Wat is bluetooth?

Vrijdag 15 Januari 2021 4 minuten en 14 seconden leestijd

Wat is bluetooth?

Bluetooth is een draadloze verbinding tussen apparaten op korte afstand. Deze afstand is ongeveer tot 10 meter. Door middel van bluetooth kun je bijvoorbeeld je telefoon koppelen aan een koptelefoon of je laptop koppelen aan je printer. Op deze manier kun je makkelijk muziek luisteren of documenten uitprinten. Maar hoe werkt bluetooth nou eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe werkt bluetooth?

De bluetooth verbinding is een verbinding tussen apparaten zonder dat je daar een USB-kabel of andere aansluiting voor nodig hebt. Deze verbinding wordt gemaakt door middel van radiogolven en is dus eigenlijk een radioverbinding. Deze radioverbinding vindt plaats op een bandbreedte tussen de 2,402 en 2,485 GHz. Hier mag iedereen wereldwijd vrij gebruik van maken. Door deze verbinding komt eigenlijk een klein netwerk van twee apparaten tot stand. Het is ook mogelijk om meerdere apparaten tegelijk te verbinden, er kunnen wel tot 8 apparaten tegelijkertijd in verbinding staan. Het is hierbij wel zo dat er maar één apparaat de gegevens uitstuurt en dat de andere apparaten alleen ontvangen.

Zolang de apparaten binnen 10 meter bij elkaar blijven kunnen ze informatie uitwisselen. De signalen hebben meestal geen effect op andere apparaten doordat ze te zwak zijn. De verbinding is dus relatief zwak, maar je kunt er effectief gebruik van maken.

Bluetooth maakt gebruik van frequentieverspringing. Dit houdt in dat de verbinding constant overspringt tussen verschillende frequenties binnen zijn bereik. Hierdoor blijft de connectie sterk en stabiel. Er zijn 79 frequenties waaruit het bluetoothnetwerk kan kiezen.

Je kunt bluetooth aan en uit zetten op je apparaat. Bluetooth is te vinden onder je instellingen.

Waarvoor gebruik je bluetooth?

Bluetooth kan worden gebruikt om allerlei apparaten met elkaar te laten communiceren. Het wordt meestal gebruikt voor het verzenden van bestanden tussen apparaten. Bijvoorbeeld het zenden van een document of afbeelding naar een printer.

Ook wordt bluetooth veel gebruikt voor het verbinden van apparaten. Tegenwoordig hebben veel mensen draadloze speakers of airpods. Door deze te verbinden aan bijvoorbeeld je telefoon kun je muziek afspelen. Je kunt bijvoorbeeld ook een muis en toetsenbord met je laptop verbinden, zo kun je makkelijk werken zonder dat er allemaal draden over je bureau lopen. Er zijn tegenwoordig ook veel auto’s die met bluetooth werken. Je kunt daardoor muziek via de speakers afspelen, je navigatie gebruiken en handsfree bellen.

Naast het delen van bestanden en het verbinden van apparaten wordt bluetooth ook gebruikt voor bijvoorbeeld het beveiligen van je huis, het controleren van je gezondheid en het opzetten van een mobiel netwerk met andere apparaten. Er zijn speciale beveiligingen via je telefoon waarmee je onder andere je voordeur op slot kunt doen. Tegenwoordig hebben veel mensen een fitness tracker om je gezondheid gegevens naar je mobiel te zenden. Dit werkt allemaal via bluetooth.

Wat zijn de voordelen van bluetooth?

Bluetooth heeft heel veel voordelen en daarom is het ook zo populair geworden. Wij zetten hier de voordelen van bluetooth voor je op een rijtje:

• Het is draadloos: Je kunt apparaten gebruiken zonder dat er kabels in de weg zitten.
  • Het is automatisch: Doordat het systeem automatisch is hoef je vrij weinig te doen om twee apparaten met elkaar te laten communiceren.
  • Het heeft een hoge compabiliteit: Bluetooth kan apparaten van allerlei merken met elkaar verbinden, en zelfs als je computer geen bluetooth heeft kun je een bluetoothradio kopen. Die radio sluit je aan met een usb waardoor je computer wel in contact kan komen met bluetooth.
  • Je kunt tot en met 8 apparaten aan elkaar koppelen.
  • Het is veilig: Bluetooth werkt alleen maar op korte afstanden dus het is lastig om het signaal te onderscheppen.

Wat zijn de nadelen van bluetooth?

Zoals bij elke andere verbinding brengt bluetooth ook een aantal nadelen met zich mee. De nadelen hebben wij ook op een rijtje gezet:

• Door bluetooth gaat je batterij sneller leeg.
  • Wanneer je bluetooth aan staat is je apparaat vindbaar. Heel handig voor jezelf, maar de informatie kan ook in verkeerde handen terechtkomen zoals in die van een hacker.
  • Mensen kunnen jouw locatie via bluetooth achterhalen.

Hoe kan ik bluetooth veilig gebruiken?

Je kunt bluetooth op een veilige manier gebruiken. Wat dan wel belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat je systeem altijd up to date is en dat je altijd de nieuwste versie van bluetooth gebruikt. Je kunt ook je bluetooth beveiligen door het zo in te stellen dat het alleen verbinding maakt met vertrouwde apparaten. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je je bluetooth na het gebruik gewoon weer uit zet.

Gebruik jij ook bluetooth?

Zoals besproken in bovenstaand artikel wordt bluetooth gebruikt om bestanden tussen apparaten te versturen. Moet jij tijdens het werken veel printen? Of heb je je telefoon met bijvoorbeeld een soundbar verbonden voor muziek? Dan gebruik je waarschijnlijk ook vaak bluetooth. Wat ook handig is tijdens het werken is een goede internet verbinding. Wist je dat je bij ons bijvoorbeeld internet & tv pakketten of alleen internet pakketten af kunt sluiten? Via onze gratis Postcodecheck kun je internet providers vergelijken. Misschien zit er wel een interessant pakket voor jou bij.