Wat is Tik Tok?

Donderdag 17 September 2020 3 minuten en 34 seconden leestijd

Wat is Tik Tok?

Misschien wel de meest besproken app van dit moment: Tik Tok. Grote kans dat jij de app op je telefoon hebt staan of er al meerdere keren iets over gehoord hebt. Wij vertellen je alles over deze populaire app.

Wat is Tik Tok?

Tik Tok is een sociale media-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden met andere Tik Tok-gebruikers. Het platform stond voorheen bekend als Musical.ly. De filmpjes die je kan uploaden kunnen een lengte hebben van 3 tot 15 seconden. Populaire filmpjes gaan op dit moment vaak over mensen die dansen, zingen of playbacken. Op deze filmpjes kan dan worden gereageerd. Ook kunnen mensen de filmpjes nadoen of delen.

Sinds de overname van Musical.ly naar Tik Tok, is de app wat verandert. De app wordt sindsdien meer gebruikt voor challenges en korte grappige video’s. Tik Tok is razend populair en wordt inmiddels gebruikt door jong en oud. Je hebt vast wel eens iemand een dansje zien doen voor zijn of haar telefoon. In dat geval is iemand druk bezig met Tik Tok! Het delen, liken en reageren gaat op dezelfde manier als bij Facebook en Instagram.

Hoe groot is Tik Tok en wie zijn de gebruikers?

De app is in korte tijd razend populair geworden. Het begon bij jongeren over de hele wereld maar inmiddels doet ook de ouderendoelgroep mee. In mei had Tik Tok 3,5 miljoen gebruikers in Nederland en 2,2 miljoen in België. Maar wereldwijd zijn dit er ruim 800 miljoen. De Nederlanders maken actief gebruik van de app. De gemiddelde Nederlandse Tik Tok-er besteed gemiddeld 60 minuten per dag op de app. Maar dat is ook niet raar als je bedenkt dat het maken van een goed filmpje zo de nodige tijd in beslag neemt.

Tik Tok openbaar of toch liever afgeschermd?

Goed om te weten is dat wanneer je Tik Tok aanmaakt, je profiel standaard op openbaar staat. Er zijn genoeg reden waarom iemand dit toch liever niet zou willen. Iedereen met een Tik Tok-account kan een openbaar profiel zien en reageren op video’s. Het is daarom handig om je profiel instellingen nog eens goed na te lopen wanneer je dit niet wilt. Hieronder hebben wij stap voor stap een uitleg over hoe je de privacy instellingen van Tik Tok kan wijzigen:

1.     Druk in de app rechtsonder op het icoontje van een profiel

2.     Druk op het tandwiel tekentje bovenin

3.     Scroll naar beneden naar het kopje Privacy

4.     Zet ‘alleen vrienden kunnen direct contact met mij opnemen’ aan

5.     Zet ‘locatiegegevens verbergen’ aan

6.     Zet ‘privé account’ aan

7.     Scroll naar het kopje Accountinstellingen

8.     Klik op Instellingen pushberichten

9.     Zet alle instellingen op ‘Van mensen die ik volg’

Hoe gebruik je Tik Tok?

Wanneer je de app opent zie je gelijk een hoop knoppen waar je op kan klikken. Natuurlijk kan je ook zelf rond gaan klikken om te zien wat alles inhoudt. Wij zetten alvast de belangrijkste knoppen voor je in dit bericht.

Knoppen aan de onderkant van de pagina

·       Het huisje – dat is de ‘homepagina’

·       Vierkantje met plus – Dit is de knop om zelf een video te maken

·       Tekstballonnetje – dat is je inbox (meldingen aan jou persoonlijk)

·       Poppetje – je eigen profiel

·       Het vergrootglas – dit is de zoekfunctie. Hier kan je al je favoriete onderwerpen opzoeken

En dan de knoppen aan de rechterkant van het scherm

·       Het hartje – dat is een video leuk vinden

·       het pijltje – de video doorsturen (doorsturen naar Facebook, WhatsApp, etc.)

·       Het ballonnetje met de 3 puntjes … – dat is een reactie plaatsen

·       Rechtsonder staat nog een ronddraaiend icoontje – dat is de originele muziekje waarop gezongen wordt