100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een surround set en wat is de ideale opstelling?

Vrijdag 22 Januari 2021 4 minuten en 31 seconden leestijd

Wat is een surround set en wat is de ideale opstelling?

Thuis het perfecte geluid creëren zodat je het gevoel krijg alsof je in de bioscoop zit. Dit is mogelijk door middel van een surround set. Met een surround set creëer je een surround sound waardoor je je eigen home cinema systeem hebt. Maar wat is een surround set? Wat is een surround sound? En wat is de ideale opstelling voor je surround set?

Wat is een surround set?

Een surround set is een home cinema systeem. Deze set is een alles-in-een oplossing om je kijk- en geluidservaring te verbeteren. Door het omvattende geluid ga je volledig op in je film, serie of game.

Een surround set is een set bestaande uit verschillende soorten speakers, waarbij elke speaker zijn eigen rol heeft. Je hebt meerdere soorten sets, maar de populairste zijn 5.0/5.1 en 7.0/7.1. De 1 staat voor subwoofer. Hoe groter het getal voor de punt hoe meer speakers, hoe groter het getal achter de punt hoe meer componenten er subwoofers zijn. Bij de set 5.0/5.1 heb je dus vijf speakers en bij de set 7.0/7.1 heb je dus zeven speakers. Je kunt dus ook een surround set met meer of minders speakers aanschaffen.

Wat is surround sound?

We weten nu wat een surround set is en dat je een surround sound kunt creëren. Maar wat is een surround sound? Het betekend eigenlijk dat het geluid zich rond de kijker bevindt. Het geluid komt vanuit alle richtingen door speakers die in de ruimte geplaatst zijn. Je wordt dus als het ware in het midden van een breed geluidsveld geplaatst en krijgt het gevoel alsof je midden in de actie zit. In andere worden, je wordt omringt door het geluid. Door het surround sound kun je thuis de ultieme bioscoopervaring nabootsen.

Wat is de ideale surround sound opstelling?

Een surround sound opstelling kan doorgaans de volgende surround speakers bevatten:

  • Frontluidsprekers: Deze vormen de basis van het home cinema systeem en worden links en rechts van het televisiescherm geplaatst.
  • Center speaker: Deze speaker kan het beste voor de luisterpositie geplaatst worden, bijvoorbeeld recht onder de tv. Deze speaker zorgt voornamelijk voor de dialoog.
  • Surround sound luidsprekers: Dit zijn de speakers die direct achter je geplaatst worden. Bijvoorbeeld achter je bank, een links en een rechts.
  • Subwoofer: De subwoofer produceert de lage geluidsfrequenties, de bass. Hierdoor krijgt het geluid een unieke klank. Deze speaker kun je het beste aan de voorkant in een hoek plaatsen.
  • Receiver: Bij veel home cinema systemen is de receiver geïntegreerd, maar dit is niet altijd het geval. De receiver is een apparaat waar de bronnen op aangesloten kunnen worden, zoals dvd, radio of computer.
     

De frontluidsprekers en de surround sound luidsprekers zorgen voor het ruimtelijke geluid.

Je hebt dus een speaker direct onder je tv, een speaker links van je tv, een speaker rechts van je tv, een speaker links achter je zithoek, een speaker rechts achter je zithoek en een subwoofer aan de voorkant in een hoek.

Bij een 7.0/7.1 set worden de twee speakers die bij een 5.0/5.1 set achterin staan naar het midden geplaatst en komen er twee extra speakers bij die achter de zithoek geplaatst worden.

Hoe sluit je een surround set aan?

Het aansluiten van je surround set gaat over het algemeen heel makkelijk. Het is wel belangrijk dat je voordat je een surround set aanschaft al inschat wat je nodig hebt qua aansluitingen. Denk na welke apparaten je gaat kopen en hoe je deze aan wilt sluiten op een home cinema systeem. Bekijk de aansluitingen die beschikbaar zijn op je huidige apparatuur en probeer deze te matchen met de apparatuur die je aan wilt schaffen. Schat het ruim in, dan kom je niet voor verassingen te staan.

Een belangrijke regel bij het aansluiten van je surround set, is dat de voorkeur bijna altijd naar een digitale aansluiting gaat. Probeer de aansluiting altijd via een HDMI-kabel te doen, als dit niet mogelijk is ga dan kijken of je in elk geval de audio digitaal naar je speaker kunt krijgen. Dit doe je door bijvoorbeeld een optische kabel of een coax kabel.

Wanneer je een compleet systeem gaat samenstellen is het belangrijk om in de gaten te houden dat je receiver of de cinema set kan dienen als hub. Hiermee wordt bedoeld dat je al je bronnen er op aan kunt sluiten. Deze receiver wordt vervolgens met je tv verbonden middels een kabel.

Hoe krijg je het geluid van tv zenders over je surround speakers?

Wanneer je voor het bekijken van tv zenders over een digitale decoder beschikt kan deze direct met de receiver of home cinema set verbonden worden. Wanneer je ook de audio van je analoge zenders of je smart tv-content over je speakers wilt hebben dan zul je een audiokabel van je tv terug moeten leggen naar je receiver of home cinema set. Hier geldt ook, digitaal heeft de voorkeur.

Heeft je receiver geen HDMI? Dan kun je de HD bronnen het beste direct met de tv verbinden.

Tv kijken met surround sound?

Heb jij al een home cinema systeem maar heb je nog geen tv zenders? Je kunt op onze site door middel van onze gratis postcodecheck kijken welke internetproviders op jouw adres televisie leveren. Onze providers bieden onder andere internet en tv-pakketten en alles-in-1 pakketten aan. Zo kijk je voortaan niet alleen films, maar ook televisie in de beste geluidskwaliteit met je home cinema systeem.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking