Wat is een mesh netwerk?

Dinsdag 23 Maart 2021
Laatste update: Donderdag 6 Mei 2021 4 minuten en 11 seconden leestijd

Wat is een mesh netwerk?

Mesh wifi of een mesh netwerk, wat is dat eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker: wat kun je ermee? In dit artikel leggen we je graag uit wat een mesh netwerk is, wat de mogelijkheden zijn en waarom een mesh systeem steeds populairder wordt.

Wat is een mesh netwerk nu precies?

Een mesh netwerk is een vorm van een lokaal netwerk in huis of in een bedrijfspand. Het totale netwerk bestaat uit verschillende zenders die draadloos aan elkaar gelinkt zijn en samen zorgen deze zenders overal in huis voor een maximale dekking. Deze zenders staan ook wel bekend onder de termen ‘satelliet’ of ‘node’.

Doordat de verschillende mesh nodes samenwerken wordt je netwerk versterkt en maak je telkens automatisch verbinding met de dichtstbijzijnde nodes. Waar je vaak bijvoorbeeld op zolder een slechtere verbinding hebt met een eenvoudige router, zorgt het plaatsen van een mesh netwerk ervoor dat je ook hier zo krachtig mogelijk internet hebt. Belangrijk om te weten is dan hoe meer nodes je hebt, hoe hoger de snelheid wordt. Zo heb je overal in huis een ideale dekking. Mesh netwerken worden daarom ook wel eens aangeduid met de term ‘multiroom wifi’.

Wanneer is een mesh netwerk een goede optie?

Het realiseren van een mesh netwerk is eigenlijk altijd een goed idee wanneer je te maken hebt met een relatief zwak wifi-signaal én wanneer er geen ethernetkabel aanwezig is. Je hebt niet veel nodig om een mesh systeem op te zetten. Het is nodig om een kabel tussen de hoofdsatelliet (de mesh router) en de router of het modem te plaatsen, maar dit is ook direct de enige kabel die je voor een mesh netwerk nodig hebt. Vervolgens zorg je ervoor dat de zenders in en/of rondom de woning worden geplaatst, waarna het mesh systeem zichzelf automatisch configureert. Hier hoef je dus zelf helemaal niks aan te doen.

Wist je dat veel internetproviders ook de mogelijkheid bieden je internet in huis te versterken met een mesh netwerk? Bekende voorbeelden zijn de Ziggo Wifiboosters en de SuperWifi punten van KPN.

Is een mesh netwerk dan gewoon een sterker wifi-netwerk?

Niet helemaal. Je kunt een mesh netwerk het best zien als een opvolger van het bestaande wifi-netwerk. Een mesh node, of zender, wordt toegepast als een kleine zender die gebruik maakt van de bestaande wifi-standaarden. Op deze manier werken zij eigenlijk als draadloze routers.

Een wifi-netwerk kan in principe prima zijn. Verreweg de meeste providers zorgen voor een standaard wifi-netwerk in je huis. Dit signaal kun je nog versterken met bijvoorbeeld een wifi-repeater. Toch, het kan zijn dat er niet overal in huis een optimale verbinding is of dat je, zeker wanneer meer mensen gebruik maken van wifi, te maken hebt met een trage of haperende verbinding. Dit kun je voorkomen door een mesh netwerk te realiseren.

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er voor internet zijn op jouw adres? Je ontdekt het razendsnel met onze gratis postcodecheck. Ga internet vergelijken en ontdek het internet abonnement dat het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Een betere backhaul met een mesh systeem

De backhaul is heel belangrijk voor de stabiliteit en sterkte van een netwerk. Toch hebben veel mensen niet eerder van deze term gehoord. Een mesh netwerk zorgt voor een stabielere en sterkere verbinding door de inzet van meerdere radio’s per satelliet. Hierdoor wordt er een onderlinge verbinding gerealiseerd, met elkaar en met een vast internetpunt.

Deze verbinding, die tussen het vaste internetpunt (je modem) en de diverse wifi-apparaten, noemen we de backhaul. Een backhaul is dus de verbinding zelf en hoe sterker deze verbinding is, hoe sterker je netwerk ook is. Het voornaamste doel van een netwerk is dus om een betere backhaul te realiseren voor een veel beter netwerk.

Meer snelheid met mesh internet

Uiteindelijk leidt het allemaal naar een sterker en vooral ook sneller netwerk. Mesh satellieten hebben verschillende radio’s, zoals een 2,4GHz en een 5GHz variant. Deze verschillende radio’s werken samen om een maximale bandbreedte te bereiken. Vervolgens wordt er door het mesh systeem zelf een draadloze verbinding gerealiseerd, van constante kwaliteit, tussen de verschillende 5GHz radio’s van de diverse satellieten die zich binnen het netwerk bevinden. Dit resulteert in een stabiel netwerk dat sneller is dan een regulier wifi-netwerk.

Maakt het nog uit bij welke provider je zit?

Iedereen kan een mesh systeem realiseren door de hardware simpelweg te kopen. Hiervoor maakt het niet uit bij welke internetprovider je zit. Het enige dat wel uitmaakt is dat je een wifi-netwerk hebt om mee te beginnen. Vervolgens kun je gewoon een mesh netwerk realiseren om je bestaande wifi-netwerk, van je eigen provider, stabieler en sneller te maken. Zoals gezegd bieden onder andere Ziggo en KPN de mogelijkheid om je internetabonnement uit te breiden met een mesh router.

Weten of jouw internet thuis sneller kan? Doe dan onze internet speedtest!