100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032
Je bevindt je hier: Home / Kennisbank / Hardware

Hardware

In de categorie Hardware geven we je onder andere informatie over modems, routers en Wifi, maar ook over bijvoorbeeld beveiliging. 

123
Wat is Google Nest Wifi?

Leestijd: 4 minuten en 6 seconden

Wat is Google Nest Wifi?

Door een Google Nest router met Google Nest wifi punten te installeren in jouw woning krijg jij een consistent en krachtig wifi signaal door heel het huis. Maar hoe werkt Google Nest wifi? En hoe installeer je het? Je leest het in dit kennisbankbericht!
Bij welke providers kun je gebruikmaken van je eigen router - en hoe?

Leestijd: 4 minuten en 27 seconden

Bij welke providers kun je gebruikmaken van je eigen router - en hoe?

Wanneer jij thuis internet afsluit ontvang je een modem en een router van je internetprovider. Maar kun je ook gebruik maken van je eigen router? En zo ja, hoe doe je dat dan? Wij leggen het jou uit in dit kennisbankbericht!
Wat is een UTP kabel?

Leestijd: 3 minuten en 7 seconden

Wat is een UTP kabel?

Je hebt een UTP kabel vast wel eens voorbij zien komen met het instellen van internet en tv, maar wat is een UTP kabel? Welke soorten zijn er en waar wordt het voor gebruikt? Wij leggen jou in dit kennisbankbericht alles uit over de UTP Kabel.
Wat is een Apple tv?

Leestijd: 3 minuten en 56 seconden

Wat is een Apple tv?

Met een Apple TV kun je apps downloaden om films en series te kijken, kun je muziek afspelen, maar kun je ook films en series vanaf je telefoon naar je televisie streamen. Wil je meer weten over de Apple TV, de Apple TV app en Appel airpay? Je leest er alles over in dit bericht.
Wat is een surround set en wat is de ideale opstelling?

Leestijd: 4 minuten en 31 seconden

Wat is een surround set en wat is de ideale opstelling?

Thuis het perfecte geluid creëren zodat je het gevoel krijgt alsof je in de bioscoop zit? Dat doe je met een surround set. Maar wat is een surround set? En wat is de ideale opstelling voor al je surround set? Je leest het hier.
Wat is een soundbar?

Leestijd: 3 minuten en 51 seconden

Wat is een soundbar?

Je hoort en ziet het steeds vaker, een Soundbar. Maar wat is een soundbar nou precies? Waarom zou je er een aanschaffen? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leren we jou alle ins- en outs over de soundbar en wie weet schaf jij er zelf ook een aan.
Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Leestijd: 2 minuten en 48 seconden

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw internetabonnement, kom je waarschijnlijk de termen modem en router tegen. Je zal niet de eerste zijn die deze woorden door elkaar haalt. Toch zijn het echt twee verschillende apparaten en wij leggen je daarom graag het verschil uit.
Wat is een Wifi versterker?

Leestijd: 1 minuut en 51 seconden

Wat is een Wifi versterker?

Ben jij benieuwd wat een wifi versterker is? In dit bericht vertellen we je wat een wifi versterker is, hoe deze werkt en de voor- en nadelen hiervan.
Wat is een Mifi router?

Leestijd: 2 minuten en 8 seconden

Wat is een Mifi router?

Ben jij benieuwd naar wat de term Mifi router precies inhoudt? In dit bericht vertellen wij je alles wat je moet weten over een Mifi router. Ook vertellen we je meer over de verschillende soorten.
123

Hardware: alles wat jij wilt weten!

Hardware is een term die we vaak voorbij horen komen, zeker als het om computers gaat. Daarnaast horen we ook veel over software. Wat is nu precies het verschil? Veel mensen vinden het lastig om de twee termen uit elkaar te houden. Wij leggen je graag uit wat hardware is, wat het verschil is tussen hardware en software én we vertellen je meer over het verkrijgen van een optimale netwerkverbinding thuis.

Wat is hardware precies?

Wat is hardware nu eigenlijk? We horen er veel over in de computer- en internetwereld, maar wat is het en wat kunnen we ermee? Om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen: hardware is alles in je computer en om je computer dat je aan kunt raken of vast kunt pakken. Het zijn dus alle tastbare zaken, de fysieke delen, in en rond je computer of computersysteem. Hardware kunnen we verdelen in twee groepen, namelijk de interne hardware en de externe hardware. Bij interne hardware kun je denken aan de netwerkkaart, de processor, de harde schrijf en het moederbord. Externe hardware wordt ook wel randapparatuur genoemd. Hierbij kun je denken aan onder meer luidspeakers, printers, monitors, computermuizen en toetsenborden.

