken tekst schrijven. Hoe gebruik je ChatGPT en wat zijn de voor- en nadelen?

Lees verder
Wat is het besturingssysteem Mac OS?
3 minuten en 5 seconden

Wat is het besturingssysteem Mac OS?

Je hebt misschien wel eens gehoord van Mac OS, het besturingssysteem van Apple MacBook, iMac en Mac Mini apparaten. Met het besturingssysteem Mac OS werken hardware en software optimaal met elkaar samen. Wij zullen je alles vertellen over Mac OS!

Lees verder
Wat is e-Sim?
3 minuten en 11 seconden

Wat is e-Sim?

Als je een mobiele telefoon hebt komt de term simkaart je waarschijnlijk wel bekend voor. Je hebt namelijk een simkaart nodig om te bellen en te sms’en. Ook kun je de simkaart gebruiken voor internet via 4G. De simkaart is essentieel om gebruik te maken van je telefoon, maar is dit nog wel zo? Tegenwoordig heb je niet altijd meer een simkaart nodig, maar kun je ook gebruik maken van een e-sim, maar wat is dit?

Lees verder
13456....8

Techniek: Wat is het precies?

Er zijn verschillende technieken waarmee jij je internet verbinding in huis kunt ontvangen. Dit zijn namelijk DSL, Kabel en Glasvezel. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Onder techniek valt nog veel meer, namelijk ook zaken zoals besturingssystemen, het streamen van content naar je tv en bluetooth. Wat zijn de soorten internet en wat is techniek precies?

Wat is techniek?

Techniek heeft meerdere betekenissen, zoals ‘alles wat door de mens ontwikkeld is om het leven makkelijker te maken’, ‘kennis en hulpmiddelen om machines te laten werken’ en ‘de bewerkingen en verrichtingen die nodig zijn om iets tot stand te brengen’. Dit zijn maar een paar van de betekenissen. Techniek is eigenlijk overal te vinden en in de techniek worden allerlei wetten van onder andere natuurkunde en wiskunde gebruik om oplossingen te vinden.

Als we techniek gaan toepassen op internet, zijn de soorten internet ook technieken. Maar niet alleen het soort internet is techniek, ook het tv scherm en de tv kastjes zijn gemaakt met meerdere technieken. Net als Vplus, Hertz en het internet zelf.

Wat is de techniek van het internet?

Om gebruik te maken van het internet zijn er meerdere technieken nodig. Allereerst moet er een signaal je huis binnen komen. Dit kan een DSL, Kabel of glasvezelsignaal zijn. Je modem/router zorgt ervoor dat dit signaal binnenkomt en omgezet kan worden in een signaal dat door jouw apparaten opgevangen kan worden, dit is ook techniek. Jouw apparaten kunnen weer door middel van de techniek ‘wifi’ verbinding maken met dit signaal. Maar hoe werkt wifi? Door middel van een wifi signaal kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet.

Ook kunnen apparaten met elkaar verbinding maken. Bijvoorbeeld jouw smartphone, die maakt verbinding met wifi. Wanneer jij muziek af wilt spelen vanaf je smartphone via een boks, dan kun je jouw smartphone en boks met elkaar verbinden door middel van de techniek Bluetooth. Wil jij een film kijken vanaf jouw smartphone, maar deze op groot scherm af laten spelen? Dit kan bijvoorbeeld door middel van een Google Chromecast. Als je er voor zorgt dat jouw smartphone en Chromecast op hetzelfde wifi netwerk zitten, kun je deze ook weer met elkaar verbinden. Zo kun je door middel van de techniek een film van je  smartphone naar je televisie streamen.

Zo zijn er heel veel technieken die we dagelijks gebruiken, ook met het internet. De basis om gebruik te maken van het internet zijn de soorten internet. Deze soorten internettechnieken gaan wij uitleggen. Eerst beginnen we met de vraag, hoe werkt het internet? Wanneer het apparaat dat je gebruikt verbinding maakt met het internet, wordt feitelijk de netwerkkaart in het apparaat verbonden met het internet. Om deze kaart te benaderen wordt er een IP adres aan gekoppeld. Zo weet het netwerk met welk apparaat er gecommuniceerd moet worden.

Wat is DSL internet?

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Hierbij maak je gebruik van het internet over een koperdraadverbinding, oftewel de traditionele telefoonaansluiting. Om gebruik te maken van deze techniek heb je een modem nodig. Dit modem ontvang het hoogfrequente signaal van het telefoonnetwerk en zet dit om in een bruikbaar internetsignaal.

