100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een Wifi repeater?

Woensdag 27 Juni 2018
Laatste update: Vrijdag 18 Februari 2022 3 minuten en 33 seconden leestijd

Wat is een Wifi repeater?

Een aantal jaar geleden verhuisde ik naar mijn nieuwe appartement. Het is een nieuwbouwappartement waarbij de kabel en koperlijn in de meterkast binnenkomen en het de bedoeling is de internet router die ik van mijn provider ontving daar op te hangen. Mijn eerste gedachte was ‘ideaal, die router is mooi weggewerkt’, maar waar ik al snel achter kwam is dat door de afstand, deuren en muren het Wifi signaal in mijn woonkamer niet optimaal was.

Omdat mijn internetverbinding vaak wegviel hield ik uiteindelijk de deur naar de gang maar open om toch een Wifi signaal te ontvangen. Geen ideale situatie, maar toen kwam de oplossing… een Wifi repeater!

Waar heb je een Wifi repeater voor nodig?

Met een Wifi repeater kun je, zoals je misschien al verwachtte, je Wifi signaal versterken. De router in je woning, met een ingebouwd access point, verstuurt signalen via de radiogolf. Dit is het draadloze internet signaal, oftewel Wifi signaal. De signalen vanuit het access point worden verstuurd naar je tablet, laptop of smartphone en zij zenden daar weer een reactie op. Daardoor ontstaat je draadloze internetverbinding.

Het probleem waar ik zelf tegenaan liep was niet alleen de afstand tot de router. Het Wifi signaal kan zo’n 10 tot 15 meter worden verzonden. Maar ook de muren en deuren waar het signaal doorheen moest. Dikke muren en vloeren houden het Wifi signaal namelijk tegen. Het Wifi signaal verzwakt daardoor en een Wifi repeater zorgt ervoor dat je overal in huis weer een sterk Wifi signaal ontvangt.

Hoe werkt een Wifi repeater?

Zoals je net hebt kunnen lezen zijn er verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat je Wifi signaal verzwakt. De Wifi repeater zorgt ervoor dat je overal in je woning een sterk Wifi signaal ontvangt. Dat komt omdat de Wifi repeater het Wifi signaal van de router opvangt en herhaalt. Hetzelfde signaal wordt dus eigenlijk door de Wifi repeater nog een keer verzonden.

In mijn geval staat de internet router in de meterkast (in de gang). Het Wifi signaal moet door een lange gang voordat het in de woonkamer is, die ook vrij lang is. Daarom heb ik de Wifi repeater direct bij de ingang van mijn woonkamer geplaatst. Daardoor heb ik nu in mijn hele woonkamer, maar ook op het balkon een sterk Wifi signaal.

Vergelijk internet voor thuis

Voor- en nadelen van een Wifi repeater

Dankzij een Wifi repeater kun je overal in huis een sterk, snel en stabiel Wifi signaal ontvangen, ook op de moeilijkere plekken. Dit is dus een goede en goedkope oplossing wanneer je Wifi signaal niet overal in huis even sterk is.

Hoe ideaal een Wifi repeater nu misschien ook klinkt er zitten ook nadelen aan. De Wifi repeater heeft een radio die maar één ding tegelijk kan. Hij kan of het Wifi signaal vanuit je router ontvangen, of hij stuurt dat signaal door naar je smartphone, tablet of laptop. Omdat de Wifi repeater het signaal niet tegelijkertijd kan ontvangen, versterken en doorsturen, kan het voorkomen dat je internetverbinding juist nog trager of minder stabiel wordt.

Welke Wifi repeater kies je?

Let op! Wanneer je niet overal in je woning een sterk Wifi signaal ontvangt en je besluit een Wifi repeater aan te schaffen let er dan op dat niet iedere Wifi repeater past bij iedere router. Kijk dus voordat je een Wifi repeater koopt of deze wel bij jouw router past.

En voor welke Wifi repeater kies je dan? Wij zijn erg enthousiast over de Netgear Nighthawk EAX80. Deze Wifi repeater is iets duurder, maar daar krijg je wel wat voor terug. Deze Wifi repeater communiceert via een speciale band met je internet router waardoor er geen snelheid verloren gaat, daarnaast is deze repeater met een wifi snelheid van 1733 Mbps op de 5 GHz Wifi band sneller dan vergelijkbare repeaters. Met de app van Netgear ontdek je wat de ideale plaats in je woning is om de Wifi repeater te plaatsen.

Wil je zelf verschillende Wifi repeaters vergelijken? Kijk dan eens op de website van Coolblue. Je kunt daar kiezen uit Wifi repeaters in verschillende prijsklasse met verschillende mogelijkheden.
Zo heb jij straks ook overal in je woning een sterk Wifi signaal!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking