Wat is een router?

Donderdag 5 Juli 2018
Laatste update: Maandag 24 Oktober 2022 3 minuten en 43 seconden leestijd

Wat is een router?

Een modem zorgt ervoor dat het signaal dat je ontvangt van je internet provider wordt omgezet in een internetsignaal. Maar dit is één signaal en jij wilt waarschijnlijk een internetverbinding voor meerdere apparaten in huis. Daar komt de wifirouter om de hoek kijken. De router zorgt er namelijk voor dat het signaal verspreid wordt en dat er meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet kunnen. Hij leidt het verkeer tussen de apparaten en het internet, maar hoe?

Hoe werkt een router?

De functie van een wifirouter is het scheiden van netwerken en het dataverkeer tussen computers binnen en buiten het eigen netwerk in goede banen leiden. De router verzendt pakketjes met data en kiest daarvoor de kortste route. Even een voorbeeld om een goed beeld hierbij te krijgen: Je wilt thuis een internetpagina op je tablet bekijken. Bij een hosting provider staat deze pagina op de server opgeslagen, maar deze moet nu op jouw scherm vertoond worden. De router vraagt bij de server van de internetpagina die je wilt bekijken het pakketje met data op zodat deze voor jou zichtbaar wordt. De router communiceert hierbij met je modem die de aanvraag weer over de ADSL, Glasvezel of Kabelverbinding stuurt naar de router van je internet provider. Daarbij zoekt jouw router de kortste weg via andere routers naar de server van de betreffende internetpagina.

Naast bovenstaande kan een router ook IP-adressen delen aan je laptop en computer, zodat je die niet met de hand hoeft in te stellen. De meeste routers hebben tegenwoordig een firewall, waarmee je aanvallen van buitenaf kunt voorkomen.

Router en modem in één

Om het internetsignaal in je woning te kunnen verdelen heb je naast je router voor de wifi een modem nodig. Van de meeste providers ontvang je deze gratis bij je internetabonnement of betaal je hier een klein bedrag voor.

Tegenwoordig ontvang je in de meeste gevallen een router en modem in één, welke je plaatst op de plek waar het internet je huis binnenkomt. In veel gevallen is dat in de meterkast, vaak niet de meest centrale plek in je woning. Daardoor kan het gebeuren dat je internetverbinding in je woning verzwakt. Wil je overal in je woning een sterk internetsignaal? Plaats dan een Wifi repeater of kies voor een tweede router.

Met een wifi repeater kun je je wifi signaal versterken. Deze versterker vangt het wifi signaal van de wifirouter op en herhaalt dit. Hetzelfde signaal wordt dus eigenlijk nog een keer verzonden. Je kunt de repeater het beste plaatsen tussen de router en de plek waar je sterker wifi wilt hebben. Er zit ook wel een nadeel aan een wifi versterker. Hij kan namelijk maar één ding tegelijk. Dus of hij ontvang het signaal vanuit je router, of hij stuurt het signaal door naar je apparaten. Doordat de repeater niet beide dingen tegelijkertijd kan, kan het soms voorkomen dat je internetverbinding juist nog iets trager wordt.

Ben je benieuwd welke internet provider er internet op jouw adres levert? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke verschillende internetproviders op jouw adres leveren, welk soort internet zij leveren en welke internetsnelheden zij kunnen halen.

Zelf een Router of Wifi repeater kopen

Als jij bij een internetprovider een abonnement afsluit, ontvang jij van die provider ook altijd standaard een modem/router. Nu is het ook mogelijk om je eigen router te kopen. Je kunt niet bij alle providers je eigen router instellen, maar bij Ziggo en KPN kan dit wel sowieso. Je lees meer informatie over het instellen van je eigen router in ons kennisbankbericht ‘Bij welke providers kun je gebruikmaken van je eigen router - en hoe?’. Als je er voor kiest om je eigen router te kopen kan je dit bijvoorbeeld doen bij Coolblue. Coolblue biedt een groot aantal verschillende routers aan. Vergelijk de prijzen en verschillende opties met elkaar en maak je keuze. Ook kun je hier terecht voor een Wifi repeater. Let er bij het kiezen van je Wifi repeater wel op dat deze past bij je router.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.