100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Hardware

In de categorie Hardware geven we je onder andere informatie over modems, routers en Wifi, maar ook over bijvoorbeeld beveiliging. 

Nieuwbouw: welke netwerkkabels moet ik aanleggen?
3 minuten en 31 seconden

Nieuwbouw: welke netwerkkabels moet ik aanleggen?

Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning, dan is het verstandig om te zorgen dat er bepaalde kabels worden getrokken voor het internet. Zo kun je bijvoorbeeld je tv hierop aansluiten zodat je digitale tv kunt ontvangen, maar ook is het handig om extra internetpunten aan te leggen voor eventuele extra routers. Welke kabels moet je hiervoor echter aanleggen?

Lees verder
Hoe lang gaat een tv mee?
4 minuten en 54 seconden

Hoe lang gaat een tv mee?

Zit je net lekker je favoriete programma te kijken, gaat je tv kapot. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, want een tv is geen goedkope aankoop. Maar hoe lang gaat een televisie eigenlijk mee, wat mag je verwachten? En wat doe je met je oude televisie als je een nieuwe koopt? Bij ProviderCheck.nl leggen we het je graag uit.

Lees verder
Waarom een wifi extender geen goede oplossing is bij slechte wifi
3 minuten en 31 seconden

Waarom een wifi extender geen goede oplossing is bij slechte wifi

Als je op een bepaalde plek in huis geen snelle of stabiele wifi hebt, maar op andere plekken in huis wel, kiezen velen voor de aankoop van een wifi extender. Vaak lost dit de problemen met de wifi echter niet op. We leggen je bij ProviderCheck.nl graag uit waarom dat het geval is.

Lees verder
Wat is OLED?
3 minuten en 54 seconden

Wat is OLED?

OLED is een term die je steeds vaker tegenkomt bij aankoop van een product met een scherm. Denk aan het kopen van een televisie, een beeldscherm, een laptop, een smartphone of zelfs een spelconsole zoals de Nintendo Switch. Maar wat is OLED eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan?

Lees verder
OLED vs QLED vs miniLED
4 minuten en 39 seconden

OLED vs QLED vs miniLED

Heb je een goede deal gescoord op een nieuw internet en tv abonnement, maar ook nog een nieuwe tv nodig? Wanneer je een nieuwe televisie gaat kopen, dan heb je de keuze uit verschillende soorten schermen. Uiteraard kun je nog kiezen voor het ‘gewone’ LCD-scherm, maar in de hogere prijsklasses heb je doorgaans de keuze uit OLED, QLED en miniLED. Wat zijn echter de verschillen en welke is geschikt voor jou?

Lees verder
Wat is een Smartphone?
3 minuten en 19 seconden

Wat is een Smartphone?

Een Smartphone, we kunnen bijna niet meer zonder. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een Smartphone. We gebruiken het om te bellen en berichtjes te sturen via WhatsApp, maar ook om door onze Social media tijdlijn te scrollen, om gebruik te maken van streamingdiensten en om games te spelen. Maar wat is een Smartphone precies?

Lees verder

Hardware: alles wat jij wilt weten!

Hardware is een term die we vaak voorbij horen komen, zeker als het om computers gaat. Daarnaast horen we ook veel over software. Maar wat is nu precies het verschil? Veel mensen vinden het lastig om de twee termen uit elkaar te houden. Wij leggen je graag uit wat hardware is, wat het verschil is tussen hardware en software én we vertellen je meer over het verkrijgen van een optimale netwerkverbinding thuis.

Wat is hardware precies?

Wat is hardware nu eigenlijk? We horen er veel over in de computer- en internetwereld, maar wat is het en wat kunnen we ermee? Om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen: hardware is alles in je computer en om je computer dat je aan kunt raken of vast kunt pakken. Het zijn dus alle tastbare zaken, de fysieke delen, in en rond je computer of computersysteem. Hardware kunnen we verdelen in twee groepen, namelijk de interne hardware en de externe hardware. Bij interne hardware kun je denken aan de netwerkkaart, de processor, de harde schrijf en het moederbord. Externe hardware wordt ook wel randapparatuur genoemd. Hierbij kun je denken aan onder meer luidspeakers, printers, monitors, computermuizen en toetsenborden.

Wat is het verschil tussen hardware en software?

Hardware is dus alles wat je kunt zien en wat je aan kunt raken. Software kun je daarentegen niet zien of aanraken. De software, van een computer bijvoorbeeld, is de programmatuur. We hebben het dan over zowel de toepassingsprogramma’s als de besturingsprogramma’s. Om een computersysteem goed te laten functioneren zijn er meerdere programma’s nodig. Het geheel van deze programma’s noemen we ook wel het besturingssysteem of de systeemsoftware. Software zorgt er eigenlijk voor dat de computer goed bediend kan worden. Er zijn veel bekende voorbeelden van software, zoals Windows op computers en Android of iOS op smartphones. De software kan worden uitgebreid, zoals met apps op je smartphone, en het is belangrijk om software regelmatig te updaten om de beveiliging en / of prestaties te optimaliseren. Software zie je dus niet en je kunt het niet vastpakken, maar je hebt het wel nodig.

