100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is internet of things?

Woensdag 1 Augustus 2018
Laatste update: Vrijdag 8 Mei 2020 4 minuten en 12 seconden leestijd

Wat is internet of things?

Niet alleen jijzelf maakt gebruik van het internet, maar ook steeds meer alledaagse apparaten zijn constant verbonden met het netwerk. Hierdoor is het Internet der Dingen, ofwel het Internet of Things (IoT) ontstaan.

Wat is het Internet of Things?

Wanneer we het hebben over het Internet of Things, dan bedoelen we het totaal aan apparaten dat verbonden is met het internet. De doelstelling hiervan is vaak dat apparaten met elkaar verbonden zijn of dat we gegevens kunnen up- en downloaden naar het web om alledaagse handelingen gemakkelijk te maken.

Eigenlijk zijn wij bijna allemaal constant bezig met het Internet of Things, al heb je dat misschien niet altijd door. Zo kijk je televisie via je Smart TV, zet je je verwarming met je smartphone op afstand alvast hoger en dankzij je sporthorloge met GPS kun je al je sportieve prestaties bijhouden. Boeren kunnen dankzij ‘smart sensors’ hun oogst via internet in de gaten houden. Dankzij een piepklein chipje dat verstopt zit in spijkerbroeken kunnen kledingproducenten de retailroute volgen en meteorologen voorspellen orkanen op basis van meetstations overal ter wereld.

En het gaat verder. Bij de nieuwste ontwikkelingen ontstaan Smart Cities waar maatschappelijke problemen op innovatieve wijze worden opgelost en verstedelijking en digitale technologie samenkomen.

Internet of Things in huis

Zoals je in bovenstaande voorbeelden hebt kunnen lezen komen we dus eigenlijk allemaal constant in aanraking met het Internet der Dingen. In je eigen woning zijn allerlei apparaten verbonden met het internet. We hebben het dan bovendien niet alleen over bijvoorbeeld het actief kijken van je favoriete serie op Netflix via je tv, maar ook over hele simpele dingen als een nieuwe update voor je tv of je router die kan communiceren met je internetprovider bij eventuele problemen.

Daarnaast zijn steeds meer mensen bezig met het fenomeen smart home, waar bijvoorbeeld de Google Home een uitstekend voorbeeld van is om je lampen of thermostaat via je stem te bedienen. Of loop eens door je eigen dorp of stad en kijk eens hoeveel deurbellen met camera je tegenkomt.

Internet of things bij KPN en toepassingen IoT

Ook netwerkprovider KPN heeft Internet of Things op meerdere manieren toegepast waarmee het graag van dienst wil zijn voor haar klanten van zakelijk internet. Dit zijn namelijk de volgende drie manieren: Smart City, Smart Farming en Smart Logistics.

  1. De eerste toegepaste manier van Internet of Things bij KPN is Smart City. Smart City is een heel divers begrip: van langer thuis wonen tot fijnstofmetingen voor een gezondere leer- en leefomgeving en van mobiliteitssturing tot het veiligstellen van mensen en middelen. Data ontsluiten en combineren tot één overzicht zorgt voor grip op onze leefomgeving. KPN helpt graag bedrijven die zich hierop willen focussen.
    Overheden, bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen én burgers bouwen dagelijks aan hun eigen Smart City. Het verbinden van de juiste partijen en het uitbouwen van het data-ecosysteem is een specialismevan KPN.
  2. Smart Farming, de landbouw dus, krijgt door Internet of Things ook veel meer mogelijkheden. IoT geeft boeren de mogelijkheid om de kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van hun activiteiten te optimaliseren. Zo kunnen boeren op afstand de kwaliteit van hun gewassen in de gaten houden. Ook kunnen ze zien hoe gezond hun vee is en of landbouwvoertuigen zelfstandig het land bewerken.
  3. De derde toegepaste manier van het Internet der Dingen bij KPN is Smart Logistics. Internationale concurrentie, zelfrijdende voertuigen, predictive maintenance en CO2-reductie eisen slimme oplossingen voor de transport- en logistieksector. Met Internet of Things toepassingen van KPN verloopt transport en logistiek in iedere sector efficiënter, goedkoper en sneller.

Zitten er risico’s aan internet of things?

Het gebruik van Internet of Things kent dus veel voordelen, zowel voor thuis als voor zakelijke toepassingen. Dankzij IoT worden het leven en veel alledaagse handelingen net iets eenvoudiger gemaakt, soms zelfs zonder dat je het doorhebt. Er bestaat echter ook kritiek over het Internet of Things, met name op het gebied van privacy en veiligheid van data. Bijna alle apparaten die we gebruiken zijn verbonden met het internet en de data die wordt verzameld in databases blijven daar vaak staan. Zeker wanneer je gebruikmaakt van de cloud ben je afhankelijk van de beveiliging van andere bedrijven. Daarmee maakt Internet of Things je persoonlijke leefomgeving gevoeliger voor hackers.

Die veiligheid heb je echter ook deels zelf in de hand, door verstandig om te gaan met het internet. Denk bijvoorbeeld aan sterke wachtwoorden, een virusscanner en firewall en het opletten voor nepmails. Ook de beveiliging van je persoonlijke of zakelijke WiFi-netwerk speelt echter een grote rol. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat iemand niet zomaar jouw omgeving binnen kan dringen. Je laat draait immers ook de voordeur van je huis op slot, je WiFi-netwerk is feitelijk hetzelfde. Belangrijk dus om dat goed te beveiligen. Geen idee hoe je dit moet doen? Wij geven je daarom alvast 3 tips om je Wifi binnen 10 minuten veiliger te maken.

Ontdek via onderstaande postcodecheck of er sneller internet op jouw adres mogelijk is.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking