100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is ChatGPT?

Donderdag 26 Januari 2023 3 minuten en 25 seconden leestijd

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot ontwikkeld door OpenAI. Deze chatbot werkt met kunstmatige intelligentie. Hiermee wordt bedoeld dat computers en machines zelf nadenken waarmee ze eigenlijk de hersenen van mensen nadoen. Computers en machines maken zichzelf steeds slimmer door veel informatie van het internet te halen en op te slaan. Door al deze data leren computers hoe mensen teksten schrijven en kan een computer dit zichzelf ook aanleren. ChatGPT is getraind om de dialoog aan te gaan met een menselijke gebruiker, zoals het beantwoorden van vragen en het samenstellen van zinnen. Het prototype van ChatGPT 3.5 is sinds november 2022 voor het publiek toegankelijk. De technologie wordt inmiddels al door miljoenen mensen wereldwijk gebruikt.

Hoe gebruik je ChatGPT?

Je kunt heel makkelijk gebruik maken van ChatGPT, je moet alleen een account aanmaken bij OpenAI. Als je een account hebt aangemaakt bij OpenAI kun je meteen aan de slag gaan. Je kunt je vraag intypen en je krijgt meteen antwoord. ChatGPT verwerkt de tekstinvoer en genereert hier vervolgens tekst mee die aansluit bij de context. Dit gebeurt door middel van een computerprogramma dat is ontworpen om te werken op een manier die op het menselijk brein lijkt. Je kunt ChatGPT voor heel veel doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om een conversatie te voeren, om vragen beantwoord te krijgen of om teksten voor je te schrijven.

Chatten met ChatGPT gaat altijd via je browser, er is geen officiële app. De apps die je in de store ziet zijn niet van OpenAI dus die kun je beter niet downloaden. Chatten met ChatGPT is helemaal gratis, omdat de slimme chatbot nog in de testfase zit.

Heb jij nog geen internetverbinding? Kijk dan via onze gratis postcodecheck welke internet providers internet leveren op jouw adres.

Wat zijn tips voor ChatGPT?

ChatGPT zit natuurlijk nog in de testfase en is heel nieuw. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou op een rij gezet om met deze chatbot aan het werk te gaan:

  • Alle menu’s zijn in het Engels, maar de chatbot verstaat ook Nederlands.
  • ChatGPT snapt de context van een gesprek. Als jij bijvoorbeeld een samenvatting opvraagt maar je vindt deze te lang, kun je vragen of de ChatGPT hem korter maakt. De chatbot snapt meteen wat je bedoelt.
  • Als jij wilt dat de chatbot met een bepaalde tekst aan de slag gaat, kun je deze tekst plakken. Dan kun je bijvoorbeeld aangeven dat je wilt dat de chatbot de tekst speelser of juist serieuzer maakt.
  • ChatGPT kan de tekst heel goed stylen. Je geeft zelf aan of je een gedicht, een rap, een goed verhaal of iets anders wilt hebben. ChatGPT gaat voor je aan de slag.
  • ChatGPT kan jou helpen met het schrijven van codes. Als je even vastloopt kan de chatbot de code voor je aanvullen om je weer op weg te helpen.
  • De kennis van de chatbot komt uit 2021, dus de nieuwste dingen kent hij nog niet.

Wat zijn de voor- en nadelen van ChatGPT?

Een chatbot die van alles kan klinkt natuurlijk ideaal. De ChatGPT heeft dan ook veel voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij:

Voordelen:

  • ChatGPT kan problemen oplossen, je kunt al je vragen stellen. Vraag bijvoorbeeld om leuke cadeautips, om een recept of om een uitleg over een bepaald onderwerp.
  • Omdat ChatGPT nog in de testfase zit kun je er nu gratis gebruik van maken.
  • De chatbot kan moeilijke onderwerpen op een simpele manier uitleggen.
  • ChatGPT kan computercodes en teksten voor je schrijven.

Nadelen:

  • ChatGPT loopt achter op de actualiteit omdat alle data uit 2021 komt. Actueel nieuws kun je dus niet vragen.
  • Ongeveer 5% van de antwoorden die ChatGPT geeft is onjuist. Dit komt omdat de chatbot nog niet volwassen is en nog moet leren.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking