• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!
Mobiel bellen bij
Toon resultaten

Wat is een router?

2 minuten en 8 seconden leestijd

Wat is een router?

Een modem zorgt ervoor dat het signaal dat je ontvangt van je internetprovider wordt omgezet in een internetsignaal. Maar dit is één signaal en jij wilt waarschijnlijk een internetverbinding voor meerdere apparaten in huis. Daar komt de router om de hoek kijken. De router zorgt er namelijk voor dat meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet kunnen.

Hoe werkt een router?

De router verzendt pakketjes met data en kiest daarvoor de kortste route. Bijvoorbeeld: je bekijkt thuis een internetpagina op je tablet. Bij een hosting provider staat deze pagina op de server opgeslagen en moet nu op jouw scherm vertoond worden. De router vraagt bij de server van de internetpagina die je wilt bekijken het pakketje met data op zodat deze voor jou zichtbaar wordt. De router communiceert hierbij met je modem die de aanvraag weer over de ADSL, Glasvezel of Kabelverbinding stuurt naar de router van je internetprovider. Daarbij zoekt jouw router de kortste weg via andere routers naar de server van de betreffende internetpagina.

Naast bovenstaande kan een router ook IP-adressen delen aan je laptop en computer, zodat je die niet met de hand hoeft in te stellen. En de meeste routers hebben tegenwoordig een firewall, waarmee je aanvallen van buitenaf kunt voorkomen.

Router en modem in één

Om het internetsignaal in je woning te kunnen verdelen heb je naast je router een modem nodig. Van de meeste providers ontvang je deze gratis bij je internetabonnement of betaal je hier een klein bedrag voor. Doe onze postcodecheck om de verschillende internetproviders, leverbaar op jouw adres, met elkaar te vergelijken.

Tegenwoordig ontvang je in de meeste gevallen een router en modem in één, welke je plaatst op de plek waar het internet je huis binnenkomt. In veel gevallen is dat in de meterkast, vaak niet de meest centrale plek in je woning. Daardoor kan het gebeuren dat je internetverbinding in je woning verzwakt. Wil je overal in je woning een sterk internetsignaal? Plaats dan een Wifi repeater of kies voor een tweede router.

Zelf een Router of Wifi repeater kopen

Is het internetsignaal in jouw woning verzwakt door bijvoorbeeld de afstand tot je router/modem of door dikke muren in je woning? Of koop je gewoon liever je eigen router? Dat kan! Coolblue biedt een groot aantal verschillende routers aan. Vergelijk de prijzen en verschillende opties met elkaar en maak je keuze. Ook kun je hier terecht voor een Wifi repeater. Let er bij het kiezen van je Wifi repeater wel op dat deze past bij je router.