Maakt een VPN je internet langzamer?

Vrijdag 26 Februari 2021 4 minuten en 8 seconden leestijd

Maakt een VPN je internet langzamer?

Internetsnelheid is iets waar elke internetgebruiker tegenwoordig naar op zoek is. Bij snel internet zijn we niet direct meer tevreden, omdat dit voor ons vanzelfsprekend is. Maar wanneer het internet enorm traag is zijn we wel ontevreden. Er is veel onduidelijkheid over wat een VPN met je internetverbinding doet. In dit artikel leggen we het voor je uit!

Welke factoren hebben invloed op je internetverbinding?

Er zijn verschillende factoren die jouw internetverbinding beïnvloeden. Deze kunnen zorgen voor zowel een snellere of juist langzamere internetverbinding. Heb je momenteel problemen met je internetverbinding? kijk dan even naar de volgende aspecten.

Ruis en storing

We zouden allereerst adviseren om te kijken naar eventuele ruis of storingen op de lijn. Dit kun je vaak merken door een test te doen van jouw internetverbinding. Je kunt je internetverbinding testen door middel van een speedtest. We adviseren om deze test een aantal keer te doen, waarbij je elke keer apparaten loskoppelt of toevoegt aan het netwerk. Hoewel dit op een smartphone of tablet lastiger is, kun je vaak een diagnose doen op je laptop of vaste computer.

Ander dataverkeer

Daarnaast is ook het andere dataverkeer dat je gebruikt van invloed op de internetverbinding. Zijn er veel andere internetgebruikers in het huishouden? Dan moet het aantal MB’s ook verdeeld worden over deze apparaten. Hoe meer apparaten, hoe minder MB’s er beschikbaar zijn per apparaat. Hierdoor kan de internetsnelheid drastisch dalen.

Hardware mogelijkheden

Naast dat de provider beperkingen kan instellen op basis van je account, kan het ook zo zijn dat je router beperkingen heeft in de hoeveelheid MB’s die behandeld kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk dat de hoeveelheid data wordt beperkt door je router.

Provider

Ook je provider en het abonnement dat je daar hebt, kunnen een bottleneck in het proces vormen. Hoe hoger je abonnement, hoe meer data je beschikbaar hebt en hoe sneller je internetverbinding meestal is. Wil je je abonnement verhogen? Dan is het wel belangrijk om te kijken naar de hierboven genoemde technische mogelijkheden van de hardware van je apparaten.

Server

Ook kan de afstand tot de server belangrijk zijn bij de snelheid van je internetverbinding. Dit heeft eenvoudigweg te maken met de afstand die de data moet afleggen tussen het moment van verzenden en het moment van ontvangen. Dit kunnen we beter illustreren in het volgende onderwerp: het gebruik van een VPN.

Wat is VPN?

Een VPN zorgt ervoor dat jouw data wordt versleuteld, waardoor het niet onderschept kan worden door hackers. Dit kan in de vorm van een applicatie, programma of software op je router. De hackers kunnen de data door de VPN namelijk niet inzien, waardoor jij volledig anoniem over het internet kunt surfen. Daarnaast kun je kiezen met welke server je verbinding maakt. Deze functionaliteit wordt vaak gebruikt wanneer mensen geografische beperkingen willen omzeilen, bijvoorbeeld om films en series te kunnen bekijken.

Wat is de invloed van VPN?

Toch kan een VPN ook voor trager internet zorgen. Dit is dan weer afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst kan het namelijk zo zijn dat de VPN-aanbieder de internetsnelheid limiteert, waardoor je logischerwijs een tragere internetverbinding hebt. Dit probleem kun je al snel verhelpen door te kiezen voor een VPN-provider die een snelle verbinding met het internet en vrijwel ongelimiteerde data kan aanbieden. Daarnaast kun je met een VPN vaak kiezen voor een bepaalde server. Hoe verder deze server van jouw daadwerkelijke locatie af ligt, hoe langer het kan duren voordat de data heen en weer verzonden is.

Ook zorgt de versleuteling van jouw data ervoor dat het wat langer kan duren voordat de ‘pakketjes’ uitgepakt zijn. Daarnaast worden ze via een beveiligde omweg naar het internet verzonden. Doordat er sprake is van deze omweg, kan het wat langer duren voordat je verbinding hebt met het internet. Daarbij moet wel vermeld worden dat dit in veel gevallen niet merkbaar is voor de reguliere gebruiker.

Toch kan het ook zo zijn dat een VPN jouw internetsnelheid versnelt. Dit is echter vaak niet het geval wanneer de VPN-server waarmee je verbinding maakt zich in of in de buurt van Nederland bevindt. Zeker in het buitenland kan jouw provider jouw data via onnodig lange wegen naar het web versturen. Door deze weg te verkorten naar een server die dichterbij staat, kun je jouw internetsnelheid verbeteren.

Zoals we hierboven benoemd hebben, zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op jouw internetverbinding. Een VPN kan voor jou zowel een versnelde als vertraagde internetverbinding opleveren. Toch is dit in veel gevallen voor de reguliere gebruiker niet merkbaar.

Heb jij nog geen goede internetverbinding?

Wanneer jij een goede internetverbinding af wilt sluiten kun je bij ons de gratis postcodecheck doen. Na het doen van de check krijg je een overzicht van de beschikbare internetproviders en internetabonnementen op jouw adres. Je hebt de keuze uit meerdere abonnementen, namelijk ‘alleen internet’, ‘internet en tv’, ‘internet en bellen’ of ‘alles-in-1’.