100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Internet

Up- en downloaden, Mb’s en Mbit’s of internetsnelheid. Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer met al die verschillende internet termen? In de categorie Internet leggen we je uit wat deze verschillende termen inhouden en wat jij ermee kunt.

13456....10
Sim Only voor tablets – Hoe zit dat?
3 minuten en 25 seconden

Sim Only voor tablets – Hoe zit dat?

Waar we twintig jaar geleden nog niet eens wisten wat een tablet was, zijn ze nu in bijna ieder huishouden en kantoorpand te vinden. Ze worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, maar ook voor entertainment en communicatie. Een van de manieren om, met name onderweg, het maximale uit je tablet te halen is door te kiezen voor een Sim Only abonnement voor je tablet. Maar hoe werkt dat en wat zijn de voordelen daarvan?

Lees verder
Er is glasvezel gegraven in mijn straat, maar waarom is het niet te bestellen?
2 minuten en 19 seconden

Er is glasvezel gegraven in mijn straat, maar waarom is het niet te bestellen?

In de afgelopen jaren heeft de technologische ontwikkeling een grote impact gehad op ons dagelijks leven. Eén van de meest opmerkelijke ontwikkelingen is het glasvezelnetwerk. Glasvezel staat bekend om de hoge snelheid en betrouwbaarheid.

Lees verder
Wat is Wifi 6?
3 minuten en 46 seconden

Wat is Wifi 6?

We horen regelmatig de vraag “waar staat de 6 voor bij wifi?” bij aankoop van een router of het overstappen van internetprovider. Wifi 6 is de zesde generatie van de wifi netwerktechnologie, die we vrijwel allemaal gebruiken om draadloos verbinding te maken met internet thuis of op de werkvloer.

Lees verder
Supersnel internet tot 1 Gbit/s, heb ik dat eigenlijk wel nodig?
5 minuten en 20 seconden

Supersnel internet tot 1 Gbit/s, heb ik dat eigenlijk wel nodig?

We maken met zijn allen steeds meer gebruik van het internet, of dat nu voor thuiswerken, films streamen of voor simpelweg surfen op het web is. Tegelijkertijd wordt de techniek voor internet thuis steeds geavanceerder. Dit zorgt ervoor dat providers met internetabonnementen steeds hogere snelheden aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Gigabit internet die wel 1 Gbit/s kan halen. Je betaalt hier echter ook extra voor, dus heb je dit eigenlijk wel nodig?

Lees verder
Wat is bandbreedte?
3 minuten en 12 seconden

Wat is bandbreedte?

Wanneer je gebruik maakt van het internet wil je natuurlijk dat het snel en stabiel is. Dit is helaas niet altijd het geval. Het kan zo zijn dat je denkt dat je een goede internetverbinding hebt, maar dat dit toch tegenvalt. De bandbreedte speelt hier een belangrijke rol in, maar was is dat precies?

Lees verder
Wat is Ping?
3 minuten en 41 seconden

Wat is Ping?

Wanneer je internet aan het vergelijken bent zie je waarschijnlijk de term ping voorbij komen. Vooral als je op zoek gaat naar de snelheid van een internet verbinding. Het berekent namelijk de reactiesnelheid van een server. Maar wat houdt dat precies in en hoe kun je de reactiesnelheid verlagen? Wij leggen het uit!

Lees verder
13456....10

WiFi: wat is het precies en hoe verbeter je het?

WiFi is iets waar steeds meer mensen dagelijks mee te maken hebben. Maak je thuis gebruik van internet zonder kabel? Dan gebruik je WiFi. Steeds meer mensen ruilen bekabeld internet in voor draadloos internet. Dit heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer mensen apparaten kopen die uitsluitend online kunnen wanneer er sprake is van draadloos internet. Denk alleen maar aan je smartphone. Wanneer je draadloos internet hebt, dus WiFi, dan kun je met meerdere apparaten tegelijk gebruik maken van internet zonder dat je internetkabels nodig hebt. Maar wat is WiFi nu precies en wat kun je doen als je WiFi niet goed werkt? Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat is WiFi nu eigenlijk precies?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is WiFi nu precies? WiFi staat voor Wireless Fidelity. Vrij vertaald betekent dit ‘draadloze betrouwbaarheid’. Het is afgeleid van HiFi, wat staat voor High Fidelity, ofwel hoge betrouwbaarheid. WiFi is de overkoepelende term voor draadloze netwerken. Hier is WLAN de meest bekende variant van. WLAN staat voor Wireless Local Area Network, ofwel draadloos lokaal gebied netwerk. Makkelijk gezegd, een netwerk voor in je eigen omgeving, zoals je woning of je bedrijf. Een WiFi netwerk is dus gewoon een computernetwerk, maar dan volledig zonder kabels. De gegevens worden dan ook niet ontvangen en verzonden via een kabel, maar door gebruik te maken van radiogolven.

Wat heb je allemaal nodig voor WiFi?

Om gebruik te kunnen maken van WiFi heb je een AP nodig, ook wel een Access Point. Deze wordt aangesloten op een switch of router. Aan de basis van een WiFi netwerk ligt dus een AP dat zorgt voor een draadloze uitzending van signalen. Je hebt altijd een internetverbinding nodig en een modem om draadloos gebruik te kunnen maken van het internet. Speciaal voor het ontvangen van een draadloos netwerk heb je een wifi-adapter nodig. Deze wordt ook wel wifi-ontvanger genoemd. Dit is een cliënt die zorgt voor de draadloze verbinding tussen het AP of de hotspot met de computer. De meest moderne ‘online apparaten’, zoals smartphones, tablets en laptops, hebben een ingebouwde wifi-ontvanger. Voor computers die enkel een RJ-45 (bekabelde ethernetaansluiting) hebben kan worden gekozen voor het aansluiten van een cliënt bridge.

