Wat is mesh wifi?

Woensdag 02 juni 2021 2 minuten en 48 seconden leestijd

Wat is mesh wifi?

Door middel van een Mesh wifi netwerk kun jij je wifi bereik eindeloos uitbreiden. Normaal gesproken verbind je via je router met wifi. Deze router staat op een vaste plek in huis. Dit kan nog wel eens problemen opleveren wanneer jij bijvoorbeeld op zolder slaapt. Je bent dan te ver van de router af om een goede verbinding te kunnen maken omdat er veel omgevingsfactoren zijn waardoor de verbinding verzwakt. Door middel van mesh wifi heb jij geen last van dit probleem. Dit komt omdat een mesh wifi netwerk uit een hoofdrouter en losse stations bestaat. De hoofdrouter sluit je aan op je modem en de losse stations plaats je waar jij wilt om het signaal te versterken. Slaap jij op zolder? Dan zet je in de buurt van je kamer een station neer en heb je altijd goed internet.

Een mesh wifi netwerk is een slim netwerk omdat het zelf nadenkt over de verdeling en de route die je wifi neemt. Wanneer je meerdere stations in je huis hebt zoekt je wifi een efficiënte route. Jouw apparaat wordt dus automatisch met het meest voor de hand liggende station verbonden. Loop jij van de woonkamer naar de zolder? Dan blijft het apparaat automatisch verbinding maken en kom jij niet zonder signaal te zitten. Daarnaast kan het zo zijn dat iemand in jouw huis gebruik maakt van een station voor een grote download, dan zal jouw apparaat niet verbonden worden met dit station maar met een andere station waardoor jouw verbinding snel blijft.

Wat zijn de voordelen van mesh wifi?

Een mesh wifi netwerk kan perfect gebruikt worden om de draadloze internetverbinding in huis te verbeteren. Vooral wanneer jij in een groot huis woont met betonnen muren, je merkt dan dat het signaal moeilijk door het huis heen gaat. Door middel van een mesh wifi netwerk ontvang jij een beter signaal. Daarnaast kun jij de stations plaatsen waar jij maar wilt, zo kies je dus zelf voor de plekken waar jij een verbeterde verbinding wilt hebben. Je kunt ook je netwerk uitbreiden, door een nieuwe station erbij te kopen en deze ook te verbinden met de router.

Wat ook een groot voordeel is is dat de meeste fabrikanten hun mesh wifi systeem in paartjes verkopen van bijvoorbeeld 2 of 3. Dit betekent een makkelijk koppelingsproces. Je hoeft vaak alleen de router in te pluggen en de bijbehorende stations te plaatsen en deze ook te koppelen. Het kan zelfs voorkomen dat je alleen je telefoon hoeft te gebruiken in de setup. Het gebruikersgemak bij mesh wifi systemen staat voorop.

Wat zijn de nadelen van mesh wifi?

Mesh wifi netwerken zijn geweldig voor thuisgebruikers, maar ze hebben wel beperkingen. Voor zakelijke toepassingen is mesh wifi niet altijd ideaal. Dit komt omdat de technologie snel zijn grenzen bereikt. Meestal is dit bij zes stations, daarna blijft er niet veel meer over van de bandbreedte.

Hoe kom ik aan mesh wifi?

Je kunt voor mesh wifi netwerk gewoon terecht bij bijvoorbeeld Coolblue. Je koopt meestal een router in combinatie met meerdere stations. Je hebt ook een internetverbinding nodig. Je kunt deze verbinding bij een internetprovider afsluiten. Je kunt op onze site de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet op jouw adres kunnen leveren en welk soort internet er beschikbaar is op jouw adres. Ook zie je welke internetsnelheid er haalbaar is op jouw adres.