Wat is het verschil tussen hardware en software?

Hardware is dus alles wat je kunt zien en wat je aan kunt raken. Software kun je daarentegen niet zien of aanraken. De software, van een computer bijvoorbeeld, is de programmatuur. We hebben het dan over zowel de toepassingsprogramma’s als de besturingsprogramma’s. Om een computersysteem goed te laten functioneren zijn er meerdere programma’s nodig. Het geheel van deze programma’s noemen we ook wel het besturingssysteem of de systeemsoftware. Software zorgt er eigenlijk voor dat de computer goed bediend kan worden. Er zijn veel bekende voorbeelden van software, zoals Windows op computers en Android of iOS op smartphones. De software kan worden uitgebreid, zoals met apps op je smartphone, en het is belangrijk om software regelmatig te updaten om de beveiliging en / of prestaties te optimaliseren. Software zie je dus niet en je kunt het niet vastpakken, maar je hebt het wel nodig.

Bestaat er alleen computer hardware?

Nee, hardware heeft zeker niet alleen betrekking op computers. Je smartphone en je tablet bevatten bijvoorbeeld ook hardware, maar je kunt ook denken aan de tv-box waar je gebruik van maakt voor interactieve televisie. Ook hier kunnen we de tweedeling maken. De micro-elektronica, de behuizing, het touchscreen en bijvoorbeeld de buttons (indien aanwezig) vallen onder hardware. Voor alle apparaten met hardware en software kun je aanhouden dat hardware alles is wat je fysiek vast kunt pakken of aan kunt raken. Mediaboxen en bijvoorbeeld modems vallen dus ook onder hardware.

Hardware voor een optimaal WiFi netwerk

Je wilt thuis natuurlijk genieten van een goed werkend WiFi netwerk. WiFi is onzichtbaar en hier ontstaat dan ook vaak de verwarring. Je ziet WiFi niet, dus zal het wel software zijn. Tot een bepaalde hoogte klopt dit, maar zonder hardware kun je geen gebruik maken van je WiFi verbinding. Je hebt immers apparatuur nodig om WiFi te kunnen gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een WiFi extender? Deze kun je vastpakken en valt dus onder hardware. Maak je thuis gebruik van een WiFi modem en een WiFi versterker om optimaal te kunnen genieten van snel en stabiel internet? Deze zaken zijn ook zichtbaar en tastbaar, dus hardware. Het signaal van je WiFi is wel onzichtbaar en dat maakt het soms ook lastig om te zien of er iets mee aan de hand is. Je kunt altijd de WiFi sterkte meten om vast te stellen of het signaal sterk genoeg is.

Wat als het WiFi signaal niet sterk genoeg is?

Als een WiFi signaal niet sterk genoeg is, en er is geen sprake van een storing bij de provider, dan kun je checken of er niets tussen de router en het apparaat waarop je wilt internetten staat. Controleer ook of de WiFi zender niet te dichtbij andere elektrische apparaten staat. Met een WiFi repeater of WiFi versterker kun je het signaal uitbreiden en versterken. Je kunt ook twee netwerkpoorten door middel van UTP-kabels met elkaar verbinden op stabiele wijze. Voor het aansluiten van computers maak je dan gebruik van een twisted pair netwerkkabel. Je maakt dan een zogenaamde point to point verbinding. De router wordt vervolgens gebruikt om meerdere computers te verbinden.

Kiezen voor een mesh netwerk

Wil je niet aan de slag met UTP-kabels? Je kunt ook kiezen voor een mesh netwerk, waarbij meerdere apparaten verbonden worden met elkaar en samen kunnen werken voor een goede verdeling van de belasting. Een mesh netwerk zorgt voor een maximale dekking, doordat deze bestaat uit meerdere draadloze zenders. Een draadloze zender van een mesh netwerk staat ook wel bekend als een satelliet of een node. Als de WiFi verbinding niet krachtig genoeg is en verbinden met een ethernetkabel is niet mogelijk, dan is een mesh netwerk een perfecte keuze. Hiervoor hoef je slechts één kabel te gebruiken, namelijk de kabel tussen de hoofdsatelliet en de router of modem.