Wat is een IP-adres?

Donderdag 26 Juli 2018
Laatste update: Vrijdag 14 Januari 2022 3 minuten en 44 seconden leestijd

Wat is een IP-adres?

Je zou een IP-adres kunnen vergelijken met je vaste telefoonnummer. Het IP-adres is eigenlijk de naam en het adres van je computer wanneer je verbonden bent met het internet. Dankzij het IP-adres is jouw computer zichtbaar voor andere apparaten op het internet. Door het IP-adres kan jouw computer bijvoorbeeld de printer vinden. De apparaten zijn in staat om met elkaar te praten.

Elk IP-adres bestaat uit een unieke reeks cijfers en letters. Dit adres vormt een unieke aanduiding van elk van de miljarden apparaten die van het internet gebruik maken. Door deze adressen komen de gegevens op de juiste bestemming terecht. Elke activiteit die op het internet gedaan wordt, wordt gezien als een gegevensverzoek. Hier is altijd een IP-adres voor nodig. Zonder IP-adres werken computers en internetservices niet.

Hoe is een IP-adres opgebouwd?

Een IP-adres bestaat uit twee delen. Het begint altijd met een identificatienummer van een bepaald netwerk en wordt gevolgd door een aanduiding van het gebruikte apparaat binnen dat netwerk. De meeste IP-adressen bestaan uit 32 bits, oftewel 4 bytes. Dit wordt ook wel het Protocol versie 4-systeem genoemd (IPv4). Zo’n adres is opgedeeld in vier groepen, waarvan elke groep een getal onder de 256 is. Deze groepen worden gescheiden door een punt. Een voorbeeld van zo’n IP-adres is 193.78.241.12.

Omdat er een schaarste aan internetadressen dreigde te ontstaan, worden er tegenwoordig ook internetadressen uitgegeven die bestaan uit 128 bits, oftewel 16 bytes. Ook wel het Protocol versie 6-systeem (IPv6) genoemd.

Hoe werken IP adressen?

De taal van IP-adressen is Internet Protocol. Door te communiceren met behulp van ingestelde richtlijnen kan informatie doorgegeven worden. Het gebruik van IP-adressen gebeurt meestal achter de schermen. Wij leggen het proces voor jou uit!

• Met je apparaat maak je verbinding met een netwerk dat met het internet verbonden is. Wanneer je thuis bent is dit waarschijnlijk je internetprovider, maar wanneer jij op kantoor bent is dit het bedrijfsnetwerk.
  • Omdat je internetactiviteiten via het internet verlopen, is het aan je internetprovider om een IP-adres aan het apparaat toe te wijzen. Het IP-adres kan veranderen, wanneer jij bijvoorbeeld de modem/router uitschakelt.
  • Wanneer jij onderweg bent heb je ook een ander IP-adres, omdat je gebruikt maakt van andere netwerken, bijvoorbeeld de wifi van een hotel.

Het IP-adres dat je gebruikt is dus gebonden aan je internetverbinding. Wanneer je thuis bent heb je dus een ander IP-adres dan wanneer je op je werk bent of bijvoorbeeld bij vrienden thuis. Bij je mobiele internetverbinding kan het IP-adres wel gelijk blijven ongeacht vanaf welke locatie je gebruik maakt van het internet. Dit is alleen het geval wanneer je gebruik maakt van het internet via je provider en niet via de Wifi.

Er zijn ook verschillende categorieën IP-adressen. Wij hebben deze categorieën voor jou op een rij gezet:

• Privé IP-adressen (particulier): Elk apparaat dat verbinding maakt met het netwerk heeft een eigen IP-adres. Je router genereert deze IP-adressen.
  • Openbare IP-adressen (particulier): Dit is het primaire adres van je hele netwerk. Elk apparaat met een eigen IP-adres, is opgenomen in het hoofd-adres van je netwerk.
  • Dynamische IP-adressen (openbaar): Deze adressen veranderen regelmatig. Adressen worden periodiek gewijzigd en opnieuw toegewezen aan anderen. Zo spaart de internetprovider kosten en dit heeft veiligheidsvoordelen.
  • Statische IP-adressen (openbaar): Deze adressen blijven onveranderd. Voor bedrijven die hun eigen server hosten is dit van cruciaal belang.
  • Gedeelde IP-adressen (websites): Websites die afhankelijk zijn van shared hosting hebben een gedeeld IP-adres.
  • Specifieke IP-adressen (websites): Bij sommige webhostingabonnementen kan er een specifiek IP-adres aangeschaft worden zodat je je eigen FTP-server kunt hosten.

Wat is jouw IP-adres?

Je IP-adres is uniek en je krijgt deze van je internetprovider, het kan voorkomen dat je eens in de zoveel tijd een ander IP-adres krijgt. Je kunt je externe IP-adres opzoeken in je router en/of modem of door naar de website www.WatIsmijnIP.nl te gaan.

Pas op cybercriminelen. Deze zetten verschillende technieken in om achter jouw IP-adres te komen. Aanvallers kunnen je manipuleren om je IP-adres te achterhalen en criminelen kunnen je IP-adres opsporen door je online activiteit te volgen. Als cybercriminelen je IP-adres kennen, kunnen ze aanvallen tegen je uitvoeren of zich zelfs voordoen als jou.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.