Wat is het besturingssysteem Linux?

Woensdag 9 Maart 2022 3 minuten en 31 seconden leestijd

Wat is het besturingssysteem Linux?

De meeste servers en smartphones gebruiken Linux. Er zijn ook veel andere apparaten die een versie van Linux kunnen gebruiken. Linux is een besturingssysteem. Dit houdt in dat het een programma is die eigenlijk alles op je apparaat bestuurd. Nu is Linux eigenlijk niet maar één besturingssysteem, maar bestaat het uit een combinatie van verschillende besturingssystemen die gebruik maken van dezelfde kern. Maar wat houdt dit precies in?

De kern van het besturingssysteem wordt ook wel de Kernel genoemd. Deze zorgt voor de belangrijkste functies van het besturingssysteem. Op basis van deze kern zijn verschillende versies gemaakt. Hierdoor werkt er veel software op verschillende Linux versies. Doordat de kern van Linux heel efficiënt gemaakt is en omdat Linux open source is, maken veel ontwikkelaars logischerwijs gebruik van Linux.

Wat is open source?

Linux is gebouwd op een filosofie die zegt dat software vrij gedeeld moet kunnen worden. Daarom is het een open source software, dit houdt in dat iedereen Linux kan gebruiken en aanpassen. Linux is voor iedereen gratis te downloaden en ook iedereen kan helpen om het beter te maken. Wanneer een bedrijf een product werkend heeft gemaakt op Linux, kan dit bedrijf heel makkelijk zelf functies toevoegen die ze nodig heeft. Linux kan snel ontwikkeld worden zodat de nodige functies gebruikt kunnen worden.

Er zijn andere grote besturingssystemen die niet Open Source zijn, zoals Windows. Deze kosten dan ook geld om te gebruiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van Linux?

Er zitten heel veel voordelen aan het gebruik van Linux, wij hebben deze voor je op een rij gezet:

• Linux is heel stabiel en crasht bijna nooit. Dit ook de rede dat de meeste programmeurs gebruik maken van Linux. Omdat de meeste servers gebruik maken van Linux, worden veel programma’s ook gemaakt met Linux.
  • Linux is gratis voor iedereen.
  • Doordat Linux een open source is kun je het aanpassen naar je eigen wensen.
  • Linux is veiliger dan Windows. Omdat het grootste deel van alle computers gebruik maakt van Windows, worden veel virussen ook gemaakt voor Windows en is de kans om dan gehackt worden groter. De kans om met Linux gehackt te worden is dus kleiner. Het is ook lastiger om een virus op een Linux computer uit te voeren omdat het extra stappen kost om een programma te draaien op Linux.

Naast deze voordelen zitten er ook een aantal nadelen vast aan het gebruik van Linux. Deze hebben wij ook voor jou op een rij gezet:

• Op Linux kun je geen gebruik maken van Microsoft Office. Er zijn wel alternatieven voor Linux maar die werken net even iets anders.
  • Er zijn veel games die niet werken op Linux.
  • Wanneer je kiest voor Linux kan het voorkomen dat je veel instellingen moet aanpassen en veranderen. De gebruiksvriendelijkheid ligt dus niet zo hoog.
  • Er zijn heel veel verschillende versies van Linux die er allemaal net iets anders uit zien, zoals Ubuntu, CentOS en Android.

Wat is de geschiedenis van Linux?

Linux is in 1991 ontwikkeld door Limus Torvalds. Hij had op de universiteit gebruik gemaakt van het besturingssysteem Unix. Voor thuis wilde hij een soortgelijk besturingssysteem hebben. Omdat Unix te duur was maakte hij gebruik van Minix. Omdat dit besturingsststeem al snel niet meer voldeed, besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken. Limus Torvalds heeft alleen de kernel gemaakt en gebruikte als software de bestande GNU-software. Daarom wordt Linux ook wel eens GNU/Linux genoemd.

In 1992 en 1993 groeide Linux uit tot een kernel die volledig functioneerde en kreeg het steeds meer aandacht. In 1994 kwam de eerste versie van de Linux Kernel uit. Inmiddels is de grootste Linux gebruiker Google, met meer dan 1.500.000 servers. Naast Google maken ook bedrijven zoals Facebook, Twitter en NASA gebruik van Linux.

Er zijn ook meerdere smartphones, tv’s en auto’s die draaien op Linux, denk hierbij aan Samsung, LG, Philips en Tesla.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.