Wat is een browser?

Donderdag 2 Augustus 2018
Laatste update: Dinsdag 19 April 2022 4 minuten en 8 seconden leestijd

Wat is een browser?

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens gebruik gemaakt van een browser, maar wat is een browser dan precies? Een browser is het programma waarmee je over het internet kunt surfen. We noemen de browser ook wel internetbrowser of webbrowser. Een browser is er om webpagina’s die afkomstig zijn van een server leesbaar te maken voor mensen. Denk hierbij aan teksten, afbeeldingen en video’s. Je kunt via verschillende apparaten surfen op het internet, bijvoorbeeld een laptop, computer, tablet of via je smartphone. Een browser is zo ontwikkelt dat het de websites die op een server staan zo goed mogelijk kan weergeven.

In Nederland zijn de meest gebruikte internetbrowsers Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera en Safari (Apple).

Hoe gebruik je een browser?

Nu je weet wat een browser is, wil je natuurlijk ook weten hoe je een browser kunt gebruiken. Wanneer je een van de eerdergenoemde browsers opent kun je het webadres van de website die je wilt bezoeken invoeren in de adresbalk. Door dit te doen kun je verschillende websites bezoeken en zo surf je over het internet.

Wil jij bijvoorbeeld op het web tv kijken via de streamingdienst NLZIET? Dan tik je in de adresbalk www.nlziet.nl in en je komt op de pagina van NLZIET terecht. Je kunt meerdere tabbladen openen waardoor je meerdere websites tegelijkertijd kunt kijken. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld een mailtje wilt sturen en informatie op wilt zoeken. Zo hoef je niet elke keer opnieuw je mail te openen, maar kun je je mail gewoon open laten staan in het tabblad.

Binnen een browser heb je ook een terug- en een vooruitknop. Wanneer jij op de terug knop klikt ga je terug naar de pagina die je hiervoor bezocht hebt. Klik je op de verder knop ga je naar de pagina die je hierna bezocht hebt. Zo is het soms niet eens nodig om een webadres in te voeren. Of als je op een website meerdere pagina’s bezoekt en je wilt weer terug naar de vorige pagina kun je dit hierdoor ook heel makkelijk doen.

Wat kan een browser allemaal?

Een browser heeft veel mogelijkheden om het surfen over het internet voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Zo kan een browser bijvoorbeeld onthouden welke websites je eerder hebt bezocht. Zo kun je heel makkelijk deze websites weer openen en wanneer jij alleen al de naam in begint te typen in de adresbalk verschijnt er al een voorstel voor jou. Daarnaast kan de browser ook, wanneer jij dat wilt, de inloggegevens van websites voor je onthouden. Elke zoekmachine heeft zo haar eigen voordelen. Google Chrome bijvoorbeeld is gekoppeld aan de zoekmachine Google. Hierdoor kun je de adresbalk gebruiken voor het doen van zoekopdrachten. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je het websiteadres niet weet.

Daarnaast kun je bij sommige browsers zelf een aantal functies aanpassen. Dit doe je door de browser instellingen aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld instellen met welke website de browser standaard opstart en welke zoekmachine je standaard wilt gebruiken.

Hoe installeer ik een browser?

Het is heel makkelijk om een browser te installeren. Wanneer jij een tablet, laptop of smartphone aanschaft zit er altijd standaard een browser op. Via die browser kun je naar andere browsers zoeken. Wanneer jouw standaard browser bijvoorbeeld Firefox is maar je wilt graag Google Chrome, kun je Google Chrome opzoeken. Als je deze gevonden hebt klik je op ‘nu Downloaden’. Wanneer het bestand klaar is met downloaden kun je naar het bestand gaan om hem te installeren, je vindt deze terug in downloads. Door erop te klikken kun je hem installeren. Wanneer het installeren klaar is kun je gebruik maken van de browser. Door het icoontje op je bureaublad te plaatsen kun je deze makkelijker terugvinden.

Wat is de beste of snelste browser?

De keuze tot de beste of snelste browser is heel persoonlijk. Je kunt dit het beste ontdekken door de verschillende browsers zelf te gebruiken. Dan zul je ervaren welke browser het beste bij jou past.

Er zijn onderzoeken gedaan naar dit onderwerp. Daarin komt naar voren dat Firefox op dit moment de snelste browser is. Google Chrome komt als beste browser uit de bus, onder andere door de vele mogelijkheden en de snelheid die niet veel onderdoet voor Firefox. Maar nogmaals, probeer ze zelf eens uit.

Voordat je via een browser kunt surfen over het World Wide Web heb je natuurlijk een internetaansluiting nodig. Wij bieden de internetpakketten aan van de meeste internetproviders met verschillende internetsnelheden. Ben je benieuwd welke internetprovider leverbaar is op jouw adres? Doe dan onze gratis postcodecheck.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.