100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is IPV6?

Friday 20 June 2014
Laatste update: Friday 15 May 2020 1 minuut en 13 seconden leestijd

Wat is IPV6?

Er duiken steeds meer berichten op over IPV6, maar wat is het eigenlijk? In deze handleiding geven we meer uitleg over IPV6 en waarom het zo belangrijk is.

Op dit moment wordt er voor het overgrote gedeelte gebruik gemaakt van IPV4-adres. IPV4 is een protocol om een IP-adres te schrijven. In de beginjaren van het internet waren er genoeg IP-adressen om iedereen die dat wilde aan te sluiten. Op dit moment loopt het aantal IP-adressen echter snel terug, vooral door opkomende markten waar meer aansluitingen nodig zijn.

Hier komt IPV6 om de hoek kijken, IPV6 is de opvolger van IPV4 en maakt het mogelijk om miljoenen extra adressen aan te maken. Hiermee kan het tekort aan IP-adressen worden opgelost en kan iedereen gebruik maken van internet.

Providers zagen dit probleem al veel eerder aankomen maar hebben er tot nu toe geen directe actie op ondernomen. Dit komt omdat het niet zo makkelijk is als het lijkt.

Het probleem wat ontstaat is dat er twee soorten internet komen, namelijk mensen die gebruik maken van IPV4 en IPV6. Iemand met een IPV4 verbinding kan geen informatie zien die via IPV6 geplaatst is.

De oplossing? Het gebruik van dualstack, hiermee wordt er zowel IPV4 als IPV6 gebruikt door de router. Hiermee is het mogelijk om zowel IPV4 als IPV6 te gebruiken binnen een netwerk. Op dit moment test ZeelandNet met het gebruik van IPV6 en is het standaard bij XS4All.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking