100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een firewall?

Vrijdag 5 Augustus 2022 3 minuten en 37 seconden leestijd

Wat is een firewall?

Een firewall zorgt ervoor dat bepaalde delen van het netwerk van elkaar worden gescheiden. Dit betekent meestal dat alle inkomende en uitgaande gegevens apart van elkaar in de gaten worden gehouden. Je kunt een firewall zien als een digitale poortwachter. De gegevens worden alleen in- en uitgezonden als dat daadwerkelijk toegestaan is. De firewall beschermt je dus eigenlijk tegen alle apparaten waarmee je computer in verbinding staat. Ook zorgt het voor extra veiligheid door mogelijke bedreigingen en ongeautoriseerde toegang te verhinderen.

Je computer is zichtbaar voor de buitenwereld en iedereen kan jou gegevens toe sturen. Andere apparaten zien jouw computer als een poort. Deze poort staat open als je gebruikt maakt van het internet. Deze poort blijft open staan als je het internet gebruikt. De firewall zorgt ervoor dat de poort gesloten wordt als je geen gebruik van het internet meer maakt.

Waarom heb ik een firewall nodig?

Het gebruik van een firewall is belangrijk voor de beveiliging van je computer. Het zorgt ervoor dat er geen netwerkverkeer zonder toestemming langs kan glippen. Als een inkomende verbinding niet overeenkomt met een verzoek vanuit het netwerk wordt de toegang geweigerd. Aanvallen van buitenaf worden hierdoor tegengehouden.

Als je geen firewall activeert staat de poort waar we het hierboven over hadden altijd open voor indringers. Je computer kan binnen enkele minuten aangevallen worden waardoor indringers toegang krijgen tot de computer. Zo kunnen er Trojans, virussen en wormen in het geheugen van je computer geladen worden. Je computer kan binnen een uur onbruikbaar zijn en je gegevens zijn niet meer veilig.

Welke soorten firewalls zijn er?

Er bestaan meerdere soorten firewalls. Deze omvatten software, hardware of een combinatie van beide. Ze hebben verschillende toepassingen en ze hebben allemaal hun sterke en zwakke kanten. Wij hebben alle soorten firewall voor jou op een rij gezet:

  • Een proxy-firewall: Deze firewall treed op als een tussenpersoon tussen externe netwerken en computers. Deze sluit direct contact tussen deze twee uit. Als hij geen problemen ziet laat hij de gegevens toe. Dit is een zware beveiliging met één nadeel, soms worden gegevens tegengehouden die geen dreiging vormen.
     
  • Een Stateful inspection firewall: Deze firewall wordt als traditionele firewall beschouwd. Deze firewall laat verkeer toe of blokkeert verkeer op basis van status, poort en protocol. De activiteiten die plaats vinden vanaf het moment dat een verbinding wordt geopend totdat deze wordt gesloten worden bewaakt.
     
  • Een UTM-firewall: Deze firewall combineert de functies van een stateful inspection firewall met antivirus en inbraakpreventie.
     
  • Een Next-generation firewall (NGFW): firewalls blijven zich ontwikkelen. Door de NGFW kunnen moderne bedreigingen geblokkeerd worden, zoals geavanceerde malware. Naast standaard firewallmogelijkheden is er ook een geïntegreerde inbraakpreventie, worden risicovolle apps gedetecteerd en geblokkeerd en veranderen de technieken constant om security bedreigingen aan te pakken.
     
  • Een bedreigingsgerichte NGFW: Deze firewall heeft alles van de NGFW plus een geavanceerde detectie en herstel van bedreigingen. Deze firewall kan snel op aanvallen reageren door intelligente security automatisering. En detecteert verdachte activiteiten beter. Ook is het beheer vereenvoudigd en de complexiteit verminderd.  

Hoe kom je aan een firewall?

In een thuisnetwerk kun je een firewall over het algemeen al vinden op de computer zelf. Dit is dan een onderdeel van een uitgebreide beveiligingsoplossing. Vooral als je gebruikt maakt van Windows is de kans groot dat er al een firewall gebruikt wordt. Ook zijn er veel modems/routers die uitgerust zijn met firewall functies. Het kan verstandig zijn om zelf een firewall te installeren voor extra veiligheid, maar hoe doe je dat?

Als eerste ga je op zoek naar de firewall die je wilt installeren. Er zijn talloze firewalls beschikbaar om te kopen of om gratis te downloaden. Je surft naar de firewall die je wilt installeren en je download deze. Na het downloaden kun je installeren. Tijdens het installeren wordt er een eerste scan uitgevoerd. Zodra er iets schadelijks gevonden wordt krijg je de mogelijkheid het onschadelijk te maken. Na de installatie start je computer opnieuw op en ben je beveiligd. Het kan bij elke firewall net iets anders gaan.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking