100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is IPV6?

Vrijdag 20 Juni 2014
Laatste update: Maandag 18 Juli 2022 3 minuten en 8 seconden leestijd

Wat is IPV6?

IPv6 Staat voor Internet Protcol versie 6. Op dit moment wordt er voor het overgrote gedeelte gebruik gemaakt van IPv4-adressen. IPv4 is een protocol om een IP-adres te schrijven. In de beginjaren van het internet waren er genoeg IP-adressen om iedereen die dat wilde aan te sluiten op het internet. Doordat er steeds meer mensen kwamen die gebruik wilde maken van het internet raakten de adressen op. Hier is een oplossing voor gekomen, namelijk IPv6.

IPv6 is de opvolger van IPv4 en maakt het mogelijk om miljoenen extra adressen aan te maken. Hiermee kan het tekort aan IP-adressen worden opgelost en kan iedereen gebruik maken van internet. IPv6 maakt gebruik van 128 bits adressen. Ze worden geschreven als 8 groepen van 4 hexadecimale cijfers, gescheiden door dubbele punten.

Providers zagen het probleem van te weinig IP adressen al veel eerder aankomen maar hadden er nog geen directe actie op ondernomen. Dit komt omdat het niet zo makkelijk is als het lijkt.

Het probleem wat ontstaat is dat er twee soorten internet komen, namelijk mensen die gebruik maken van IPv4 en IPv6. Iemand met een IPv4 verbinding kan geen informatie zien die via IPv6 geplaatst is.

De oplossing? Het gebruik van dualstack, hiermee wordt er zowel IPv4 als IPv6 gebruikt door de router. Hiermee is het mogelijk om zowel IPv4 als IPv6 te gebruiken binnen een netwerk. 

Hoe weet je of je al IPv6 gebruikt?

IPv6 is nog niet bij alle internet providers mogelijk. Op dit moment is het alleen nog mogelijk bij de providers XS4ALL, Ziggo en KPN. Andere providers zoals T-Mobile en Caiway bieden het nog helemaal niet aan. Als jij een abonnement af hebt gesloten bij een van de providers die het al wel aanbieden, dan kun je controleren of het bij jou aanstaat. Windows computers gebruike bij voorkeur al IPv6 bij standaardinstellingen wordt dit dan ook aangevinkt. Wil je het toch controleren? Dan kun je kijken bij de eigenschappen van je internetverbinding. Je opent je configuratiescherm en klikt op netwerkcentrum. Hier open je actieve internetverbinding en eigenschappen. Je kunt hier zien of IPv6 is aangevinkt.

Wat zijn de verschillen tussen IPv4 en IPv6?

Zoals we net hebben uitgelegd is IPv6 de opvolger van IPv4, maar zijn er dan ook verschillen? Deze verschillen zijn er en deze zijn duidelijk. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

  • IPv4 maakt gebruik van 32-bits adressen terwijl IPv6 gebruik maakt van 128-bits adressen;
  • Met IPv4 zijn dus 4.3 miljard unieke adressen beschikbaar. Met IPv6 zijn dit er nog veel meer, namelijk 340sextiljoen adressen;
  • IPv6 verhelpt de tekortkomingen en beperkingen van IPv4;
  • Een IPv4 adres wordt numeriek gescheiden door punten, een IPv6 adres wordt alfanumeriek gescheiden door dubbele punten;
  • IPv6 is veiliger en toekomstgericht.

 Daarnaast zijn er ook een aantal technische verschillen:

  • IPv6 heeft een ingebouwde Quality of Service (QoS);
  • IPv6 heeft een ingebouwde netwerkbeveiligingslayer (IPsec);
  • IPv6 elimineert Network Address Translation (NAT) en maakt end-to-end connetiviteit op de IP layer mogelijk;
  • IPv6 haar packetheaders zijn ongeveer twee keer zo groot als IPv4;
  • Multicasting zit bij IPv6 in de basisspecificaties en is bij IPv4 optioneel.

Heb je nog geen internetverbinding?

Je kunt bij ProviderCheck de gratis postcodecheck doen om te kijken welke soort internet er mogelijk is op jouw adres en om te kijken welke snelheden je kunt halen. Door de check heb je meteen een overzicht en kun je het abonnement kiezen dat het beste bij je past.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking