Wat is de cloud?

Dinsdag 31 Juli 2018
Laatste update: Vrijdag 29 April 2022 3 minuten en 28 seconden leestijd

Wat is de cloud?

Je foto’s en filmpjes opslaan in de cloud en werken in de cloud. Het klinkt heel mooi, maar wat is het nu precies? Simpel gezegd is het werken in de cloud het opslaan en opvragen van bestanden, gegevens en software op een andere plek dan op je eigen locatie. De plek waar je gegevens worden opgeslagen is vaak onzichtbaar en onbekend en wordt daarom de cloud (wolk) genoemd.

Cloud is een afkorting voor Cloud computing. Dit verwijst naar taken en services die online worden aangeboden of gehost. Het mooie hieraan is dat waar je ook bent je overal je bestanden op kunt slaan en ook weer kunt gebruiken, als je maar een internetverbinding hebt. Deze bestanden moeten ergens ter wereld wel aan een apparaat gekoppeld worden. Als je iets naar de cloud upload wordt het bestand online naar een echte tastbare server gestuurd. Overal ter wereld zijn er gigantische computers, oftewel datacentra en servers, waarmee wij via internet zijn verbonden. Deze computers zijn de basis voor cloud opslag. Heel simpel gezegd bestaat de cloud uit een verzameling van servers en datacenters overal ter wereld, waar we gegeven op kunnen slaan.

Is opslaan in de cloud veilig?

Ja, opslaan in de cloud is heel veilig. Het is in het voordeel van alle cloud bedrijven om jouw gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Je bestanden die in de cloud staan opgeslagen worden versleuteld opgeslagen en datacentra zijn erg goed beveiligd tegen hackers. Het aller veiligste blijft natuurlijk om al je bestanden op een harde schijf op te slaan en in een kluis te leggen, maar vind je dit toch wat te veel moeite dat is opslaan in de cloud een goede optie.

Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de cloud zo veilig mogelijk te gebruiken. Zo kun je met het instellen van een wachtwoord een sterk wachtwoord kiezen die niet makkelijk te kraken is. Ook kun je voor tweestapsverificatie kiezen bij het inloggen. Dit maakt het voor cybercriminelen nog moeilijker om toegang te krijgen tot je bestanden. Heb jij bestanden met wachtwoorden, identiteitsgegevens of kopieën van identiteitsdocumenten? Deze kun je beter niet op de cloud bewaren. Als laatste adviseren wij om alleen via een veilig netwerk verbinding te maken met de cloud, en geen gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk.

Voordelen van de cloud

Het opslaan van bestanden in de cloud heeft meerdere voordelen. Wij hebben de voordelen voor jou op een rij gezet:

• Het is natuurlijk handig dat je waar je ook bent je bestanden op kunt slaan en ze ook weer kunt openen. Dit heeft bijvoorbeeld grote voordelen wanneer je thuis werkt.
  • Je kunt dankzij de cloud foto’s met vrienden delen. Ben je bijvoorbeeld een weekend weg geweest dan kan iedereen de foto’s die zijn gemaakt toevoegen aan de cloud zodat jullie er allemaal bij kunnen.
  • Al je bestanden zijn buitenshuis opgeslagen. Bij inbraak of brand zijn je bestanden dus altijd veilig.
  • Je kunt de betanden vanaf elk apparaat benaderen.
  • Je kunt meerdere apparaten met elkaar synchroniseren, bijvoorbeeld je computer en smartphone.
  • Online cloud opslag kan ingezet worden als back-up mogelijkheid.

Zelf gebruik maken van de cloud

Ben je na het lezen van dit bericht ook enthousiast over het gebruik van de cloud? Er zijn veel aanbieders die hier de mogelijkheid toe bieden. Om te kunnen werken in de cloud heb je bij zo een aanbieder een account met een wachtwoord nodig. De diensten bieden vaak een gratis opslag aan. De meest gebruikte clouddiensten zijn: Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox en iCloud.

Om zelf gebruik te maken van de cloud heb je ook een goede internetverbinding nodig. Heb je dit nog niet? Je kunt via onze gratis postcodecheck internet vergelijken. Kijk welke internetaanbieders er leverbaar zijn op jouw adres!

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.