Bestaat er alleen computer hardware?

Nee, hardware heeft zeker niet alleen betrekking op computers. Je smartphone en je tablet bevatten bijvoorbeeld ook hardware, maar je kunt ook denken aan de tv-box waar je gebruik van maakt voor interactieve televisie. Ook hier kunnen we de tweedeling maken. De micro-elektronica, de behuizing, het touchscreen en bijvoorbeeld de buttons (indien aanwezig) en de apps die je kunt downloaden vallen onder software. Voor alle apparaten met hardware en software kun je aanhouden dat hardware alles is wat je fysiek vast kunt pakken of aan kunt raken. Mediaboxen en bijvoorbeeld modems vallen dus ook onder hardware.

Hardware voor een optimaal WiFi netwerk

Je wilt thuis natuurlijk genieten van een goed werkend WiFi netwerk. WiFi is onzichtbaar en hier ontstaat dan ook vaak de verwarring. Je ziet WiFi niet, dus zal het wel software zijn. Tot een bepaalde hoogte klopt dit, maar zonder hardware kun je geen gebruik maken van je WiFi verbinding. Je hebt immers apparatuur nodig om WiFi te kunnen gebruiken. Denk hierbij aan je modem/router die er voor zorgen dat het signaal dat je binnen krijgt omgezet wordt in een wifi signaal. Zonder deze hardware kun je überhaupt geen gebruik maken van wifi. En heb je bijvoorbeeld een WiFi extender? Deze kun je vastpakken en valt dus ook onder hardware. Maak je thuis gebruik van een WiFi versterker om optimaal te kunnen genieten van snel en stabiel internet? Deze zaken zijn ook zichtbaar en tastbaar, dus hardware. Het signaal van je WiFi is wel onzichtbaar, daarom valt het wifi signaal onder software. Omdat het wifi signaal onzichtbaar is, maakt dat het soms ook lastig om te zien of er iets mee aan de hand is. Je kunt altijd de WiFi sterkte meten om vast te stellen of het signaal sterk genoeg is. Als het signaal niet sterk genoeg is, dan weet je dat het aan je wifi ligt en kun je hier iets aan doen.

Wat als het WiFi signaal niet sterk genoeg is?

Als een WiFi signaal niet sterk genoeg is, en er is geen sprake van een storing bij de provider, dan kun je checken of er niets tussen de router en het apparaat waarop je wilt internetten staat. Controleer ook of de WiFi zender niet te dichtbij andere elektrische apparaten staat. Met een WiFi repeater of WiFi versterker kun je het signaal uitbreiden en versterken. Je kunt ook twee netwerkpoorten door middel van UTP-kabels met elkaar verbinden op stabiele wijze. Voor het aansluiten van computers maak je dan gebruik van een twisted pair netwerkkabel. Je maakt dan een zogenaamde point to point verbinding. De router wordt vervolgens gebruikt om meerdere computers te verbinden.

Het is ook mogelijk dat jouw internetsnelheid gewoon niet zo hoog is. Ben je benieuwd of er een hogere snelheid op jouw adres mogelijk is? Dan kun je bij ons de gratis postcodecheck doen. Hierdoor kun je ook zien welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres en welk soort internet ze leveren.

Kiezen voor een mesh netwerk

Wil je niet aan de slag met UTP-kabels? Je kunt ook kiezen voor een mesh netwerk, waarbij meerdere apparaten verbonden worden met elkaar en samen kunnen werken voor een goede verdeling van de belasting. Een mesh netwerk zorgt voor een maximale dekking, doordat deze bestaat uit meerdere draadloze zenders. Een draadloze zender van een mesh netwerk staat ook wel bekend als een satelliet of een node. Als de WiFi verbinding niet krachtig genoeg is en het verbinden met een ethernetkabel niet mogelijk is, dan is een mesh netwerk een perfecte keuze. Hiervoor hoef je slechts één kabel te gebruiken, namelijk de kabel tussen de hoofdsatelliet en de router of modem. Een mesh wifi netwerk is een slim netwerk, omdat het zelf nadenkt over de verdeling en de route die je wifi neemt. Wanneer je meerdere stations in huis neemt, zoekt je wifi zelf de meest efficiënte route. Omdat je meerdere stations kunt plaatsen, kun je je netwerk optimaliseren.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking