Wat is het besturingssysteem Mac OS?

Donderdag 21 Juli 2022 3 minuten en 5 seconden leestijd

Wat is het besturingssysteem Mac OS?

Mac OS is het besturingssysteem dat meegeleverd wordt op alle Apple Mac apparaten. Het systeem op je computer zorgt ervoor dat alle zaken kunnen functioneren, zowel alle hardware als software. Dit besturingssysteem is speciaal ontworpen voor de Mac. De interface is dan ook voor gebruikers van de Apple iPhone en iPad heel erg herkenbaar. Alle producten van Apple staan met elkaar in verbinding, zo kun je bij voorbeeld je Macbook ontgrendelen door er alleen naartoe te lopen met je Apple Watch. Of als je op je iPhone gebeld wordt terwijl je op je MacBook aan het werk bent, kun je je telefoon opnemen via je Mac. Dit is allemaal mogelijk door het besturingssysteem Mac OS.

Mac OS bestaat uit twee delen, namelijk XNU, dit is een microkernel ontwerp (hier wordt merendeel van de diensten in gebruikersmodus uitgevoerd), en Aqua, dit is een grafische gebruikersomgeving die door Apple is ontwikkeld. Een variant van Mac OS, iOS, wordt gebruikt op de andere producten van Apple zoals de iPhone en iPad.

Wat zijn de verschillen tussen Mac OS en Windows?

De verschillen tussen de besturingssystemen Mac OS en Windows zijn heel erg groot. Misschien wel te groot om ze concreet te benoemen. Toch zullen wij proberen om alle verschillen voor jou op een rij te zetten:

• Windows en Apple gebruiken een ander fundament. Windows draait namelijk op een NT-kernel, dit hebben ze zelf ontwikkeld. MacOS draait op een aangepast UNIX-kernel. Een belangrijk voordeel bij MacOS is dat het erg stabiel is, een computer crasht namelijk bijna nooit.

• Mac OS heeft door de UNIX-kernel ook het voordeel dat software van Linux, BSD en andere UNIX-systemen ondersteund kan worden. Veel applicaties kunnen hier door exclusief gemaakt worden voor de Mac. Er zijn dus over het algemeen meer goede programma’s voor de Mac dan voor Windows, al is dit natuurlijk voor sommige wel een tikje subjectief.

• Mac OS is over het algemeen meer gefocust op privacy en is ook veiliger dan Windows.

• Als je een iPhone of iPad hebt kun je beter samen werken met een Mac dan met een Windows.

• Windows moet op heel veel computers werken, Mac OS alleen op een Mac. Hierdoor is het helemaal verfijnd voor de Mac.

• Visueel zien beide besturingssystemen er heel anders uit.

• Game jij heel veel? Dan kun je beter kiezen voor Windows omdat veel spellen vaak meer geoptimaliseerd zijn voor Windows.

Wat is een besturingssysteem?

De naam zegt het al, het is een systeem dat je apparaat bestuurt. Zonder een besturingssysteem kun je het apparaat niet gebruiken. Er staan allemaal kleine programma’s op geïnstalleerd die nodig zijn om het apparaat te kunnen bedienen. Het systeem beheert het geheugen en de processen van de computer van alle hardware en software. Om het wat duidelijker voor jou te maken wat een besturingssysteem is, hebben wij een aantal hoofdtaken voor jou op een rij gezet:

• Het opstarten van jouw apparaat en het systeem zodat alle bestanden juist geladen kunnen worden;
  • Toegang verlenen tot externe bronnen, zoals opslag en printers.;
  • Het uitvoeren van programma’s;
  • Het beheren van het geheugen;
  • Zorgen dat randapparatuur zoals je toetsenbord en muis werken;
  • Het uitvoeren van achtergrondprocessen;
  • Bepalen welk programma op welk moment moet draaien.

Als jij een Mac apparaat van Apple koopt, is het besturingssysteem al vooraf ingeladen. Je hoeft hier dus zelf niets aan te doen.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.