Wat is een Powerline adapter?

Donderdag 5 Augustus 2021 3 minuten en 10 seconden leestijd

Wat is een Powerline adapter?

Met een Powerline adapter creëer je een netwerkaansluiting of wifi-punt in huis. Heb jij bijvoorbeeld op zolder slechte wifi maar zie je het niet zitten om kabels naar zolder te trekken? Dan is de Powerline adapter ideaal voor jou.

Wat is een Powerline adapter?

Met een Powerline adapter creëer je een extra netwerkaansluiting in je huis. De adapter verstuurt het internetsignaal over je stroomnet. Je ontvangt altijd 2 adapters. De eerste adapter plaats je bij je modem. Deze vertaalt het internetsignaal naar iets dat over de stroomkabels verstuurd kan worden. De tweede adapter plaats je op een plek waar je deze nodig hebt. Deze adapter vertaalt het signaal vanaf het stroomnet terug waardoor je online kunt gaan met bijvoorbeeld je smartphone. Simpel gezegd is een Powerline adapter dus internet via het stopcontact.

Hoe installeer je een powerline adapter?

Om de Wifi powerline adapter in te stellen heb je minimaal 2 vrije stopcontacten met aarde nodig. Wanneer je bijvoorbeeld een stekkerblok gebruikt kan de kwaliteit van het internet verloren gaan. Daarnaast heb je ook een netwerkkabel nodig. Voordat je begint moet je ervoor zorgen dat je internetverbinding werkt op het moment van installatie. Gebruik bij voorkeur 2 stopcontacten die op eenzelfde stroomkring zitten.

De powerline adapters zijn bij de aankoop al meteen klaar voor gebruik, je hoeft dus geen software te installeren. Zorg voor een vrij stopcontact in de buurt van je modem en plaats hier de powerline adapter in. Wanneer je dit hebt gedaan zal het powerlampje groen oplichten. Wanneer je een powerline adapter bestelt krijg je ook altijd een ethernetkabel meegeleverd. Sluit het ene uiteinde aan op de ethernetpoort van de adapter en het andere uiteinde op de ethernetpoort van het modem. Het ethernetlampje gaat nu ook branden.

Nu plaats je de tweede adapter in de buurt van de plek waar jij beter internet wilt hebben. Plaats de powerline adapter rechtstreeks in een stopcontact, ook hierbij zal het powerlampje groen oplichten. Ga naar je modem en druk gedurende 2 tot 5 seconden op de security knop van de powerline adapter die je net op je modem hebt aangesloten. Ga terug naar de powerline adapter en druk binnen 2 minuten hier ook 2 tot 5 seconden op de security knop. Wanneer het lichtje bij ‘status’ groen gaat branden is alles in orde. Brandt hij oranje of rood dan kan er een verminderde internetsnelheid zijn. Is dit het geval? Dan zou je bijvoorbeeld je laptop door middel van een UTP kabel kunnen verbinden met de adapter voor goed internet.

Wat zijn de voor- en nadelen van een powerline adapter?

Er zitten een aantal voor- en nadelen aan een powerline adapter. We beginnen met de voordelen:

• Een powerline adapter zorgt voor extra wifi-dekking;
  • Hij is klein en handig en dus ook makkelijk te verplaatsen;
  • Je hebt geen kabels nodig;
  • De wifi-standaard is nieuwer dan die van het access point en laat hogere snelheden toe.

Er zitten ook nadelen aan vast, namelijk:

• Het blijft een wifi verbinding en die is trager dan een vaste verbinding;
  • De snelheid tussen je modem en het powerline adapter is afhankelijk van de kwaliteit van je elektriciteitsnetwerk;
  • Je kunt maar 1 apparaat aansluiten via de UTP kabel.

Heb je al een internetverbinding?

Je hebt wel een internetverbinding nodig om gebruik te maken van een powerline adapter. Je kunt op onze site de gratis postcodecheck doen.

Wanneer jij deze postcodecheck doet kun je kijken welke internetproviders er internet op jouw adres leveren, welke internetsnelheid zij kunnen halen en welk soort internet ze kunnen leveren.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij veel uitleg en handleidingvideo’s plaatsen.