100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Maak je wifi binnen 10 minuten veiliger met deze 3 tips!

Vrijdag 23 December 2016
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 53 seconden leestijd

Maak je wifi binnen 10 minuten veiliger met deze 3 tips!

Ontzettend handig natuurlijk, je draadloze netwerk (wifi). Maar het heeft ook een nadeel; het signaal van je netwerk is vaak ook bereikbaar voor mensen die je helemaal niet op je draadloze netwerk wilt hebben als je dit niet beveiligt. Of het wachtwoord staat simpelweg op de router die je van je provider gekregen hebt bij het aflsuiten van een internetabonnement. Wellicht heb je een uitstekende relatie met je buren, maar ook bijvoorbeeld een vreemde in de buurt van je huis kan er meestal gewoon bij…  

De gevaren van slecht beveiligde wifi

Ongewenste netwerkgasten kunnen vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen niet alleen je bandbreedte inpikken, maar met een beetje technische kennis ook bij je bestanden komen of via jouw netwerk online illegale dingen doen.

Dat wil je natuurlijk niet. Daarom hebben we 3 praktische tips voor je op een rij gezet die jou helpen je draadloze netwerk beter te beveiligen. Binnen 10 minuten en zonder dat je uitgebreide technische kennis nodig hebt. Dat internet een stuk lekkerder!

Tip 1: Geef je wifi een neutrale naam

Je draadloze netwerk heeft een naam. Die heb je uiteraard nodig om je netwerk te kunnen vinden vanaf je smartphone of laptop e.d.

Standaard hebben veel netwerken echter niet zo’n veilige naam, omdat er bijvoorbeeld het merk van je router in wordt genoemd. (Je router is het kastje tussen het internet en je smartphone e.d.) Daarmee maak je het iemand die rottigheid uit wil halen makkelijker, want ieder type router heeft zo zijn eigen kenmerken en zwakke plekken. Ook een naam waarin jouw eigen naam of je adres wordt genoemd is niet handig. Kortom, kies voor een neutrale naam die geen directe link heeft naar jouw adres of router.

Het aanpassen van je netwerknaam is in een paar klikken geregeld via het instellingenscherm van je router. Hierop kun je inloggen door in je browser (je internetprogramma) naar een adres te gaan. Vaak ziet dit er ongeveer zo uit: http://192.168.1.1. In de handleiding van je router staat het exacte adres vermeld. Daar vind je ook op welke plek in je instellingenscherm je de naam van je netwerk kunt aanpassen.

Tip 2: Check of je wachtwoord veilig is

Ook de standaard wachtwoorden van veel netwerken zijn makkelijk te raden. Kortom, ook hier is ons advies: aanpassen. Dit gaat net zo simpel als het aanpassen van je netwerknaam en doe je in hetzelfde instellingenscherm. In de handleiding van je router vind je exact waar dat kan.

Voor een veilig wachtwoord geldt:

  • gebruik minimaal 12 karakters
  • maak geen directe link naar iets persoonlijks (bijvoorbeeld je naam of geboortejaar)
  • wissel af tussen hoofd- en kleine letters
  • gebruik leestekens

Natuurlijk werkt een wachtwoord als ‘stucReq8y2=A’ in de praktijk niet erg lekker. Een handige oplossing hiervoor is om een zinnetje te maken. Bijvoorbeeld ‘!kB3nGo3dB3z!g’

Tip 3: Pas ook het standaard wachtwoord van je router aan

Waarschijnlijk moest je bij het openen van het instellingenscherm van je router ook een wachtwoord ingeven. Meestal is dit het standaard wachtwoord wat er door de fabrikant is opgezet. Die wachtwoorden zijn breed bekend en daarom makkelijk te kraken voor iemand die kwaad wil.

Hoeft je geen wachtwoord in te geven? Da’s helemaal niet best. In dat geval moet je nog een wachtwoord instellen.

Ook het wachtwoord van je router zelf pas je aan in het instellingenscherm van je router. Voor dit wachtwoord gelden dezelfde aanbevelingen als bij tip 2.

Veel internetplezier! 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking