Hoe verwijder ik cookies?

Vrijdag 4 Maart 2022 5 minuten en 31 seconden leestijd

Hoe verwijder ik cookies?

Wanneer jij naar een website surft krijg je vaak een melding om de cookies te accepteren. Deze cookies zijn kleine tekstbestandjes die door de website op de harde schijf van je computer gezet worden op het moment dat je de site bezoekt. Door deze cookies kan de ene gebruiker van de andere gebruiker onderscheiden worden. Sommige cookies worden meteen verwijderd als je je browser afsluit, maar er zijn ook cookies die jaren in je browser kunnen blijven staan. Het is dus van belang voor je privacy om deze cookies af en toe verwijderen.

Cookies verwijderen doe je zo!

Cookies wissen is heel simpel. Het werkt bij elke browser iets anders. Wat bijna alle browers gemeen hebben is dat je rechtsboven in je browser op de drie puntjes kunt klikken. Wat je vervolgens moet doen leggen wij per browser uit:

• Cookies verwijderen Chrome: Klik op ‘geschiedenis’ en nog een keer op ‘geschiedenis’. Nu kun je klikken op ‘browsergegevens wissen’. Als je hier op klikt kun je aangeven van welke periode je de geschiedenis wilt wissen en je kunt hier ook kiezen voor ‘cookies en andere sitegegevens’. Klik op ‘gegevens wissen’ en je cookies worden gewist.
  • Cookies verwijderen Firefox: Hier kun je klikken op ‘instellingen’ en dan op ‘Privacy & Beveiliging’. Vervolgens kun je op ‘gegevens wissen’ bij ‘Cookies en websitegegevens’.
  • Cookies verwijderen Edge: Klik op ‘instellingen’ en vervolgens op ‘privacy, zoeken en services’. Je ziet hier ‘Browsgegevens wissen’ staan en klikt op de optie ‘kies wat u wilt wissen’. Nu kun je de cookies selecteren en op de ‘nu wissen’ knop klikken.
  • Cookies verwijderen Safari: Bij deze browser hoef je niet op de drie puntjes te klikken, maar je klikt in de menubalk op ‘safari’ en dan op ‘voorkeuren’. Vervolgens klik je op ‘privacy’ en ‘beheer websitegegevens’. Wanneer je kiest voor ‘Verwijder alles’ worden jouw cookies verwijderd.
  • Cookies verwijderen Android: Je kunt op je de internet app openen op je Smartphone. Vervolgens kun je via het menu naar ‘instellingen’ en ‘privacy en beveiliging’ gaan. Je selecteert ‘zoekgegevens verwijderen’ en vinkt ‘Cookies en sitegegevens aan’. Je klikt op verwijderen en bevestigt je keuze. Je het nu je cookies gewist.
  • Cookie verwijderen iPhone: De zoekmachine van iPhone is Safari. Je gaat naar de instellingen van je telefoon en klikt op ‘safari’. Hier klik je op ‘wis geschiedenis en websitedata’. Alle cookies, geschiedenis en browsergegevens worden nu gewist. Je kunt er ook voor kiezen om alle cookies te blokkeren. Bij dezelfde instellingen zie je deze optie staan.

Je kunt  er voor kiezen om af en toe de cookies handmatig te verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen om de cookies altijd meteen te verwijderen. Hoe je dit doet leggen wij ook per browser uit:

• Chrome: Wanneer je rechtsboven op de drie puntjes klikt kun je op ‘instellingen’ klikken. Hier ga je naar ‘Beveiliging & Privacy’. Bij site instellingen kun je kiezen voor ‘Cookies en ander sitegegevens’. Je hebt hier de mogelijkheid om aan te geven dat de cookies verwijderd worden als je de browser sluit.
  • Firefox: In deze browser klik je net als bij Chrome op de drie puntjes, ‘instellingen’ en ‘privacy & Beveiliging’. De optie geschiedenis kun je hier veranderen. Je moet een vinkje zetten bij ‘geschiedenis wissen zodra Firefox sluit’ en je kunt hier aangeven wat je wel en niet wilt wissen.
  • Edge: Ook bij Edge ga je naar de drie puntjes en klik je op ‘instellingen’. Vervolgens klik je op ‘privacy, zoeken en services’. Onder ‘browsergegevens wissen’ kun je kiezen voor ‘selecteer wat u wilt wissen telkens wanneer u de browser sluit’. Als je hier de cookies selecteert worden deze verwijderd zodra je je browser sluit.
  • Safari: In de menubalk bovenin kies je voor ‘Safari’ en vervolgens voor ‘Voorkeuren’. Wanneer je hier kiest voor ‘algemeen’ kun je onderdelen uit je geschiedenis verwijderen. Hier kun je aangeven dat je dat na een dag wilt doen. Zo worden jouw cookies elke dag verwijderd.

Hoe werken cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestandjes die gekoppeld zijn aan een unieke internetgebruiker. Er zijn verschillende soorten typen cookies waar de gegevens opgeslagen worden. Doordat deze gegevens met elkaar gecombineerd worden, kan er een digitaal profiel van een persoon aangemaakt worden. Dit profiel is waardevol voor online marketeers. Wanneer jij op een website zit stuurt de server een cookie naar je browser die wordt opgeslagen op je computer. Wanneer jij die website weer bezoekt wordt de cookie teruggezonden zodat de server kan uitlezen wie jij bent en de website aangepast kan worden. Een cookie bevat informatie zoals locatie, welk apparaat je gebruikt, wat je internetgedrag is en nog veel meer.

Er zijn meerdere soorten Cookies, namelijk:

• Analytische cookies met statistieken van jouw internetgedrag;
  • Functionele cookies waarin bijvoorbeeld staat wat er in jouw winkelmandje zit;
  • Tracking cookies met informatie waarmee jouw profiel gevormd wordt zodat je gerichte advertenties te zien krijgt.

Dan zijn er ook nog First-party cookies en Third-party cookies. First-party cookies zijn cookies die door de website geplaatste worden. Deze kunnen het gebruik van de website verbeteren. Third-party cookies zijn cookies die door derden geplaatst worden, zoals social media.

Moet ik Cookies accepteren?

Wanneer jij optimaal gebruik wilt maken van een website wordt er altijd aangegeven dat je de cookies moet accepteren. Dit is niet helemaal juist. De cookies zijn niet nodig om de site goed te laten werken. Het kan wel zo zijn dat je bijvoorbeeld niet de social media content of ander content kunt zien wanneer je de cookies niet accepteert. Je hoeft cookies dus niet per se te accepteren, het is alleen zo dat je dan misschien niet alles kunt bekijken op de website.

Wat wel belangrijk is om optimaal gebruik te kunnen maken van een website is een goede internetverbinding. Je kunt met onze gratis postcodecheck kijken welke internet providers er leverbaar zijn op jouw adres en welke abonnementen ze leveren.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.