De download- en uploadsnelheid bij DSL internet zijn afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factor is de afstand van je DSL aansluiting tot de wijkcentrale. De maximale downloadsnelheid die gehaald kan worden is 200 Mbit/s.

Je hebt misschien wel eens gehoord van ADSL en VDSL internet. ADSL is de afkorting van Asymetrical Digital Subscriber Line. Dankzij ADSL werd het voor het eerst mogelijk om te internetten en te bellen via één aansluiting. De telefoonlijn in je woning wordt opgesplitst in twee banden door middel van een splitter. De ene band is vaste telefonie en de andere band is voor internet en televisie. VDSL is de afkorting voor Very High bitrade Subscriber Line. Dit is de opvolger van ADSL internet en de snelheid ligt dan ook hoger. Dit merk je vooral bij het downloaden en uploaden. Door de koperverbinding tussen de wijkkast en de telefooncentrale te vervangen wordt VDSL internet aangelegd. Hoe korter de koperkabel, hoe sneller het internet dat je ontvangt. ADSL internet is tegenwoordig bijna niet meer beschikbaar.

Wat is Kabelinternet?

Kabelinternet is breedbandinternet dat wordt geleverd via het traditionele kabeltelevisienetwerk. Sinds 1995 kun je in Nederland al gebruik maken van dit internetsignaal. Via deze kabelaansluiting kun je zowel internetten, als bellen en televisie kijken. Door middel  van een kabelmodem wordt er verbinding gemaakt met het kabelnetwerkwerk. Dit was de eerste internetverbinding waarbij mensen niet meer per minuut hoefde te betalen voor het internetgebruik, maar gewoon onbeperkt konden internetten voor een vast bedrag. Tegenwoordig is er al een maximale snelheid van 1 Gbit/s mogelijk met kabelinternet.

Kabelinternet is geschikt voor een groot deel van de huishoudens. De up- en downloadsnelheden zijn namelijk hoog, je kunt op meerdere televisies naar tv kijken en je heb gewoon een stabiele internetverbinding. We hebben net gelezen dat de afstand tot de wijkcentrale veel invloed heeft op een DSL verbinding. Dat is bij kabelinternet niet aan de orde. Er zijn niet veel aanbieders van kabelinternet in Nederland, je komt al gauw bij Ziggo uit als je gebruik wilt maken van kabelinternet.

Wat is glasvezelinternet?

Glasvezel is razendsnel en betrouwbaar internet. Galsvezel is een draad met een soort glas aan de binnenkant. Door dit draad worden gegevens gestuurd door middel van een knipperend laserlicht. Hoe sneller dit licht knippert, hoe sneller de internetverbinding is. Over glasvezel kun je internet, televisie en telefonie ontvangen. Wat uniek is aan deze internetsoort is dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn aan elkaar. Dit is ook meteen het grootste voordeel van glasvezel, je ervaart geen snelheidsverlies.

Glasvezel is nog relatief nieuw waardoor het nog niet in iedere gemeente en op elk adres aanwezig is. Het is vaak wel het geval dat gemeentes bezig zijn met het aansluiten van glasvezel. Naar schatting zullen er in 2025 zeven miljoen glasvezelaansluitingen zijn. Dit is 84% van de Nederlandse huishoudens.

Het uitrollen van glasvezel gaat in overleg tussen gemeenten en glasvezelaanleggers. Wanneer er voldoende aanvraag onder de inwoners is zal er glasvezel komen. Dit is wel een lang traject. Eerst wordt er gekeken of het animo in de buurt groot genoeg is, dan wordt de glasvezelkabel in de straat gelegd en tot aan het huis gebracht. Vervolgens wordt de kabel naar binnen gehaald en wordt er een speciaal modem geplaatst.

Welke internettechniek past bij  mij?

Wil je graag weten welke internettechniek het beste bij jou zou passen? Wij adviseren dan om onze gratis postcodecheck te doen. Door middel van deze postcodecheck kun je zien welke technieken er mogelijk zijn op jouw adres, welke internetproviders kunnen leveren op jouw adres en welke internetsnelheden haalbaar zijn op jouw adres.

Wanneer jij een keuze gaat maken voor een internetabonnement zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken. Denk hierbij aan wat jij belangrijk vindt in een abonnement, het soort abonnement dat je graag wilt hebben, welke provider jij fijn vindt en welke snelheid je nodig hebt.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking