Wat is een DNS server?

Donderdag 29 September 2022 4 minuten en 15 seconden leestijd

Wat is een DNS server?

Het is natuurlijk heel makkelijk om te surfen op het internet. Je typt de site in waar je naartoe wilt gaan en je hebt de informatie die je zoekt. Om dit te waarborgen gebeurt er achter de schermen heel veel waar je niets van merkt. Als jij namelijk een webadres opgeeft aan je browser, gaat de browser achterhalen welk IP-adres er bij dit domein hoort. Dit doet hij via de DNS server. Deze server is vaak van je internet provider die jouw internetverbinding verzorgt, maar het kan ook een publiek toegankelijke server zoals Google zijn. DNS servers zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week aan het werk. Heb jij nog geen internet abonnement bij een provider? Doe dan nu onze gratis postcodecheck.

Als de DNS server de domeinnaam niet in zijn eigen systeem kan vinden wordt de vraag neergelegd bij een root server. Als de DNS server het domein ontvangt wordt het IP-adres doorgegeven aan de browser die er om heeft gevraagd. De formatie die de DNS server gebruikt wordt in een bestand opgeslagen, dir wordt ook wel de DNS zone genoemd. Alles neemt maar een milliseconden in beslag. Omdat dit zo snel gaat merk je hier dus helemaal niets van.

Wat is een DNS zone?

Een DNS zone bevat meerdere gedetailleerde technische gegevens die ook wel records genoemd worden. De records corresponderen met de locatie van de website, e-mailservers en de onderdelen die gekoppeld zijn aan de domeinnaam en subdomeinen. Je kunt voor elk van deze onderdelen de locatie van de bestanden op je server aangeven. DNSSEC voorziet de DNS records van een digitale handtekening, zodat de aanvrager kan controleren of de record die terug komt, authentiek is. Er zijn meerdere records, namelijk:

• MX-record: Dit wordt gebruikt als e-mailadressen aan de domeinnaam zijn gekoppeld.
  • CNAME-record: Hiermee kun je een alias toevoegen aan een domeinnaam.
  • A-record: Dit koppelt de domeinnaam aan het IPv4-adres van een server.
  • AAAA-record: Dit koppelt de domeinnaam aan het IV46-adres.
  • TXT-record: Hier staat informatie die van buitenaf geraadpleegd kan worden. Dit wordt vaak gebruikt om een domeingerelateerd verzoek te valideren.
  • SOA-record: Dit bevat informatie voor de DNS zone.
  • NS-record: Hiermee kun je de DNS servers van het domein opgeven.

Reageert je DNS server niet?

Tijdens het browsen kun je de volgende melding krijgen ‘Je DNS server reageert niet’. Het kan zo zijn dat je browser geen verbinding kan maken met het internet adres. DNS fouten worden vaak veroorzaakt door problemen aan de gebruikerskant. Het kan zo zijn dat je internet verbinding niet goed werkt of dat je browser verouderd is. Het kan ook komen doordat de server tijdelijk offline is, daardoor is de DNS niet beschikbaar.

Je kunt meerdere dingen uitproberen als je DNS server niet reageert. Zo kun je een andere browser gebruiken, je computer opstarten in de veilige modus, je antivirussoftware en firmware tijdelijk uitschakelen, secundaire verbindingen uitschakelen of je router herstarten.

Kun je van DNS server wisselen?

Je ontvangt je DNS server van je internet provider. Deze gebruik je dus standaard en de meeste mensen wisselen ook nooit van DNS server. Het is wel mogelijk om te wisselen van DNS server. Dit kan ook meerdere voordelen hebben.

• Snelheid: Derde partijen bieden de DNS server vaak als dienst aan waardoor ze meer rekenkracht beschikbaar hebben. Je browser kan hierdoor sneller zijn. De locatie van de DNS kan ook een rol spelen. Hoe dichterbij de server host is, hoe sneller de communicatie tussen je router en de DNS server is.
  • Privacy & veiligheid: Een DNS server behandelt alles wat je via je browser zoekt, daarom is het wel goed om te weten wie er achter de server zit. Het is belangrijk om na te gaan of deze dienst ook de juiste privacy- en beveiligingsmatregelen hanteert. Ook onderscheiden sommige DNS diensten zich door een strengere beveiliging.
  • Betrouwbaarheid: Een standaard DNS server ligt er sneller uit doordat ze vaker en eerder overbelast zijn.
  • Kinderslot: Als je kinderen hebt kun je bij sommige DNS diensten een kinderslot toevoegen op bepaalde websites. Zo kun je bijvoorbeeld gewelddadige inhoud onbereikbaar maken.

Het is makkelijk om te wisselen naar een andere DNS dienst en dit brengt weinig risico’s met zich mee. Je kunt het ook weer heel eenvoudig terugdraaien. Je wijzigt je DNS server gewoon zelf. In windows kan dit via het configuratiescherm. Je gaat naar ‘netwerk en internet’, ‘netwerk status en taken weergeven’, ‘netwerk adapter instellingen wijzigen’, ‘netwerk adapter’. Je selecteert je internet protocol versie en kunt in het DNS gedeelte handmatig je DNS wijzigen.

In iOS gaat het iets anders. Via het Apple-menu ga je naar ‘system instellingen’, ‘netwerk’, ‘geavanceerde instellingen’, DNS tab. Door het plusje kun je de nieuwe DNS server toevoegen.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.