Je krijgt wat je nodig hebt van de provider

Het is goed om te weten dat je van een internetprovider in principe alles krijgt wat je nodig hebt voor WiFi. Voor thuisgebruik gaat het dan meestal om een WiFi modem / WiFi draadloze router. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het signaal vaak beperkt is, waardoor het nodig kan zijn om alsnog een AP toe te passen. Uiteraard is dit voor iedereen verschillend. Is de standaard WiFi sterk genoeg? Dan hoef je geen extra stappen te ondernemen of extra aankopen te doen. 

Een internet abonnement afsluiten voor WiFi

Als je gebruik wilt maken van WiFi, dan heb je hier wel een internet abonnement voor nodig. Het is dus niet mogelijk om zonder internet provider gebruik te maken van een WiFi netwerk. Je bent natuurlijk wel vrij in je keuze voor zowel de provider als het internet abonnement. Wil je bijvoorbeeld een abonnement met echt alleen internet, of kies je voor een totaalpakket waar ook televisie en bellen in zit? Dan kan het bij het kiezen van een abonnement ook nog belangrijk zijn om te kijken naar de verschillende mogelijkheden van internet. Denk aan DSL of glasvezel internet. Check altijd of een provider op jouw adres kan bieden wat jij nodig hebt, dat ontdek je binnen een minuut met onze gratis postcodecheck. Er is namelijk niet altijd sprake van een landelijke dekking. In het vierde kwartaal van 2021 werd KPN Glasvezel als beste getest, gevolgd door Solcon glasvezel en T-Mobile Thuis glasvezel.

Draadloos internet via je WiFi router

Heb je een abonnement voor WiFi afgesloten bij een internet provider, dan ontvang je van deze provider een draadloze router. Deze heeft over het algemeen één of twee WiFi antennes, een WAN poort om met internet / het modem te verbinden en (meestal) 4 LAN poorten die je kunt gebruiken voor bekabeld internet. De draadloze router combineert een AP met de functies van een reguliere router. Hierdoor kan de router worden gebruikt voor draadloos internet, bekabeld internet en een combinatie van beide.

Slechte WiFi: hoe komt dat?

WiFi kan door heel het huis worden gebruikt. Wel kan het zijn dat je WiFi langzaam is, stoort of gewoon helemaal wegvalt. Check altijd eerst of er sprake is van een storing bij je internet provider. Storingen van buitenaf kun je namelijk zelf niet oplossen. Je zal dan geduld moeten hebben tot de storing is opgelost. Is er geen storing? Dan kun je de oorzaak van langzaam of wegvallend draadloos internet vaak in je eigen omgeving vinden.

Diverse oorzaken van slechte WiFi

Staat er iets tussen het AP / de router en het apparaat waarop je WiFi wilt gebruiken, zoals een bank of een kast? Dan kan dit zorgen voor slechter WiFi. Je WiFi kan ook slechter worden naar mate er meer apparaten gebruik maken van WiFi. Gebruik je een apparaat niet, maar is deze wel op het WiFi netwerk aangesloten? Dan kan het dus helpen om deze verbinding te verbreken. In de gemiddelde woning zijn meerdere apparaten aanwezig die stralingen uitzenden en deze stralingen kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je WiFi. Hierbij kun je denken aan een babyfoon, een draadloze huistelefoon of een draadloos beveiligingsnetwerk.

De WiFi sterkte meten

In bepaalde gebieden in ons land, en in bepaalde woningen in het bijzonder, is de WiFi sterkte gewoonweg niet goed genoeg voor een stabiele verbinding. Je kunt dit vaststellen door de WiFi sterkte te meten. De meest makkelijke manier om dit te doen is door gebruik te maken van de WiFi Analyzer. Dit is een app die je kunt downloaden op Android toestellen. De app kan gratis worden gedownload en geeft duidelijk inzicht in de verschillende draadloze netwerken in jouw omgeving, waaronder uiteraard die van jezelf. Alle netwerken worden met naam (SSID) weergegeven, waardoor je jouw eigen netwerk makkelijk herkent. In de app is een signaalmeter te vinden waarmee je makkelijk vast kunt stellen hoe sterk het signaal van jouw WiFi is.

Hoe kun je WiFi verbeteren?

WiFi verbeteren doe je vooral aan de hand van oorzaken die zorgen voor verstoringen. Staat er dus een groot object tussen het AP / de router en het apparaat waarop je WiFi wilt gebruiken? Verwijder dit object dan of verplaats één van de andere factoren voor een beter signaal. Wordt het WiFi signaal verstoord door de aanwezigheid van elektrische apparaten of door systemen die ook gebruik maken van signalen? Zorg er dan voor dat je WiFi zender zo ver mogelijk verwijderd wordt van deze elektrische apparaten en signalen. Zoek voor je router naar een kanaal dat zo leeg mogelijk is en op de beste frequentie zit. Blijft het WiFi signaal zwak? Dan kun je gebruik maken van een WiFi repeater voor het uitbreiden en versterken van het signaal.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking