100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is Dolby Atmos en hoe kan ik er gebruik van maken?

Woensdag 24 Maart 2021 5 minuten en 2 seconden leestijd

Wat is Dolby Atmos en hoe kan ik er gebruik van maken?

Dolby Atmos voor thuis. We horen er steeds meer over, maar wat is het nu precies? Je kunt veel voordeel halen uit een Dolby Atmos set wanneer je thuis van een film wilt genieten op het niveau van de bioscoop. We kunnen dus eigenlijk wel zeggen dat Dolby Atmos voor thuis de bioscoopervaring naar je eigen, vertrouwde omgeving brengt. Maar wat is het nu echt en hoe maak je er gebruik van? Daar vertellen wij je graag meer over.

Wat is Dolby Atmos precies?

Dolby Atmos wordt ook wel Dolby Atmos 3D genoemd en de meesten zijn ook wel bekend met de term Dolby Surround. Hier kunnen we al veel uit halen van wat Dolby Atmos precies is. We hebben het hier over een uniek ontwikkelde technologie die in staat is om geluid via het plafond te weerkaatsen naar jouw specifieke luisterpositie. Dolby Atmos 3D is dus eigenlijk audioapparatuur die de geluidservaring versterkt. Het is een geavanceerdere techniek dan het al jarenlang bekende Dolby Surround.

Wat is het verschil tussen Dolby Atmos en Dolby Surround?

Dolby Surround kennen we al jaren, waarbij we als het ware rondom van het geluid kunnen genieten in plaats van alleen vanaf de kant waar het geluid daadwerkelijk geproduceerd wordt, zoals vanaf de kant waar de televisie staat. Dolby Atmos heeft Dolby Surround eigenlijk als basis genomen en de technologie verder ontwikkeld. Dolby Surround verspreidt het geluid om je heen, terwijl Dolby Atmos ervoor zorgt dat het geluid naar jouw specifieke luisterpositie wordt gestuurd. Dit gebeurt door middel van weerkaatsing tegen het plafond.

Deze techniek maakt de geluidservaring niet alleen intenser, maar ook een stuk realistischer. Wordt er een voetbal vlak langs geschoten? Dan hoor je deze daadwerkelijk vlak langs je hoofd suizen. Regen op televisie klinkt ineens alsof er een fikse bui losbarst en tegen je eigen raam aan klapt. Zomaar wat voorbeelden van hoe realistisch Dolby Atmos geluiden weet te maken.

Hoe werkt Dolby Atmos dan precies?

Klinkt natuurlijk fantastisch, maar hoe werkt Dolby Atmos dan precies? Dolby Atmos voor thuis werkt in principe hetzelfde als in de bioscoop, waar je ook kunt genieten van zeer realistische filmgeluiden. Uiteraard is de techniek wel verkleind voor in de gemiddelde huiskamer. Om je een idee te geven: Dolby Atmos werkt in bioscopen met soms wel meer dan 60 Dolby Atmos speakers.

Het spreekt voor zich dat het in de meeste woonkamers niet mogelijk is om zoveel speakers te plaatsen. Daarom is de technologie verkleint om gebruikt te kunnen worden in huis. Hierbij maakt het niet uit hoe groot je woonkamer is, of andere ruimte natuurlijk, bijvoorbeeld als je Dolby Atmos in de slaapkamer wilt toepassen.

Wat heb je nodig voor Dolby Atmos voor thuis?

Je hebt een goede basis nodig voor Dolby Atmos. Dit betekent dat je een geluidsopstelling nodig hebt van minimaal 5.1 of 7.1. Je hebt een subwoofer nodig en daarnaast heb je 5 of 7 speakers nodig. Dit is je basis om te kunnen genieten van Dolby Atmos. Vervolgens breid je dit uit met twee Dolby Atmos speakers voor de achter en voor luisterpositie, óf met 2 schuine speakers of plafondspeakers voor de luisterpositie. Een complete Dolby Atmos set bestaat uit hifi speakers, soundplates, Dolby Atmos soundbars, versterkers, receivers en draadloze speakers.

Alles moet afgestemd zijn op Dolby Atmos

Om Dolby Atmos goed te laten werken is het belangrijk dat echt alles op elkaar is afgestemd en ook geschikt is voor de Dolby Atmos technologie. Je hebt dus speakers en een afspeelapparaat nodig die deze technologie ondersteunen. Vervolgens is het ook belangrijk om te letten op de compatibiliteit van de film of serie die je wilt gaan bekijken. De film of serie zelf moet namelijk ook beschikken over de Dolby Atmos techniek. Is dit niet het geval? Dan worden de geluiden niet overgebracht via je Dolby Atmos set.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van Dolby Atmos?

Dolby Atmos biedt diverse voordelen die vooral heel interessant zijn voor mensen die de maximale beleving uit een film of serie willen halen. Een 3D televisie weet de ervaring al rijker te maken, maar met een Dolby Atmos set voor thuis krijg je echt het complete plaatje. Niet alleen de beelden zijn zeer realistisch, maar ook de geluiden worden bijna angstaanjagend realistisch. Het belangrijkste voordeel van Dolby Atmos is dan ook dat je thuis een echte bioscoopervaring kunt creëren voor elke film of serie die de techniek ondersteunt.

Wat kost een Dolby Atmos set voor thuis?

Niet geheel onbelangrijk: de kosten! Het spreekt voor zich dat er wel een investering nodig is om thuis te kunnen genieten van de bioscoopervaring die Dolby Atmos te bieden heeft. Er zijn al meerdere mooie sets op de Nederlandse markt verschenen, van bekende merken zoals Sony, maar ook van minder bekende merken die ook een goede kwaliteit garanderen.

De prijzen voor een Dolby Atmos set lopen dan ook uiteen. De kosten zijn onder meer afhankelijk van het merk, de omvang van de set en natuurlijk ook de kwaliteit. Een paar honderd euro ben je zeker kwijt, maar er zijn ook uitgebreide Dolby Atmos sets die tweeduizend euro of meer kosten. Uiteindelijk is het maar net hoe intens jij de ervaring met Dolby Atmos wilt maken.

Kijk eens bij Coolblue om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Zij hebben een groot aanbod aan Dolby Atmos soundbars.  

Thuis internet en tv

Wil jij optimaal kunnen genieten van je favoriete serie of film met het mooiste geluid in Dolby Atmos kwaliteit? Over de aanschaf van een Dolby Atmos set vertelde we je al in de vorige alinea. Maar een goede internet en tv verbinding is natuurlijk ook belangrijk.

Want voor het bekijken van je favoriete programma’s is een compleet tv-pakket natuurlijk heel belangrijk. En om die mooie film via Disney+ te bekijken is natuurlijk een goede internetverbinding van belang.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op jouw adres? Doe dan nu onze gratis postcodecheck en ontdek alle mogelijkheden. Of je nu kiest voor een internet abonnement of een combinatie met televisie.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking