100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Hardware

In de categorie Hardware geven we je onder andere informatie over modems, routers en Wifi, maar ook over bijvoorbeeld beveiliging. 

Wat is een Smartphone?
3 minuten en 19 seconden

Wat is een Smartphone?

Een Smartphone, we kunnen bijna niet meer zonder. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een Smartphone. We gebruiken het om te bellen en berichtjes te sturen via WhatsApp, maar ook om door onze Social media tijdlijn te scrollen, om gebruik te maken van streamingdiensten en om games te spelen. Maar wat is een Smartphone precies?

Lees verder
Wat is een simkaart?
4 minuten en 12 seconden

Wat is een simkaart?

Wanneer jij gebruik wilt maken van een smartphone heb jij een simkaart nodig. Zonder simkaart kun je namelijk niet bellen of sms’en. Een simkaart is een kleine chip die je in je telefoon stopt. SIM staat voor Subscriber Identity Module. Maar wat is een simkaart precies en waarom is het zo belangrijk? Wij leggen het uit!

Lees verder
Hoe installeer je een netwerkswitch?
3 minuten en 18 seconden

Hoe installeer je een netwerkswitch?

Door middel van een netwerkswitch creëer je meer aansluitingen in je eigen netwerk. Je kunt heel eenvoudig computers, tv’s en meer aansluiten. Dit is de ideale oplossing voor zowel thuis als professioneel gebruik. In enkele seconden is je netwerk vergroot en je hebt geen softwarematige installatie nodig. Ideaal! Maar hoe installeer je een netwerkswitch?

Lees verder
Apple TV vs Google Chromecast
4 minuten en 33 seconden

Apple TV vs Google Chromecast

Een Apple TV en Google Chromecast zijn beide fantastische manieren om bijvoorbeeld films en series te streamen van je telefoon naar je televisie. Beide apparaten dienen hetzelfde doel, maar toch zijn er ook heel veel verschillen aanwezig. Wij gaan de Apple TV en de Google Chromecast voor jou tegenover elkaar zetten, want welke van de twee is nu beter?

Lees verder
Hoe verwissel je de wifi router van je provider met je eigen?
3 minuten en 12 seconden

Hoe verwissel je de wifi router van je provider met je eigen?

Een goede router is essentieel voor een goede internetverbinding in huis. Wanneer jij een internetabonnement afsluit ontvang je altijd een router van je provider in bruikleen. Echter is het ook mogelijk om je eigen router te installeren, maar hoe doe je dat? En waarom zou je dat doen? Lees snel verder in dit kennisbankbericht!

Lees verder
Een televisie kopen, waar let je op?
3 minuten en 47 seconden

Een televisie kopen, waar let je op?

Door middel van een televisie kun jij kijken naar bewegend beeld. Het hebben van een televisie is tegenwoordig heel normaal en de tv’s blijven zich maar verbeteren en ontwikkelen. Het hebben van een televisie is dus heel normaal, maar een nieuwe televisie kopen is heel lastig. Er zijn inmiddels zoveel merken, zoveel maten en elke tv heeft wel weer andere specificaties. Wat is nu echt belangrijk wanneer je een tv koopt? Waar moet je op letten? Wij leggen het jou uit in dit kennisbankbericht!

Lees verder

Hardware: alles wat jij wilt weten!

Hardware is een term die we vaak voorbij horen komen, zeker als het om computers gaat. Daarnaast horen we ook veel over software. Maar wat is nu precies het verschil? Veel mensen vinden het lastig om de twee termen uit elkaar te houden. Wij leggen je graag uit wat hardware is, wat het verschil is tussen hardware en software én we vertellen je meer over het verkrijgen van een optimale netwerkverbinding thuis.

Wat is hardware precies?

Wat is hardware nu eigenlijk? We horen er veel over in de computer- en internetwereld, maar wat is het en wat kunnen we ermee? Om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen: hardware is alles in je computer en om je computer dat je aan kunt raken of vast kunt pakken. Het zijn dus alle tastbare zaken, de fysieke delen, in en rond je computer of computersysteem. Hardware kunnen we verdelen in twee groepen, namelijk de interne hardware en de externe hardware. Bij interne hardware kun je denken aan de netwerkkaart, de processor, de harde schrijf en het moederbord. Externe hardware wordt ook wel randapparatuur genoemd. Hierbij kun je denken aan onder meer luidspeakers, printers, monitors, computermuizen en toetsenborden.

Wat is het verschil tussen hardware en software?

