100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een soundbar?

Donderdag 14 Januari 2021 3 minuten en 51 seconden leestijd

Wat is een soundbar?

Je hoort en ziet het steeds vaker, een Soundbar. Maar wat is een soundbar nou precies? Waarom zou je er een aanschaffen? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leren we jou alle ins- en outs over de soundbar en wie weet schaf jij er zelf ook een aan.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een luidsprekerbalk die het geluid van speakers in platte televisies, in computers of in andere applicaties flink verbetert. Deze luidsprekerbalk is voorzien van een eigen versterker om de speakers aan te sturen. Soundbars zijn tegenwoordig heel populair en de ontwikkeling is opmerkelijk. Er komen steeds meer nieuwe modellen die steeds meer te bieden hebben, zoals bijvoorbeeld de dolby atmos soundbar. Deze multiroom soundbar is van Samsung en heeft een overweldigend geluid. Dit komt omdat het geluid in drie dimensies beweegt, naar boven gestuurd wordt en zijwaarts gestuurd wordt. Door dit mooie geluid is de soundbar voor tv, muziek en films ideaal.

Wat zijn de voordelen van een soundbar?

Een soundbar heeft meerdere voordelen. De speaker heeft een compact formaat. Door alleen deze speaker onder je tv te plaatsen ben je helemaal klaar om bijvoorbeeld een film te kijken en heb je een geweldig geluid. Het is niet meer nodig om kabels door de woonkamer te trekken of om extra speakers neer te zetten. Er komt wel vaak een subwoofer mee, maar die kan in de meeste gevallen draadloos gekoppeld worden. Een subwoofer is speciaal ontworpen voor het weergeven van lage tot zeer lage tonen, ofwel de bass geluiden. Door de combinatie van een soundbar en subwoofer wordt het geluid nog beter.

Soundbar-systemen zijn vaak goedkoper dan uitgebreide home cinemasystemen met grote speakers. En dat terwijl het geluid uit een soundbar ook het gevoel geeft dat je in een home cinema aanwezig bent. Met een budget van 300 tot 600 euro kun je een prima soundbar aanschaffen. Duurdere soundbars zijn vaak wel uitgebreider uitgerust met bijvoorbeeld meer hdmi-ingangen, meer speakers en betere speakers.

De bediening van een multiroom soundbar is heel gemakkelijk, je hebt namelijk alleen een compacte afstandsbediening of een app van de fabrikant nodig. De meeste soundbars komen tegenwoordig ook met toegang tot bluetooth, wifi en streamingdiensten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eenvoudig je eigen muziek afspelen.

Wat zijn de nadelen van een soundbar?

Naast dat de multiroom soundbar veel pluspunten heeft, zijn er ook een aantal nadelen. Doordat een soundbar compact is, heeft deze toch beperkingen. Veel fabrikanten beweren dat een soundbar ook surround-ervaring kan bieden. Dit is vaak niet of nauwelijks het geval, omdat je maar één compacte speaker voor in de kamer hebt staan. De soundbars proberen wel om de surround-ervaring na te bootsen, door middel van speciaal gerichte drivers in het apparaat. Die drivers zorgen wel voor een dieper en breder geluidsveld, maar het zal je nooit omringen.

Het is ook belangrijk om te letten op de bass-weergave. Wanneer je een tv soundbar met subwoofer aanschaft zorgt deze subwoofer voor de bass tonen. Wanneer je een soundbar zonder subwoofer aanschaft is de kans groot dat deze diepe bass tonen ontbreken.

Als laatste is het belangrijk om te letten op de aansluitingen van de soundbar. Veel soundbars hebben beperkte aansluitingen, dus voordat je er een aanschaft moet je duidelijk weten welke aansluitingen je nodig hebt.

Hoe sluit je een tv soundbar aan?

Een groot voordeel van een soundbar is dat deze heel makkelijk aan te sluiten is. Vaak hoef je alleen een hdmi-kabel of een optische audio-kabel aan te sluiten en heb je geen extra kabels nodig. Vaak zijn de subwoofers of achterluidsprekers ook draadloos verbonden. De subwoofer heeft alleen wel netstroom nodig.

Muziek luisteren via de soundbar?

Met een soundbar kun je ook muziek afspelen. Bij een soundbar met wifi hoef je deze alleen maar op je wifi netwerk aan te sluiten. Zodra jouw telefoon ook verbonden is kun je bijvoorbeeld muziek via Spotify afspelen of gewoon webradio luisteren. Wanneer je soundbar geen wifi heeft heb je ook nog bluetooth. Wanneer je je telefoon met bluetooth met de soundbar verbindt kun je ook muziek afspelen. Blij bluetooth moet je er alleen wel op letten dat het signaal niet al te ver reikt, dat de batterij van je telefoon leeg raakt en dat de kwaliteit iets minder kan zijn dan bij wifi.

Wil je ook tv kijken met goed geluid?

Heb je nog geen tv-abonnement maar zou je dit wel willen? Je kunt bij ons de postcodecheck invullen om te kijken welke internetproviders op jouw adres tv aanbieden. Zo zijn er meerdere pakketten met tv beschikbaar, namelijk Internet & tv of alles-in-1 pakketten.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking