100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Waarom is mijn internet traag? Deel 1

Woensdag 29 juni 2016 2 minuten en 44 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Waarom is mijn internet traag? Deel 1

Deel 1: het vaststellen van je internetsnelheid 

Zit je Netflix-series te kijken via WiFi en word je de hele tijd onderbroken? Streamen YouTubefilmpjes niet goed en kun je niet ongestoord genieten van je muziek via Spotify? Wij gaan je helpen met het versnellen van je trage internet in deze driedelige gids. Welkom bij deel 1: het vaststellen van je internetsnelheid.  

Het eerste wat je te doen staat is het vaststellen van je daadwerkelijke internetsnelheid, zodat we een aantal mogelijke oorzaken gelijk kunnen uitsluiten. De kans is aanwezig dat de signaalsterkte van je internetverbinding de oorzaak is van het probleem. In dat geval ligt het probleem buiten je woning en misschien zelfs bij jouw internetprovider. Dit uitzoeken is gelukkig een fluitje van een cent.

Stap 1: Doe de Providercheck Speedtest

Op het moment dat je internet traag is, kun je het beste gelijk even een speedtest uitvoeren waarmee je vaststelt hoe snel je internet echt is. Geloof ons; het is zo gepiept. Zet alle apparaten die verbonden zijn met het internet even uit (dus ook je Smart TV en Digitale Televisie-ontvanger) en volg daarna deze stappen om je eerste speedtest uit te voeren.

1. Pak je laptop of computer en ga dicht bij je modem zitten.
2. Sluit met een (korte) internetkabel je apparaat direct aan op je modem.
3. Ga naar www.providercheck.nl/speedtest en voer de test uit. Vul hiervoor eerst even je postcode, huisnummer, naam van je internetprovider in en hoe tevreden je ermee bent.

Bewaar je resultaten door de downloadsnelheid en de uploadsnelheid op te schrijven. Dan heb je na het uitvoeren van de tests een goed overzicht van hoe je internetsnelheid beïnvloed wordt in verschillende situaties.

Stap 2: Test nog een paar keer

Herhaal deze stappen een paar keer onder verschillende omstandigheden. Gebruik bijvoorbeeld een langere kabel. Mochten de resultaten slechter zijn, dan is er iets mis met de kabel waarmee je jouw computer met het modem hebt verbonden.

Verbind daarna je andere apparaten weer met het internet en kijk opnieuw of de resultaten slechter zijn. Worden je download- en uploadsnelheden drastisch verlaagd wanneer je meerdere apparaten hebt verbonden? Dan eis je waarschijnlijk teveel van je internetverbinding en kan het geen kwaad om een upgrade te overwegen. Internet vergelijken of zien wat mogelijk is in jouw woning kan makkelijk via onze Postcodecheck.

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Stap 3: De resultaten controleren

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat jouw internetsnelheid vaak niet precies overeenkomt met de geadverteerde snelheid van je provider. Dit onderzoek van televisieprogramma Kassa legt uit hoe dat komt. Als de gemeten snelheden na stap 1 veel afwijken van wat jouw internetprovider hoort te leveren, raden wij je aan contact met ze op te nemen. In dat geval ligt het probleem bij de signaalsterkte van je internet. Als je testresultaten overeenkomen met de snelheid van je internetabonnement, maar je nog steeds problemen ervaart, dan ligt het probleem ergens elders.

Lees hier de volgende twee delen:
Deel 2: Ligt het aan mijn Wifi?
Deel 3: Hoe maak ik mijn internet sneller?

Vrees niet, want in het volgende deel van deze gids gaan we samen uitzoeken waar het misgaat en in het derde deel hebben we concrete oplossingen voor je. Volg ons op Facebook

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.