100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is ISDN?

Maandag 29 Oktober 2018
Laatste update: Dinsdag 19 Juli 2022 3 minuten en 4 seconden leestijd

Wat is ISDN?

ISDN oftewel Integrated Services Digital Network is een vorm van digitale telefonie. Je kunt met ISDN gelijktijdig over dezelfde telefoonlijn meerdere telefoongesprekken en datadiensten voeren. ISDN stuurt data digitaal over de lijn waardoor de capaciteit beter wordt benut. Deze verbinding is opgebouwd uit kanalen, namelijk B-kanalen (1 of meer) en een D-kanaal. Het D-kanaal wordt gebruikt voor het signaleren van uitgaande oproepen. Denk hierbij aan het kiezen van het uitgaande nummer of een ander aaneengesloten toestel laten overgaan. Voor de daadwerkelijke verbinding wordt gebruik gemaakt van de B-kanalen. Denk hierbij aan spraakgegevens.  Het Digitale signaal werd over een modemverbinding getransporteerd tussen de wijkcentrale en de NT1. De NT1 werd door monteurs geplaatst.

Van vroeger kun je het je vast nog wel herinneren, dat je mee kon luisteren met de telefoon als iemand anders aan het bellen was. Je had dan bijvoorbeeld beneden en boven een vaste telefoon staan. Als de persoon beneden aan het bellen was, kon je boven ook de telefoon van de hoorn nemen en meeluisteren of zelfs meepraten. Dit was een ISDN verbinding.

In de jaren 90 was ISDN erg populair omdat het mogelijk was om tegelijkertijd te internetten en bellen. Er kon namelijk een hogere snelheid en een grotere betrouwbaarheid bereikt worden dan met een analoge verbinding. Daarna volgde breedband internet via de kabel en ADSL. Daardoor werd ISDN eigenlijk onnodig. Bij veel providers kun je inmiddels niet meer kiezen voor telefonie over de ISDN lijn. Iedere lidstaat van de Europese Unie beschikte over een ISDN-telecommunicatie infrastructuur, maar dit is in de meeste landen geleidelijk afgebouwd.

ISDN stopt

Inmiddels is ISDN helemaal afgebouwd en zelfs gestopt. Maar waarom? ISDN is een relatief dure dienst. Door het veelzijdigere en goedkopere VoIP-telefonie zijn de prijzen voor telefonie via ISDN onder druk komen te staan. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom het gebruik van ISDN sterk is afgenomen.

Op dit moment zijn het vooral bedrijven die nog bellen via ISDN. Telefonie via ISDN is stabiel, wat voor een bedrijf natuurlijk erg belangrijk is. Ook wordt ISDN nog gebruikt voor datadiensten als PIN- of alarmsystemen.

Per 1 september 2019 stopte de dienstverlening van het ISDN-netwerk volledig en werd het vervangen door internetbellen, oftewel VoIP.

Alarminstallaties bleven nog wel werken via het ISDN-netwerk. Dit is per 1 april 2022 ook helemaal gestopt. Dit kwam omdat de alarminstallaties via het ISDN-netwerk verouderd waren.


Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. In andere woorden betekent dit bellen over het internet. Je kunt dus de internet verbinding die je in huis hebt, gebruik om te bellen. Vooral voor zakelijk telefonie wordt het veel gebruikt, je hebt namelijk minder bekabeling, je kunt een onbeperkt aantal gesprekken voeren over een verbinding, je kunt de verbinding versleutelen en je kunt naar contacten over heel de wereld bellen. Er zitten dus heel veel voordelen aan vast. Het enigste nadeel is dat een VoIP modem elektrisch. Dit houdt in dat je met een stroomstoring geen telefoon meer hebt.

Met VoIP bellen bel je naar IP adressen en de gesprekskwaliteit is heel hoog. Ook kun je door middel van VoIP communicatie bundelen op 1 apparaat, zoals voicemail en email. Om van VoIP bellen gebruik te maken heb je een SIP account nodig. Met dit account kun je gesprekken voeren en bijhouden. Je krijgt een telefoonnummer die alleen werkt bij VoIP. Je sluit een abonnement af bij een internet provider en je ontvangt ook een modem.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking