• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!
    Gratis helpdesk!
    Bel 088 3232 032

Vanaf wanneer krijg ik glasvezel?

Vrijdag 29 november 2019 2 minuten en 47 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Vanaf wanneer krijg ik glasvezel?

Glasvezel internet, dat is nog eens lekker snel surfen, streamen en downloaden! Maar dan moet er natuurlijk wel glasvezel bij je in de staat liggen. En dat is nog lang niet bij iedereen het geval: op dit moment heeft een derde van alle Nederlandse huishoudens toegang tot internet via glasvezel. Dit zijn ruim 2,7 miljoen huizen.

De grote vraag is natuurlijk: wanneer krijg ik glasvezel? ProviderCheck.nl zoekt voor je uit wat hierover bekend is!

De voordelen van glasvezel

Glasvezel is ten opzichte van andere soorten verbindingen zoals kabel en DSL veel stabieler. Je hebt dus geen last van ‘spitstijden’. Ook gaan up- en downloaden even snel, wat bijvoorbeeld handig is bij het versturen van grote bijlages. Daarnaast kan glasvezel internet hogere snelheden aan, wat er samen met de grote stabiliteit voor zorgt dat je zonder problemen met bijvoorbeeld vijf man tegelijk kunt streamen en downloaden. 

Nog een groot voordeel is de vrijheid bij het kiezen van een provider. Waar je bij kabel zeer beperkt bent, kunnen meerdere providers glasvezel aanbieden. Zo kan je gemakkelijk zelf bepalen welke provider aansluit op jouw wensen.

Wie legt glasvezel aan?

Dat gebeurt door meerdere partijen. Een grote partij hierin is KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber). KPN NetwerkNL verzorgt het aanleggen en onderhoud van zo’n 80% van de glasvezelverbindingen. Een goede tweede is CAIW (voorheen bekend als CIF), daarnaast zijn nog allerlei kleine partijen actief.

Partijen als KPN Netwerk NL en CAIW zijn je eerste aanspreekpunt wanneer glasvezel in jouw buurt wordt aangelegd. Ze leveren echter zelf geen internetabonnementen, daarvoor kun je na het aanleggen terecht bij de ‘normale’ partijen als KPN, T-Mobile, Online.nl, Caiway, XS4ALL, Youfone, Oxxio en Budget Alles-in-1.

Is glasvezel al bij mij beschikbaar?

Twijfel je of glasvezel al voor jou beschikbaar is? Je checkt het snel en simpel op onze website. Ga naar https://www.providercheck.nl/postcodecheck of vul onderstaande link in. Vul je postcode en huisnummer in en kies links voor ‘glasvezel’.

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Zijn er abonnementen beschikbaar? Dan kun jij al overstappen op glasvezel. Bofkont! Weet je al zeker dat er op jouw adres glasvezel beschikbaar is? Ga da nu direct glasvezel vergelijken.

Ik heb nog geen glasvezel, wanneer wel?

Glasvezel moet wijk voor wijk worden aangelegd en dat is natuurlijk een hele klus. Het streven is om binnen 5 jaar heel Nederland aan te sluiten op glasvezel. 

Partijen als KPN NetwerkNL en CAIW bepalen samen met je gemeente of en wanneer glasvezel wordt aangelegd. Wanneer de gemeente groen licht geeft moet ook 30% van de inwoners aangeven over te willen stappen naar glasvezel. Pas daarna wordt de aanleg daadwerkelijk ingepland. Dit betekent lang niet altijd dat direct gestart wordt. Men zal bijvoorbeeld vanuit kostenoverwegingen rekening houden met andere voorziene werkzaamheden waarmee de aanleg van glasvezel valt te combineren.

Zodra de aanleg is ingepland vind je dit terug op de websites van KPN NetwerkNL en CAIW: www.eindelijkglasvezel.nl en https://overalglasvezel.nl/. Ook word je hierover geïnformeerd door je gemeente en meestal wordt dit ook wel aangekondigd in regionale kranten. Het aanleggen zelf kan 3 tot 6 maanden duren, dus tussen een eerste aankondiging en daadwerkelijk snel internetten kan gerust een jaar zitten. Maar dan heb je ook wat; supersnel internet!

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.