Wat is VPN?

Maandag 17 Mei 2021
Laatste update: Vrijdag 28 Oktober 2022 3 minuten en 18 seconden leestijd

Wat is VPN?

Misschien heb je wel eens van een VPN gehoord, de VPN betekenis is een Virtual Private Network. Dit is een privénetwerk die je data versleutelt en je IP verbergt. Wat zijn daar de voordelen van en hoe werkt het precies?

Waarom een VPN gebruiken?

Het is altijd een goed idee een VPN verbinding te gebruiken. Hiermee heb je meer anonimiteit op het internet. Een VPN verbinding verbergt namelijk je IP-adres en locatie. Deze gegevens worden normaal gesproken doorgegeven aan de server waar de website die je bezoekt of de dienst die je gebruikt op staat. Als je een VPN verbinding gebruikt kunnen websites en diensten de locatie niet achterhalen. Ook kunnen anderen je niet langer identificeren aan de hand van je IP-adres.

Een VPN zorgt ook voor versleuteling op het netwerk. Als je zonder VPN online gaat stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Daarmee ben je een gemakkelijke prooi voor hackers die het netwerk afluisteren en zo gegevens stelen. Als je openbare netwerken gebruikt ben je dubbel zo kwetsbaar. Creditcardgegevens, bankgegevens, je inloggegevens van je e-mailadres en van je sociale media liggen dan zo op straat. Met een VPN wordt de data versleuteld door deze eerst door een soort tunnel te sturen. Het is dan een stuk moeilijker om af te luisteren.

Met een VPN verbinding is het ook mogelijk censuur en blokkades te omzeilen. In sommige landen (zoals China, Turkije en een aantal andere landen) wordt het internet gecensureerd. Zo blokkeren ze bijvoorbeeld de toegang tot WhatsApp, Skype, Facebook of Google. Met een VPN verander je je geografische locatie en kun je de blokkade omzeilen. Daarnaast kun je er ook buitenlandse films en series mee kijken, mits de verbinding snel genoeg is. Je logt dan bijvoorbeeld in op de Amerikaanse Netflix. Hetzelfde geldt andersom. Als bijvoorbeeld op vakantie gaat kun je veel content uit Nederland niet bekijken. Als je inlogt op je VPN Nederland is dit wel mogelijk.

Hoe werkt een VPN precies?

Een VPN werkt zo:

Stap 1: Je maakt verbinding met de VPN-software, die het internetverkeer versleutelt en over een beveiligde verbinding naar de VPN-server stuurt.

Stap 2: De VPN-server ontvangt het versleutelde internetverkeer en ontsleutelt het weer. Het wordt dan leesbaar, zodat de website die je bezoekt verbinding kan maken.

Stap 3: De server stuurt het ontsleutelde verkeer het internet op. Daarna ontvangt dezelfde server het teruggestuurde internetverkeer dat voor jou bedoeld is.

Stap 4: Het internetverkeer wordt weer versleuteld en via de beveiligde verbinding naar jou teruggestuurd.

Stap 5: De VPN-software ontsleutelt de data of het verkeer weer, zodat je het kunt bekijken.

De data kan dus alleen door degene die verbinding heeft met de VPN (jijzelf) gebruikt worden. Hackers kunnen de versleutelde data niet inzien. Op die manier internet je veiliger.

Kies voor een VPN-dienst die je internetgedrag niet bijhoudt. We noemen deze diensten ‘no-log aanbieders’. Ze verkopen je data niet door aan derden en geven het ook niet aan overheden. Gratis aanbieders zijn om precies deze reden niet veilig: zij geven je gegevens door aan derden, om er geld aan te verdienen. Die VPN-servers waar je verbinding mee maakt, moeten immers ook door iemand betaald worden.

Zelf een VPN gebruiken

Een VPN gebruiken is relatief eenvoudig. Maak een gebruikersnaam en wachtwoord aan bij een betrouwbare VPN-aanbieder en sluit hier een abonnement af. Een VPN-pakket hoeft niet duur te zijn: al voor enkele euro’s kan een VPN-pakket afgenomen worden.

De meeste grote aanbieders hebben kant-en-klare programma’s voor allerlei soorten apparaten en besturingssystemen, zoals Windows, Mac, iPhone, Android en Linux. Binnen de programma’s kunnen allerlei opties worden gekozen, zoals het land waar je verbinding mee wilt maken. Binnen een paar klikken heb je verbinding gemaakt door de VPN. Meestal maak je verbinding door een schuif over te halen of op een grote knop te klikken. Je bent dan met de VPN online en vanaf dat moment loopt al je data via de VPN-server.