Wat is mesh wifi?

Woensdag 2 Juni 2021
Laatste update: Maandag 28 November 2022 4 minuten en 3 seconden leestijd

Wat is mesh wifi?

Door middel van een Mesh wifi netwerk kun jij je wifi bereik eindeloos uitbreiden. Normaal gesproken verbind je via je router met wifi. Deze router staat op een vaste plek in huis. Dit kan nog wel eens problemen opleveren wanneer jij bijvoorbeeld op zolder slaapt. Je bent dan te ver van de router af om een goede verbinding te kunnen maken omdat er veel omgevingsfactoren zijn waardoor de verbinding verzwakt. Door middel van mesh wifi heb jij geen last van dit probleem. Dit komt omdat een mesh wifi netwerk uit een hoofdrouter en losse stations bestaat. De hoofdrouter sluit je aan op je modem en de losse stations plaats je waar jij wilt om het signaal te versterken. Slaap jij op zolder? Dan zet je in de buurt van je kamer een station neer en heb je altijd goed internet.

Een mesh wifi netwerk is een slim netwerk omdat het zelf nadenkt over de verdeling en de route die je wifi neemt. Wanneer je meerdere stations in je huis hebt zoekt je wifi een efficiënte route. Jouw apparaat wordt dus automatisch met het meest voor de hand liggende station verbonden. Loop jij van de woonkamer naar de zolder? Dan blijft het apparaat automatisch verbinding maken en kom jij niet zonder signaal te zitten. Daarnaast kan het zo zijn dat iemand in jouw huis gebruik maakt van een station voor een grote download, dan zal jouw apparaat niet verbonden worden met dit station maar met een ander station waardoor jouw verbinding snel blijft.

Wat zijn de voordelen van mesh wifi?

Een mesh wifi netwerk kan perfect gebruikt worden om de draadloze internetverbinding in huis te verbeteren. Vooral wanneer jij in een groot huis woont met betonnen muren, je merkt dan dat het signaal moeilijk door het huis verspreid kan worden. Door middel van een mesh wifi netwerk ontvang jij een beter signaal. Daarnaast kun jij de stations plaatsen waar jij maar wilt, zo kies je dus zelf voor de plekken waar jij een verbeterde verbinding wilt hebben. Je kunt ook je netwerk uitbreiden door een nieuw station erbij te kopen en deze te verbinden met de router.

Wat ook een groot voordeel is is dat de meeste fabrikanten hun mesh wifi systeem in paartjes verkopen van bijvoorbeeld 2 of 3. Dit betekent een makkelijk koppelingsproces. Je hoeft vaak alleen de router in te pluggen en de bijbehorende stations te plaatsen en deze ook te koppelen. Het kan zelfs voorkomen dat je alleen je telefoon hoeft te gebruiken in de setup. Het gebruikersgemak bij mesh wifi systemen staat voorop.

Wij zetten de voordelen voor je op een rij:

-          Je verbeterd het signaal op meerdere punten in je huis;
-          Je kunt de stations plaatsen op de plekken waar jij een betere verbinding wilt hebben;
-          Je kunt je netwerk uitbreiden door meerdere stations aan te schaffen;
-          De meeste fabrikanten verkopen hun mesh wifi systemen in paartjes;
-          Het gebruikersgemak staat voorop waardoor het eenvoudig te installeren is;
-          De meeste punten kunnen geïnstalleerd worden door middel van een app.

Wat zijn de nadelen van mesh wifi?

Mesh wifi netwerken zijn geweldig voor thuisgebruikers, maar ze hebben wel beperkingen. Voor zakelijke toepassingen is mesh wifi niet altijd ideaal. Dit komt omdat de technologie snel zijn grenzen bereikt. Meestal is dit bij zes stations, daarna blijft er niet veel meer over van de bandbreedte.

Hoe kom ik aan mesh wifi?

Je kunt voor een mesh wifi netwerk gewoon terecht bij bijvoorbeeld Coolblue. maar er zijn ook veel internet providers waar je je netwerk kunt uitbreiden met mesh wifi punten. Je ontvangt je modem/router van je internetprovider, als het bereik niet groot genoeg is heb je vaak de keuze om een wifi versterker aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld bij de providers KPN en Ziggo. Een internetverbinding is natuurlijk essentieel voor het installeren van mesh wifi punten. Je kunt deze verbinding bij een internetprovider afsluiten. Doe op onze site de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet op jouw adres kunnen leveren en welk soort internet er beschikbaar is op jouw adres. Ook zie je welke internetsnelheid er haalbaar is op jouw adres.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.