Wat is een besturingssysteem?

Donderdag 2 September 2021 3 minuten en 29 seconden leestijd

Wat is een besturingssysteem?

Een besturingssysteem bestuurt een apparaat. Zonder dit systeem kun jij je computer, tablet of smartphone niet gebruiken. Op dit systeem staan allemaal kleine programma’s geïnstalleerd die nodig zijn om de componenten te kunnen bedienen. Als voorbeeld nemen we een computer en een printer. Als jouw printer nog niet op jouw computer is geïnstalleerd, werkt deze nog niet. Dit komt omdat er nog geen driver voor de printer op jouw computer is geïnstalleerd. Elk apparaat die je op je computer aan wilt sluiten heeft een programma nodig om bediend te worden. Op elke computer zijn al een aantal standaard drivers geïnstalleerd zoals een muis en het beeldscherm.

Het besturingssysteem beheert het geheugen en de processen van de computer en van alle aanwezige software en hardware. De drie meest gebruikte besturingssystemen zijn Microsoft Windows, Mac OS X en Linux.

Hoe werkt een besturingssysteem?

Een besturingssysteem zorgt ervoor dat een systeem kan opstarten zodat je ermee kunt werken en communiceren. Het besturingssysteem is dus in feite de schakel tussen het apparaat en de gebruiker. Een besturingssysteem heeft een aantal hoofdtaken. Wij hebben deze taken voor jou op een rijtje gezet:

• Het opstarten van het systeem zodat alle benodigde bestanden geladen worden;
  • Het verdelen van toegang tot systeembronnen tussen actieve programma’s. Denk hierbij aan opslag, printer, etc.;
  • Programma’s uitvoeren;
  • Communicatie met randapparatuur zoals een toetsenbord en muis;
  • Geheugenbeheer;
  • Bepalen welk programma op welk moment moet draaien;
  • Het uitvoeren van achtergrondprocessen.

Wat zijn de verschillende besturingssystemen?

Besturingssystemen zijn meestal vooraf geladen op elke apparaat dat je koopt en de meeste mensen gebruiken dan ook het besturingssysteem dat bij je apparaat geleverd wordt. Het is mogelijk om dat systeem te upgraden of zelfs te wijzigen. De meeste besturingssystemen gebruiken een grafische gebruikersinterface (GUI). Hierbij kun met je muis op pictogrammen, knoppen en menu’s klikken. Elk besturingssysteem heeft een andere GUI waardoor de look en feel anders is. De basisprincipes zijn wel altijd hetzelfde.

Telefoons en tablets maken ook gebruik van besturingssystemen. Zij hebben een systeem dat speciaal ontworpen is voor mobiele apparaten. Voorbeelden zijn Apple iOS en Google Android. De systemen voor mobiel zijn over het algemeen minder uitgerust als die voor desktop, maar je kunt nog steeds veel dingen doen zoals surfen op het we, je agenda beheersen en games spelen.

Heb jij thuis een Smart TV? Ook de Smart TV maakt gebruik van een besturingssysteem. Zo maakt de LG tv gebruik van WebOS.

Wat zijn bekende besturingssystemen?

Bekende besturingssystemen zijn Microsoft Windows, Mac OS X en Linux.

Microsoft Windows is het besturingssysteem van Windows. Dit systeem bestaat al sinds halverwege de jaren 80 en er zijn al meerdere versies op de markt geweest. Op de meeste nieuwe pc’s is Windows al voorgeladen waardoor dit het populairste besturingssysteem is. De nieuwste versie van Windows is Windows 10, versie 21H1.

Mac OS is het besturingssysteem van Apple. Dit systeem is vooraf geladen op alle Apple computers en laptops. De eerste versie werd in 1999 naar buiten gebracht. Het besturingssysteem van Apple voor mobiele apparaten is iOS.

Linux is een open-source besturingssysteem. Iedereen kan dit systeem dus aanpassen en gebruiken.

Het is bij elk besturingssysteem belangrijk om deze up to date te houden. Hierdoor werkt de beveiliging optimaal en hoef je niet bang te zijn voor virussen.

Hoe week je welk besturingssysteem bij je past?

Het besturingssysteem dat je gebruikt hangt heel erg af van de apparatuur die je gebruikt. Heb jij apparaten van Apple dan heb je automatisch ook het besturingssysteem van Apple. Heb jij een apparaat van Windows dan heb je het besturingssysteem van Windows. De keuze voor het besturingssysteem hangt dus af van jouw apparaat keuze. Het is wel mogelijk om een besturingssysteem te vervangen voor een open source systeem zoals Linux, maar hier moet je wel technisch voor zijn en dit is niet voor iedereen weggelegd.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.