100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is VDSL internet?

Dinsdag 19 juni 2018 2 minuten en 18 seconden leestijd
Laatste update: Donderdag 07 mei 2020

Wat is VDSL internet?

VDSL internet is nog niet zo bekend, daarom vertel ik je in dit artikel graag meer over deze vorm van internet. De afkorting VDSL staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. VDSL is de opvolger van ADSL en ADSL2+ en bied meer snelheid dan de ADSL verbindingen. Zowel het downloaden als het uploaden gaat sneller. Met VDSL internet kunnen gegevens sneller worden verstuurd en ontvangen en het ontvangen van digitale televisie werkt beter. De snelheid van VDSL internet hangt af van de lengte van de koperverbinding. Want net als bij ADSL werkt VDSL internet via de telefoonlijn. Hoe korter de koperlijn, hoe sneller het internet. Maar hier is iets op bedacht! Er worden namelijk steeds meer aansluitingen met glasvezel naar de wijkverdeler in werking gesteld. Daar wordt dan weer een VDSL-centrale geplaatst. Daardoor wordt de afstand die door het signaal over de koperkabel moet worden afgelegd aanzienlijk vermindert en je VDSL internet sneller.

Kosten internet VDSL

VDSL internet is duurder dan via ADSL zoals je misschien wel had verwacht. Omdat er veel concurrentie is tussen de verschillende providers liggen de kosten wel relatief laag. VDSL wordt aangelegd door de koperverbinding tussen de wijkkast en de telefooncentrale te vervangen. Omdat er maar één verbinding vervangen hoeft te worden is dit relatief goedkoop. Bij glasvezel internet bijvoorbeeld moeten er meerdere verbindingen vervangen worden wat dan ook duurder is. Wanneer je nog geen glasvezelverbinding hebt, maar wel graag gebruikt maakt van snel internet is internet via VDSL een prima oplossing. De precieze kosten voor VDSL internet verschillen per provider en kun je vergelijken door het doen van de postcode check op onze website.

Snelheid VDSL internet

Hoe snel is VDSL internet dan echt? Zoals eerder al genoemd is dit afhankelijk van de lengte van de koperlijn. Bij een afstand van 1500 meter wordt een downloadsnelheid van 13 à 14 Mbp/s gehaald. Bij een lengte van 1000 meter kun je een snelheid van 26 à 27 Mbp/s halen en bij een kortere lijn van ongeveer 300 meter is de snelheid zelfs 52 à 55 Mbp/s. Er inmiddels zelfs een upgrade beschikbaar, namelijk VDSL2. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken waardoor er een nog grotere kans is dat de maximum internetsnelheden ook daadwerkelijk gehaald kunnen worden. Wanneer je wilt weten welke internetsnelheid je huidige provider behaalt kun je de speedtest op onze website doen. Er zit namelijk een verschil tussen de beloofde snelheid en de daadwerkelijke snelheid die wordt behaald. Voor de gemiddelde gebruiker geeft VDSL een goede verbindingssnelheid.

Aanbieder van internet VDSL

Er zit een verschil tussen de zakelijke en particuliere markt wat betreft de aanbieders van VDSL internet. Aanbieders op de zakelijke markt zijn onder andere XS4ALL, BBned en Redwork. Particulieren kunnen onder andere terecht bij KPN, XS4ALL en Tele2 voor hun VDSL internet.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.