Hardware is dus alles wat je kunt zien en wat je aan kunt raken. Software kun je daarentegen niet zien of aanraken. De software, van een computer bijvoorbeeld, is de programmatuur. We hebben het dan over zowel de toepassingsprogramma’s als de besturingsprogramma’s. Om een computersysteem goed te laten functioneren zijn er meerdere programma’s nodig. Het geheel van deze programma’s noemen we ook wel het besturingssysteem of de systeemsoftware. Software zorgt er eigenlijk voor dat de computer goed bediend kan worden. Er zijn veel bekende voorbeelden van software, zoals Windows op computers en Android of iOS op smartphones. De software kan worden uitgebreid, zoals met apps op je smartphone, en het is belangrijk om software regelmatig te updaten om de beveiliging en / of prestaties te optimaliseren. Software zie je dus niet en je kunt het niet vastpakken, maar je hebt het wel nodig.

Bestaat er alleen computer hardware?

Nee, hardware heeft zeker niet alleen betrekking op computers. Je smartphone en je tablet bevatten bijvoorbeeld ook hardware, maar je kunt ook denken aan de tv-box waar je gebruik van maakt voor interactieve televisie. Ook hier kunnen we de tweedeling maken. De micro-elektronica, de behuizing, het touchscreen en bijvoorbeeld de buttons (indien aanwezig) en de apps die je kunt downloaden vallen onder software. Voor alle apparaten met hardware en software kun je aanhouden dat hardware alles is wat je fysiek vast kunt pakken of aan kunt raken. Mediaboxen en bijvoorbeeld modems vallen dus ook onder hardware.

Hardware voor een optimaal WiFi netwerk

Je wilt thuis natuurlijk genieten van een goed werkend WiFi netwerk. WiFi is onzichtbaar en hier ontstaat dan ook vaak de verwarring. Je ziet WiFi niet, dus zal het wel software zijn. Tot een bepaalde hoogte klopt dit, maar zonder hardware kun je geen gebruik maken van je WiFi verbinding. Je hebt immers apparatuur nodig om WiFi te kunnen gebruiken. Denk hierbij aan je modem/router die er voor zorgen dat het signaal dat je binnen krijgt omgezet wordt in een wifi signaal. Zonder deze hardware kun je überhaupt geen gebruik maken van wifi. En heb je bijvoorbeeld een WiFi extender? Deze kun je vastpakken en valt dus ook onder hardware. Maak je thuis gebruik van een WiFi versterker om optimaal te kunnen genieten van snel en stabiel internet? Deze zaken zijn ook zichtbaar en tastbaar, dus hardware. Het signaal van je WiFi is wel onzichtbaar, daarom valt het wifi signaal onder software. Omdat het wifi signaal onzichtbaar is, maakt dat het soms ook lastig om te zien of er iets mee aan de hand is. Je kunt altijd de WiFi sterkte meten om vast te stellen of het signaal sterk genoeg is. Als het signaal niet sterk genoeg is, dan weet je dat het aan je wifi ligt en kun je hier iets aan doen.

Wat als het WiFi signaal niet sterk genoeg is?

Als een WiFi signaal niet sterk genoeg is, en er is geen sprake van een storing bij de provider, dan kun je checken of er niets tussen de router en het apparaat waarop je wilt internetten staat. Controleer ook of de WiFi zender niet te dichtbij andere elektrische apparaten staat. Met een WiFi repeater of WiFi versterker kun je het signaal uitbreiden en versterken. Je kunt ook twee netwerkpoorten door middel van UTP-kabels met elkaar verbinden op stabiele wijze. Voor het aansluiten van computers maak je dan gebruik van een twisted pair netwerkkabel. Je maakt dan een zogenaamde point to point verbinding. De router wordt vervolgens gebruikt om meerdere computers te verbinden.

Het is ook mogelijk dat jouw internetsnelheid gewoon niet zo hoog is. Ben je benieuwd of er een hogere snelheid op jouw adres mogelijk is? Dan kun je bij ons de gratis postcodecheck doen. Hierdoor kun je ook zien welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres en welk soort internet ze leveren.

Kiezen voor een mesh netwerk

Wil je niet aan de slag met UTP-kabels? Je kunt ook kiezen voor een mesh netwerk, waarbij meerdere apparaten verbonden worden met elkaar en samen kunnen werken voor een goede verdeling van de belasting. Een mesh netwerk zorgt voor een maximale dekking, doordat deze bestaat uit meerdere draadloze zenders. Een draadloze zender van een mesh netwerk staat ook wel bekend als een satelliet of een node. Als de WiFi verbinding niet krachtig genoeg is en het verbinden met een ethernetkabel niet mogelijk is, dan is een mesh netwerk een perfecte keuze. Hiervoor hoef je slechts één kabel te gebruiken, namelijk de kabel tussen de hoofdsatelliet en de router of modem. Een mesh wifi netwerk is een slim netwerk, omdat het zelf nadenkt over de verdeling en de route die je wifi neemt. Wanneer je meerdere stations in huis neemt, zoekt je wifi zelf de meest efficiënte route. Omdat je meerdere stations kunt plaatsen, kun je je netwerk optimaliseren.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking